Hide menu

The requested page is not available in the preferred language.

To the next available page.

The requested article is available in the following languages.

Page in Swedish.

Pris till barnallergiforskare

Bild på Maria Jenmalm

Maria Jenmalm, barnallergiforskare och docent vid Institutionen för klinisk och experimentell forskning, IKE, har fått 2007 års Fernströmspris på HU.

Hon får priset för att hon är en ”ung, särskilt lovande och mycket framgångsrik forskare” kring det primära immunsvaret inom barnallergiområdet.

- Flera studier som gjorts visar att det som händer tidigt i livet spelar stor roll för hur allergierna utvecklas senare. Immunsystemet tycks helt enkelt komma in på ett spår som följer med under lång tid. Därför är det viktigt att veta hur det tidiga immunsvaret fungerar, säger Maria Jenmalm.

Idag är det 3-4 gånger högre risk att bli allergisk än vad det var för 40-50 år sedan. En tredjedel av alla svenska barn har någon form av allergi.

Maria Jenmalm och hennes forskarkollegor jämför bland annat barn från Estland och Sverige och hur deras immunsvar ser ut.

- Vi har sett att estniska barns tarmflora ser annorlunda ut, och de har också allergier i mindre omfattning än svenska barn.

I en nyligen publicerad studie i samarbete med Karolinska Institutet visar resultaten att ett tillskott av probiotiska mjölksyrabakterier hos svenska barn kanske kan göra det möjligt att få färre att utveckla allergier.

- Man har i studier också konstaterat att allergierna i Polen och Östtyskland ökat sedan de blev en del av väst. Tydligast märks det i Östtyskland. Sedan landet gick ihop med Västtyskland har allergierna hos barn ökat markant, påpekar Maria Jenmalm.

- Vi tittar också på hur mammans immunsvar påverkas under graviditeten och hur det i sig påverkar fostret. Och om det är någon skillnad här på allergiska och icke-allergiska mammors immunsvar.

Priset är på 100 000 kronor.

- Det är förstås jätteroligt att få det och ett tecken på att forskningen är viktig och uppskattad, kommenterar Maria Jenmalm.

Vad prispengarna ska användas till är dock inte bestämt, eller i alla fall inget hon vill avslöja.

- Det pågår förhandlingar…

Eric K. Fernström som står bakom priset var skeppsredare från Lund. Priset är uppdelat på flera delpriser. Dels består det av ett nordiskt pris på en miljon kronor. Dels av sex olika priser som delas ut till de sex medicinska fakulteterna i Sverige. De i sin tur väljer sin egen pristagare.

Eva Bergstedt 2007-08-27

Academic boycott

Protestplakat mot Trumps inreseförbudLiU researchers have joined international calls for a boycott of scientific conferences in the US.

risky perfectionism

Woman putting on make upPsychology students took on role of treaters in a study of perfectionism and internet-delivered cognitive behavioural therapy.

social sustainability

People in motionSocial value creation is on the agendas of more and more companies and organisations. Erik Jannesson, senior lecturer in management control, has just published a book on the subject.

Critical of the national board of health and welfare

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist is one of 17 researchers who are critical to guidelines for the treatment of depression and anxiety.

when researchers meet vulnerability

Child in SyriaMalin Thor Tureby was keynote speaker at an international conference on oral history.

global media hit

CatCats that meow with a dialect have caused a sensation in the world media. Robert Eklund, a linguist who works with cats at the Department of Culture and Communication, has lost count of the number of times the work has been reported in the media.

farewell exchange students

Farewell Mingle 2016On 6 December, a Farewell Mingle was held for departing exchange students who have studied at Linköping University.

success for new master's

Stefan Jonsson"We have a global and critical perspective that attracts today's students," says Stefan Jonsson, professor at REMESO, about the Faculty of Arts and Science’s first international master’s programme at REMESO in Norrköping - Ethnic and Migration Studies.

health is our new religion

YogisAchieving perfect health has become a religion in the western world, according to a newly published study. Barbro Wijma, professor emerita and physician with many years of experience meeting patients, views this development with dismay.

black in sweden

Victoria Kawesa

Skin colour matters, also in Sweden. But many people don’t accept that racism is a problem here – only in other countries. So claims doctoral student Victoria Kawesa, who writes about black feminism and whiteness in Sweden.

redress for neglect

Shadows of peopleJohanna Sköld from Child Studies at Linköping University co-organised an international workshop where researchers compared various models of compensation for institutional neglect and abuse.

tomorrow's nobel laureates?

Pupils from a primary school in Skäggetorp Anna Lindström and Monika Lopez of the Department of Culture and Communication applied earlier this year for funding for an initiative in an issue relating to refugees. The funding was granted, and the “Tomorrow’s Nobel laureates” project was born.

Alumni of the year 1

Suad Ali, porträtt

Suad Ali, expert on Sweden’s refugee quota, works tirelessly for refugees worldwide. For her dedication she has been chosen as one of Linköping University’s two Alumni of the Year.

Alumni of the Year 2

Thomas-Lunner-i-studioThomas Lunner’s research has given improved hearing to millions of people with impaired hearing. He has been chosen as one of this year’s Alumni of the Year.

Page manager: anna.nilsen@liu.se
Last updated: 2017-02-13