Göm menyn

LiU-doktorand nominerad till Augustpriset

zulmir becevic

Zulmir Becevic, nybliven doktorand vid Tema Barn, har blivit nominerad till Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsböcker för sin bok ”Svenhammeds journaler”.

- Jättekul! Att bli en av de sex nominerade är en stor sak i sig och ett offentligt erkännande, säger Zulmir Becevic, som skrivit två böcker på temat utanförskap och integration.

Det är bok nummer två som nu är nominerad. Så här skriver till exempel Göteborgs-Posten om Svenhammeds journaler: ”Becevic slänger förorten rakt in i det svenska vardagsrummet – med stor precision rätt genom treglasfönstret så att splittret yr.”

Hur kommer det sig att du skriver skönlitterärt?

- Jag kan nog säga att det bara blev så, har aldrig haft några författardrömmar. Den första boken ”Resan som började med ett slut” började jag skriva för några år sedan när jag läste statsvetenskap på Växjö universitet. Det var en kväll under en period när jag praktiserade på svenska ambassaden på Island. Jag började fundera över varför allt hade blivit som det blivit i mitt liv. Jag var tio år när vi bröt upp från kriget i Bosnien, och jag tänkte på hur livet sedan har blivit i Sverige. Efter den där första kvällen fortsatte jag att skriva. Det är smärtsamt ibland, men skrivandet gör mig också lycklig.

Även den första boken fick ett bra mottagande. Den handlar om en ung pojke och hans familj som flytt från kriget i Bosnien och hamnat i Sverige. Sveriges Radio P1 benämnde den som " en av de bästa svenska ungdomsromanerna på mycket länge” och den blev nominerad till priset Slangbellan för 2006 års bästa skönlitterära ungdomsboksdebut.

- Jag fick också ett stipendium för boken. Den har nu översatts till bosniska, jag var nere i april i Sarajevo och pratade om den.

Du har en magisterexamen i statsvetenskap från Växjö. Vad är det som får dig att, utöver ditt skönlitterära skrivande, nu välja doktorandstudier vid Tema Barn?

- Jag är intresserad av frågor som rör internationella relationer och etnicitet. Vilken forskningsinriktning jag kommer att ha vet jag inte ännu, men etnicitet kopplat till invandrarbarn i västerländska samhällen är något jag är nyfiken på.

- Sedan drivs jag av ett behov av mer kunskap, jag har alltid velat veta mer. Man kommer aldrig någonsin att lära sig allt om något, men jag tilltalas av kritiskt tänkande och filosofiska resonemang. Det lockar och drar mig till akademin.

- Innan jag började här på universitetet jobbade jag som nämndsekreterare i Hylte kommun i Halland. Men jag vill jobba i en friare intellektuell verksamhet.

Har du några fler bokplaner?

- Just nu tar doktorandstudierna hundra procent av min tid, men jag har hundra bokprojekt i huvudet.


Eva Bergstedt 2009-10-21Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Standardiserad vård: längre väntan för vissa

Ambitionen att förenkla och förbättra vården för vissa patientgrupper
förlänger väntetiderna för andra. I allt arbete med vårdlogistik är det viktigt
att se till helheten för att undvika suboptimering och oönskade konsekvenser i verksamheten. Det visar forskning vid LiU.

Fokus på åldrande och social förändring i nytt masterprogram

Världens befolkning lever allt längre. Vilka utmaningar och möjligheter innebär det? Hur kan vi skapa hållbara samhällen och säkerställa en allt äldre befolknings välbefinnande? I det nya internationella masterprogrammet i åldrande och social förändring står de frågorna i centrum.

Ytterligare miljoner från Formas

Forskare vid LiU får ytterligare 17 miljoner kronor i utlysningar från Formas. Den här gången handlar projekten bland annat om Amazonas skogar och djurvälfärd.

Idrott och integration i den nya regeringsbildningen

I veckan presenterade statsminister Magdalena Andersson Sveriges nya regering, där ansvaret för idrottsfrågor hamnar hos den nya integrations- och migrationsministern Anders Ygeman. LiU-forskaren David Ekholm tycker det är intressant att idrotten på så vis får en tydligare koppling till dessa områden.

LiU-forskare blir Wallenberg Academy Fellows

Fyra forskare vid Linköpings universitet får ett femårigt forskningsstöd med totalt nära 36 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Ytterligare en forskare får ett förlängt forskningsstöd.

6,8 miljoner till forskning om bukspottkörtelcancer

Linda Bojmar, postdoktor vid BKV, ska utforska leverns roll i de processer som bidrar till att cancer i bukspottkörteln kan sprida dottertumörer till levern. Hon har fått 6,8 miljoner kronor till forskningsprojektet från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF.

LiU leder projekt för digitaliserade byggplatser

Formas har beviljat sex miljoner kronor till ett LiU-projekt om digitalisering av byggarbetsplatser. Projektet startar 1 december och sträcker över drygt två år.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-12-08