”Vi är ett bra lag”

Den nya CKS-styrelsen är på plats och har inlett sitt arbete.
- Vi har många spännande arbetsuppgifter framför oss, säger Anders Hedeborg, ordförande.

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.

Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.

global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

Notiser

De är spridningen på spåren

Martin Hallbeck står med en fot i forskningen och med den andra i sjukvården som läkare och klinikchef. I sin forskning söker han svar på hur neurodegenerativa sjukdomar sprids i hjärnan och hur de kan stoppas.

Trafikverket satsar på transportekonomi

Linköpings universitet är en av de utförande partnerna i Trafikverkets satsning på transportekonomi. Satsningen ska bidra till framtidens hållbara transporter och får en budget på minst 12 miljoner kronor per år.

Sociala investeringar en tänkbar kommunal välfärdsmodell

Sociala investeringar kan ses som ett nytt resursfördelnings- och utvecklingssystem för kommunala välfärdsresurser.

Intensiva dagar i Almedalen för LiU

50-årsjubileum och valår talar för att årets politikervecka i Almedalen blir riktigt het. Linköpings universitet deltar med forskare i ämnen som demokrati i förorten, fördomsfullt killsnack och hur vi ska förhålla oss till våra nya arbetskamrater – robotarna.

App ska varna för människohandel i idrottsvärlden

Skapa en app om farorna med trafficking inom den afrikanska idrotten. Det var uppdraget som Linköpingsforskaren P-O Hansson fick i början av 2018. Med hjälp av LiU-studenter och tre idrottsstjärnor är uppgiften snart i hamn.

Bättre vård under ambulansfärd

Ambulansen kör i en stadsmiljö och svänger skarpt runt ett hörn. Under färden ska ambulanspersonalen ta hand om en patient i fordonet.

Ministrar fick lära om lärande i arbetslivet

Koppling till vardagsarbete och uppföljning av insatserna är avgörande faktorer för framtidens kompetensutveckling. Flera ministrar fanns på plats i Harpsund när LiU-professorn Per-Erik Ellström inledde Innovationsrådets möte i maj.

Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Jun 14 14:46:29 CEST 2018