Göm menyn

Chargestorm årets miljöteknikprofil

Miljöteknikprofilen 2016/17

Chargestorm, tillverkare av laddstationer för elbilar, och dess vd Patrik Lindergren fick ta emot utmärkelsen Årets miljöteknikprofil vid det årliga Miljöteknikminglet.

Pristagaren, som befann sig på mässa i Norge, fick ta emot sin prischeck på 10 000 kronor och en virtuell blombukett via Skype.

– Patrik Lindergren och Chargestorm får årets utmärkelse för att de bygger en infrastruktur för elbilar som gör det lätt att göra rätt, sa Olof Hjelm, professor Avdelningen Industriell miljöteknik, vid prisutdelningen.

Glad över priset beskrev Patrik Lindergren företagets expansionsplaner i Norge.

Årets miljöteknikprofil korades för nionde gången av Cleantech Östergötland, Almi Östergötland och Avdelningen för industriell miljöteknik vid Linköpings universitet. Likt tidigare år skedde utdelningen i samband med Miljöteknikminglet som i år hölls på Sky Hotell i Linköping.

Under kvällen bjöds även på en kort presentation av snabbväxande miljöteknikföretaget Climeon, som fått draghjälp av såväl den brittiske entreprenören Richard Branson och hans Virgin som av Världsnaturfonden, WWF. Climeon har utvecklat och säljer en apparat, 2x2 meter stor som gör billig el av varmvatten.

– Vi tar tillvara den restvärme som finns överallt och får förnyelsebar baskraft, ett komplement till sol och vindkraft, sa Climeons vd Thomas Öström.

Företaget har produktion bland annat i Norrköping och Vaggeryd.

Urban Wahlberg, UAW Forum, berättade om den nya testbädden för drönare som är under uppbyggnad i Västervik. Små eldrivna drönare kan exempelvis göra stor nytta i lantbruket, med minskade mängder bekämpningsmedel, mindre bränsleåtgång och mindre jordpackning som följd.

– Visst kan vi få lite problem med regler för vem som ska väja för vem i luften, men klarade vi att åka till månen 1969 ska vi nog klara av detta också, sa Urban Wahlberg.

Två grupper av blivande civilingenjörer berättade också om sina entreprenöriella idéer. Den ena gruppen presenterade ett genialt sätt för skogsbruket att hantera den stora skadegöraren snytbaggen. De har tagit fram en jordblandning som bara består av billigt nedbrytbart material och tillsatt en likaledes ofarlig svamp som producerar ett ämne som snytbaggen själv skrämmer bort sina artfränder med.

– Vi pluggar ju till civilingenjörer i kemisk biologi och har just nu inga konkreta planer på att föra idén vidare, sa de tre i gruppen som var på plats, Amanda Grankvist, Maria Andersson och Johannes Salomonsson.

Den andra gruppen hade arbetet fram en app för cirkulär användning av kläder, en app för att hitta second hand, sälja, hyra eller få hjälp att laga.

Miljöteknikminglet, som naturligtvis även innehöll mat och mingel, hölls i samband med E-week (Environment, Energy, Evolution) som i år hade temat ”Östergötland resurseffektivast 2030. Invigningstalare var Anders Wijkman, ordförande för Återvinningsindustrierna och hedersdoktor vid LiU. Engagerade i E-week är Energikontoret östra Götaland, Länsstyrelsen Östergötland, Lantbrukarnas riksförbund, Cleantech Östergötland, Region Östergötland och Linköpings universitet.


Monica Westman Svenselius 2017-02-13
monica.westman@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nu kan du åka med i framtidens bussar

Nu börjar Linköpings första självkörande buss att rulla på Campus Valla. Från och med idag finns möjligheten att åka med i detta rullande forskningsprojekt.

Här rullar forskningen fram

För fem år sedan skrev LiU och VTI under ett strategiskt samarbetsavtal. Nu rullar de självkörande bussarna på Campus Valla – projektet ELIN är ett konkret och synligt resultat av avtalet.

Klimatmecka under en vecka för LiU-forskare

FN:s klimatkonferens är igång och har samlat världens länder. Bland nästan 30 000 delegater finns också två forskare från Linköpings universitet.

Tre LiU-forskare blir Wallenberg Academy Fellows

Tre LiU-forskare, Emil Björnson, Magnus Jonsson och Marcin Szczot, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Genom femåriga forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.

Trådlös kommunikation på metervara

Är det dålig täckning för mobilerna? Köp då några meter radioremsa och sätt upp den där den inte syns. Forskare vid LiU och Ericsson har tillsammans tagit fram en patenterad teknik som kommer att göra detta möjligt; antenner på metervara.

Kastrering av män byggde på kunskap om kvinnans kropp

För män med prostataproblem var kastrering länge en behandlingsmetod. Men besluten om kastrering i början av 1900 grundade sig i att man trodde att mannens prostata motsvarade kvinnans livmoder. En ny avhandling från Linköpings universitet vänder på föreställningen om mannen som norm i medicinhistorien.

Kan idrott för tjejer bidra till bättre integration?

Kan satsningar på idrott riktade speciellt till tjejer i utsatta bostadsområden bidra till minskad segregation? Det ska Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, undersöka i ett nytt forskningsprojekt.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-12-06