Rwandas ambassadör besöker LiU
Framtida samarbeten med LiU står på programmet när Rwandas ambassadör Christine Nkulikiyinka besöker Linköping den 8-9 februari. På onsdagen håller hon också en föreläsning på Campus Valla kring Rwandas uppbyggnad efter folkmordet 1994.
– Enligt FN:s index för social utveckling 2015 har Rwanda gjort de största framstegen i världen under de senaste 25 åren. Det var många som räknade ut Rwanda efter folkmordet – men rwandierna hade andra idéer. Landets återhämtning bygger både på omfattande reformer på nästan alla områden och med hemsnickrade lösningar som visat sig oöverträffat effektiva, sammanfattar Christine Nkulikiyinka (bilden th) sin kommande föreläsning under rubriken The Road to Recovery. Den hålls i Utrikespolitiska studentföreningens regi vid lunchtid i C1, Campus Valla, med start kl 13.15.
Matematiska institutionen, MAI, har sedan många år bedrivit framgångsrika utvecklingsprojekt kring undervisning och forskarutbildning i Afrika och bland annat då i Rwanda.
– Det nuvarande bilaterala samarbetet med Rwanda slutar i 2018. Sida har erbjudit University of Rwanda att skriva en Concept Note för nästa fas, efter 2018. Vi får se vad ambassadörens besök och diskussioner här leder till, säger Veronica Brodén Gyberg, Tema M, som nyligen fått rollen som övergripande koordinator för LiU:s engagemang i Afrika.
University of Rwanda söker samarbetspartners till en rad områden. Jordbruksutveckling, biodiversitet, hållbar utveckling, naturresurshushållning och klimatförändringar, innovationer runt urbanisering och gröna städer för att ta några exempel.
Urikespolitiska studentföreningen (facebook)
Foto Kigali: Wikimedia
Lika intresserade
Heligt maktlustspel
Snart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.
Akademisk bojkott mot USA
Riskfylld perfektionism
social hållbarhet
Kritiserar socialstyrelsen
träffade ÖB
klimatvänligare bränsle
äger rockscenen
när forskare möter sårbarhet
Malin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.
spelkurs gav AF-pris
LinTek på Nobelfest
Kårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.
Ger studenter ny bild av afrika
global mediahit
Hälsa som religion
Svart i Sverige
sista filmen
Revolutionerande ordvrängeri
Upprättelse för vanvård
succé för Master i migration
Följ LiU-nytt
Notiser
Nu kan du åka med i framtidens bussar
Nu börjar Linköpings första självkörande buss att rulla på Campus Valla. Från och med idag finns möjligheten att åka med i detta rullande forskningsprojekt.
Här rullar forskningen fram
För fem år sedan skrev LiU och VTI under ett strategiskt samarbetsavtal. Nu rullar de självkörande bussarna på Campus Valla – projektet ELIN är ett konkret och synligt resultat av avtalet.
Klimatmecka under en vecka för LiU-forskare
FN:s klimatkonferens är igång och har samlat världens länder. Bland nästan 30 000 delegater finns också två forskare från Linköpings universitet.
Tre LiU-forskare blir Wallenberg Academy Fellows
Tre LiU-forskare, Emil Björnson, Magnus Jonsson och Marcin Szczot, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Genom femåriga forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.
Trådlös kommunikation på metervara
Är det dålig täckning för mobilerna? Köp då några meter radioremsa och sätt upp den där den inte syns. Forskare vid LiU och Ericsson har tillsammans tagit fram en patenterad teknik som kommer att göra detta möjligt; antenner på metervara.
Kastrering av män byggde på kunskap om kvinnans kropp
För män med prostataproblem var kastrering länge en behandlingsmetod. Men besluten om kastrering i början av 1900 grundade sig i att man trodde att mannens prostata motsvarade kvinnans livmoder. En ny avhandling från Linköpings universitet vänder på föreställningen om mannen som norm i medicinhistorien.
Kan idrott för tjejer bidra till bättre integration?
Kan satsningar på idrott riktade speciellt till tjejer i utsatta bostadsområden bidra till minskad segregation? Det ska Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, undersöka i ett nytt forskningsprojekt.
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-12-06