Göm menyn

#DesigninPine – Malmstensstudenter designar för Kina

Tredjeårselever i möbeldesign

På Stockholm Furniture & Light Fair visar studenter i möbeldesign upp resultatet av det unika samarbetsprojektet #DesigninPine. Det är nio möbler som var och en är ett konkret möte mellan svensk design, materialet furu och modern kinesisk möbeltillverkning. 

Elin vid snickarbänken– Ett lärorikt och verklighetsförankrat projekt med chansen att möta människor från en annan kultur, så beskriver möbeldesignstudenten Elin Eliasson samarbetet i projektet Design in Pine (bilden th).
Hon är en av nio tredjeårsstudenter som nu visar upp sina möbler i Greenhouse på Möbelmässan i Älvsjö den 7-11 februari.

Inom ramarna för projektet skall svensk furu lyftas och studenterna har haft i uppdrag att under några veckor hösten 2016 designa möbler i furu för den kinesiska marknaden. Design in Pine har varit ett samarbetsprojekt mellan studenterna på LiU Malmstens möbeldesignprogram, två stora kinesiska möbeltillverkare och Svenskt Trä.

Trots avståndet har deltagarna haft nära kontakt under arbetets gång. Skypemöten med tolk där skisser presenterats, frågor som bollats via sociala medier och ett ständigt pågående samtal om hur design och produktion skall mötas.

– Det har varit väldigt lärorikt hur man kommunicerar när man inte talar samma språk och hur man lägger upp sitt arbete för att göra det så tydligt som möjligt för den andra parten, berättar Elin Eliasson.

Elin med sin möbelMålgruppen för studenternas design har varit den unga kinesiska marknaden och möblerna är designade för hemmiljön. Möbeltillverkarna har bidragit med sitt kunnande om marknaden och möbeltillverkning på industriell nivå. Designstudenternas slutgiltiga ritningar översattes till modeller, som efter feedback och ändringar resulterade i nio prototyper.

– Skandinavisk minimalism verkar vara intressant i Kina just nu, och producenterna har efterfrågat just nordisk design för den yngre målgruppen som kanske skapar sina hem för första gången, säger Elin Eliasson.

Och slutresultatet visar Malmstensstudenterna alltså nu upp i sin egendesignade monter på Stockholm Furniture & Light Fair.

– Jag kan säga att det blir en mörk monter med snygga materialmöten, mer kan jag inte säga, det får man se på mässan, säger Elin Eliasson (på bilden th med sin färdiga möbel).

I samband med möbelmässan håller Carl Malmsten Furniture Studies också Öppet hus i Larsberg på Lidingö den 9 februari, kl 13-19.

 

Fotnot. Projektet Design in Pine är ett samarbete mellan Carl Malmsten Furniture Studies (LiU Malmsten), Linköpings universitet, Svenskt Trä och de två kinesiska möbeltillverkarna Huari Furnitures och Fujian Dushi Homelife Group. LiU Malmsten ställer ut möblerna på Stockholm Furniture & Light Fair 7 - 11 februari 2017 i monter VH01:46 i Greenhouse.

 

Mer om #DesigninPine

Carl Malmsten Furniture Studies

Carl Malmsten Furniture Studies Facebook

 

Text: Susanna Lönnqvist
Foto: privat. Understa bilden foto Magnus Glans.


2017-02-01Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nu kan du åka med i framtidens bussar

Nu börjar Linköpings första självkörande buss att rulla på Campus Valla. Från och med idag finns möjligheten att åka med i detta rullande forskningsprojekt.

Här rullar forskningen fram

För fem år sedan skrev LiU och VTI under ett strategiskt samarbetsavtal. Nu rullar de självkörande bussarna på Campus Valla – projektet ELIN är ett konkret och synligt resultat av avtalet.

Klimatmecka under en vecka för LiU-forskare

FN:s klimatkonferens är igång och har samlat världens länder. Bland nästan 30 000 delegater finns också två forskare från Linköpings universitet.

Tre LiU-forskare blir Wallenberg Academy Fellows

Tre LiU-forskare, Emil Björnson, Magnus Jonsson och Marcin Szczot, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Genom femåriga forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.

Trådlös kommunikation på metervara

Är det dålig täckning för mobilerna? Köp då några meter radioremsa och sätt upp den där den inte syns. Forskare vid LiU och Ericsson har tillsammans tagit fram en patenterad teknik som kommer att göra detta möjligt; antenner på metervara.

Kastrering av män byggde på kunskap om kvinnans kropp

För män med prostataproblem var kastrering länge en behandlingsmetod. Men besluten om kastrering i början av 1900 grundade sig i att man trodde att mannens prostata motsvarade kvinnans livmoder. En ny avhandling från Linköpings universitet vänder på föreställningen om mannen som norm i medicinhistorien.

Kan idrott för tjejer bidra till bättre integration?

Kan satsningar på idrott riktade speciellt till tjejer i utsatta bostadsområden bidra till minskad segregation? Det ska Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, undersöka i ett nytt forskningsprojekt.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-12-06