Göm menyn

#DesigninPine – Malmstensstudenter designar för Kina

Tredjeårselever i möbeldesign

På Stockholm Furniture & Light Fair visar studenter i möbeldesign upp resultatet av det unika samarbetsprojektet #DesigninPine. Det är nio möbler som var och en är ett konkret möte mellan svensk design, materialet furu och modern kinesisk möbeltillverkning. 

Elin vid snickarbänken– Ett lärorikt och verklighetsförankrat projekt med chansen att möta människor från en annan kultur, så beskriver möbeldesignstudenten Elin Eliasson samarbetet i projektet Design in Pine (bilden th).
Hon är en av nio tredjeårsstudenter som nu visar upp sina möbler i Greenhouse på Möbelmässan i Älvsjö den 7-11 februari.

Inom ramarna för projektet skall svensk furu lyftas och studenterna har haft i uppdrag att under några veckor hösten 2016 designa möbler i furu för den kinesiska marknaden. Design in Pine har varit ett samarbetsprojekt mellan studenterna på LiU Malmstens möbeldesignprogram, två stora kinesiska möbeltillverkare och Svenskt Trä.

Trots avståndet har deltagarna haft nära kontakt under arbetets gång. Skypemöten med tolk där skisser presenterats, frågor som bollats via sociala medier och ett ständigt pågående samtal om hur design och produktion skall mötas.

– Det har varit väldigt lärorikt hur man kommunicerar när man inte talar samma språk och hur man lägger upp sitt arbete för att göra det så tydligt som möjligt för den andra parten, berättar Elin Eliasson.

Elin med sin möbelMålgruppen för studenternas design har varit den unga kinesiska marknaden och möblerna är designade för hemmiljön. Möbeltillverkarna har bidragit med sitt kunnande om marknaden och möbeltillverkning på industriell nivå. Designstudenternas slutgiltiga ritningar översattes till modeller, som efter feedback och ändringar resulterade i nio prototyper.

– Skandinavisk minimalism verkar vara intressant i Kina just nu, och producenterna har efterfrågat just nordisk design för den yngre målgruppen som kanske skapar sina hem för första gången, säger Elin Eliasson.

Och slutresultatet visar Malmstensstudenterna alltså nu upp i sin egendesignade monter på Stockholm Furniture & Light Fair.

– Jag kan säga att det blir en mörk monter med snygga materialmöten, mer kan jag inte säga, det får man se på mässan, säger Elin Eliasson (på bilden th med sin färdiga möbel).

I samband med möbelmässan håller Carl Malmsten Furniture Studies också Öppet hus i Larsberg på Lidingö den 9 februari, kl 13-19.

 

Fotnot. Projektet Design in Pine är ett samarbete mellan Carl Malmsten Furniture Studies (LiU Malmsten), Linköpings universitet, Svenskt Trä och de två kinesiska möbeltillverkarna Huari Furnitures och Fujian Dushi Homelife Group. LiU Malmsten ställer ut möblerna på Stockholm Furniture & Light Fair 7 - 11 februari 2017 i monter VH01:46 i Greenhouse.

 

Mer om #DesigninPine

Carl Malmsten Furniture Studies

Carl Malmsten Furniture Studies Facebook

 

Text: Susanna Lönnqvist
Foto: privat. Understa bilden foto Magnus Glans.


2017-02-01Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Studenthuset invigs 30 augusti

Universitetets nya mötesplats, Studenthuset, står nästan klart och efter sommaren invigs huset på Campus Valla.

Hur kan maten vi äter produceras mer hållbart?

Maten vi äter påverkar inte bara vår egen kropp, utan har också stor påverkan på världen vi lever i. Forskare vid LiU har tittat på möjliga åtgärder för att öka hållbarheten inom svensk matproduktion. En av slutsatserna är att det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket.

Miljonstöd till Parkinsonforskning

Åtta forskare vid Linköpings universitet har fått stöd av Stiftelsen för Parkinsonforskning på totalt 2,6 miljoner kronor. Under de sex år stiftelsen verkat har forskningen vid LiU därmed fått anslag på över 10 miljoner kronor.

Framgångar för LiU-idrottare

LiU-doktoranden Anna Wehlin tog hem segern när årets SM i ultralång orientering avgjordes i hälsingeskogarna på nationaldagen. Herrklassen vanns av tidigare LiU-studenten Olle Kalered. Och på söndagen vann LiU-studenten Emma Varga SM i triathlon.

"Arbetslivsforskningen är viktigare än någonsin"

Förändringarna i arbetslivet går så snabbt att forskningen på området är viktigare än någonsin. Det sade LiU:s rektor Helen Dannetun när hon invigde arbetslivskonferensen FALF 2019 på måndagen.

Sociala företag bättre än traditionellt bistånd

Sociala företag kan spela en viktig roll för att minska fattigdomen och utveckla länder i tredje världen. Ja, i själva verket når företagen ofta bättre resultat än det traditionella biståndet. Samtidigt är utmaningarna stora.

Hunden speglar ägarens stress

Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra över tid, enligt en ny studie från Linköpings universitet. Forskarna tror att hundarna speglar sina ägares stressnivåer, snarare än tvärtom. Studien är publicerad i tidskriften Scientific Reports.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-06-14