Göm menyn

LiU får jubileumsdonation från KAW

Visualiseringscenter

Visualiseringscenter i Norrköping blir nav i en satsning från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på 150 miljoner kronor. Fem Science centers får del av satsningen, förutom i Norrköping även i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse inleder 100-årsfirandet med en jubileumsdonation på 150 miljoner kronor till projektet Wisdome, Wallenberg Immersive Science communication Dome, där Linköpings universitet är huvudmottagare. 70 miljoner går till Visualiseringscenter och 20 miljoner vardera till Tekniska museet i Stockholm, Universeum i Göteborg, Science center Malmö museer och Umevatoriet i Umeå.

Det unika innehåll som utvecklas vid Visualiseringscenter C, såväl i utställningen som i domen, ska få nationell spridning.

Anders Ynnerman– Det är underbart att se hur intresset för vetenskap väcks bland många av våra unga besökare. Att som forskare kunna säga att vi har över 100 000 besökare i labbet, varav många barn, är en härlig känsla. Tillsammans kommer vi att nå 1,5 miljoner besökare om året, säger Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid LiU och direktör för Visualiseringscenter C.

– Med visualiseringens hjälp kan vi göra svårbegripliga och komplexa saker tillgängliga på ett vis som sträcker sig över barriärer av kunskap, språk, kultur och generationer, säger han.

För Visualiseringscenter innebär donationen att tekniken i domteatern kan uppgraderas till nya projektorer och datorer, mycket har hänt med teknikutvecklingen på de sex år domen har varit i drift.

– Domen kommer att vara i absolut världsklass efter uppgraderingen. Den används för visningar i Visualiseringscenters publika del, men också som laboratorium för vår forskning, säger Anders Ynnerman.

Forskningen sträcker sig idag från grundläggande teorier inom datorgrafik och visualisering till tillämpningar inom områden som medicinsk visualisering eller visualisering som verktyg för lärande och kommunikation. Forskningen kommer även i fortsättningen att utgöra grunden för de produktioner som tas fram. Ett exempel är hur forskningen inom biomolekylära processer gör det möjligt att göra interaktiva berättelser i domen.

Visualiseringscenter– Likaväl som vi i dag i domen kan resa ut i universum kommer vi att resa in i celler och omslutas av livets byggstenar.

Andra exempel är resor ut i rymden baserade på de senaste vetenskapliga upptäckterna och visualisering av den forskning inom autonoma system som bedrivs inom Wallenberg Autonomous Systems and Software Program, WASP, där Anders Ynnerman och hans forskargrupp är en viktig del.

I satsningen ingår även 50 miljoner för pedagogisk utveckling och produktion vid Visualiseringscenter i Norrköping, produktioner som också ska spridas till alla platser som ingår i Wisdome.

– Det kommer att finnas med aktiva forskare i alla produktioner men teamet av utvecklare vid Visualiseringscenter kommer att utökas exempelvis med programmerare, designers och modellerare.  Vi kommer även att söka samarbeten världen över för att få ytterligare hävstång på pengarna, bland annat har vi redan skrivit samarbetsavtal med ledande Science centers i Asien, berättar Anders Ynnerman.

Det är den nära forskningsanknytningen och det pedagogiska greppet som fascinerat Knut och Alice Wallenbergs stiftelse:

– Vi vill inspirera barn och ungdomar till att upptäcka hur spännande vetenskap kan vara. Det är viktigt att de får göra det på ett lekfullt sätt och med hjälp av den senaste tekniken – både för att den i sig är en del av vetenskapen, men också för att locka så många som möjligt, säger Peter Wallenberg Jr, som är stiftelsens ordförande

Visualiseringscenter C

Visualiseringscenter C i Norrköping är ett konsortium som innefattar Avdelningen för medie- och informationsteknik vid Linköpings universitet och Interaktiva institutets studio i Norrköping. Direktör för Visualiseringscenter C är Anders Ynnerman, professor i vetenskapliga visualisering vid LiU.

Visualiseringscenter har även en publik del där Norrköpings kommun är huvudman. Sofia Seifarth, är vd för Norrköping Visualisering AB.

KAW

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse grundades 1917 och är Sveriges största privata forskningsfinansiär och den näst största i Europa. Under Stiftelsens 100 år har 24 miljarder kronor, varav 1,7 miljarder kronor årligen de senaste åren, beviljats till excellent forskning och utbildning, i huvudsak inom medicin, teknik och naturvetenskap.

100-årsjubileet kommer även att innefatta ett antal heldagssymposier där Linköpings universitet står som värd den 13 september 2017.

 

Relaterade  länkar

Pluto i närbild LiU-nytt

Foto: Linus Flodin; Wilhelm Rejnus; baraBild (överst). Thor Balkhed (Anders Ynnerman), Ida Ling Flannagan (nedre bilden)


Monica Westman Svenselius 2017-01-31
monica.westman@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Här skapas nästa generations kontrastmedel

Genom att integrera gadolinium in i ceriumoxidens kristallstruktur går det att få fram kontrastmedel som är både skonsammare för kroppen och ger en bättre kontrast vid avbildning med magnetresonanskamera, MRI, visar Peter Eriksson i sin avhandling.

Hudnära vård gav inte mamma bättre samspel med det för tidigt födda barnet

Vid för tidig födsel är det viktigt att föräldrar och barn snabbt etablerar en god relation utanför magen. Forskare vid Linköpings universitet har studerat relationen mellan mödrar och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. Resultatet visar att kontinuerlig vård hud-mot-hud inte gav ett bättre samspel mellan mor och barn.

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-24