Göm menyn

Europeiska nätverk byggs på flyktingkonferens

Flyktingar i Europa

Bostadslösningar, goda utbildningsexempel och samarbeten. Lokala europeiska exempel på flyktingmottagande står i fokus på den flyktingkonferens som pågår i Norrköping 25-27 januari.

Initiativet kommer från Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och tidigare samordnare för Sveriges flyktingmottagande. Han lyfte fram värden som solidaritet, samarbete och hjälpsamhet i sitt inledningsanförande.

– Vi måste visa att det är möjligt att försvara mänskliga rättigheter och rätten till asyl, att det går om vi gör det tillsammans och agerar solidariskt i Europa, var hans budskap.

130 forskare, praktiker och representanter för frivilligorganisationer från hela Europa – däribland Ungern, Makedonien och Tyskland – deltar under de tre dagarna. Tanken är att visa de goda exemplen och att alla ska kunna skaffa sig nya nätverk för utökade samarbeten.

– Den här konferensen vill lyfta fram det konstruktiva arbete som gjorts och görs både i Sverige och i många andra europeiska länder. Vi vill stärka den sidan av samhällsdebatten och samla erfarenheter som gjorts i Europa under den speciella flyktingsituation som rått under det senaste dryga året, säger Erik Berggren vid REMESO (Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle).

Exempel på frågor som lyfts fram är olika lösningar på boende för flyktingar, hur olika kommuner och länder försöker hitta vägar till utbildning och arbetsmarknad för nyanlända, hälsofrågor och samarbete med civilsamhälle.

En viktig del i konferensen är att summera slutsatser utifrån frågeställningar som ”Vilka är de främsta orsakerna till att en viss satsning eller verksamhet fungerat så bra i flyktingmottagandet?” ”Vad för inspirerande exempel finns det?” ”Vad bör politikerna få med sig från konferensen?” och ”Vad bör forskarna få med sig?” På så vis ska arbetet med att förbättra flyktingmottagandet kunna fortsätta, med stöd av det som kommit fram under konferensen.

Akwasi Osei.Akwasi Osei är doktorand i sociologi vid Linnéuniversitetet. Han studerar papperslösa migranter från Västafrika och deras situation i Holland och Sverige.

– Jag träffar en massa människor här som ger mig nya insikter och kontakter. Och goda exempel finns det gott om, till exempel hur svenska familjer bjuder in flyktingar på middag eller fika. Människor är ju ofta rädda för främlingar, det är naturligt, men ändå öppnar familjer sina hem för andra, säger Akwasi Osei.

Pria BhabraPria Bhabra arbetar med flyktingmottagande i Leeds i England. De senaste sex åren har kommunen byggt upp en organisation som ska underlätta för nyanlända personer att snabbt komma in i och förstå det brittiska samhället, alltifrån lagstiftning och sexuell hälsa till hur man så snabbt som möjligt kan få jobb och utbildning.

– En stor succé är våra drop-in på tisdagar. Vi fokuserar på olika ämnen då, det kan handla om hälsa, anställningar, finansiella frågor, boende eller möjligheter att vara volontär.

Som spindel i nätet hjälper Pria Bhabra flyktingar att hamna rätt i samhällsmaskineriet.

– Min roll är att se till att de når sin egen potential, att de snabbt slussas in i jobb- och språkträning på sin nivå och att de får hjälp med allt praktiskt som behövs för att komma in i ett helt nytt samhälle, säger Pria Bhabra.

Anna-Birgitte Moberg, integrationssamordnare i Mjölby, skaffar sig ett bredare nätverk på konferensen.

Anna-Birgitte Moberg– Jag träffar människor från Sverige men har också pratat med folk från Spanien, Italien och Finland om hur de jobbar med flyktingmottagandet, vi lär oss av varandra, både om sådant som gått bra och som misslyckats. Det är extremt viktigt att skaffa sig fler kontakter. Jag mailade just en kollega att jag har fått en ny idé.

En av huvudtalarna var Pia Prytz Phiri från UNHCR. Hon konstaterade att bara en liten rännil av världens flyktingar når Europa och beklagade det totala misslyckandet från Europas sida att ta emot dem. Men berömde också civilsamhällets och frivilligorganisationernas stora humanitära insatser. Hon framhöll också vikten av att fortsätta arbeta med frågorna.

– Europas länder måste alla solidariskt hjälpa till och organisera arbetet inför nästa flyktingström. Och se potentialen och kapaciteten hos de människor som flyr, konstaterade Pia Prytz Phiri.

Arrangörer av konferensen är Norrköpings kommun, Linköpings universitet och tankesmedjan Arena Idé, med stöd av Svenska kyrkan.

Foto: Eva Bergstedt

Slutrapport från konferensen Welcoming refugees - Local European experiences


Eva Bergstedt 2017-01-26Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nio av tio LiU-studenter har jobb ett år efter examen

Linköpings universitet toppar statistiken när det gäller etablering på arbetsmarknaden. 88 procent av studenterna med examen från LiU har jobb efter drygt ett år. Det visar en färsk rapport från Universitets- och högskoleämbetet, UKÄ.

Matchning i Mjärdevi kan ge jobb

Det är 70 procent av ingenjörsjobben som förmedlas via nätverk. Ett sånt nätverk kan vara examensarbetet. På Science Park Mjärdevi arrangeras exjobbsmässa för att matcha teknikföretagen i Mjärdevi med LiU-studenter.

Tre forskare får bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap

Carin Franzén, Maria Brandén och Jonathan Josefsson tilldelas bidrag från riksbankens jubileumsfond. Jonathan Josefsson som ska undersöka ungas närvaro inom globala institutioner, som exempelvis FN.

Lagändring lockade utländska entreprenörer till Sverige

Förändringar i den svenska invandringspolitiken ledde till att fler utländska entreprenörer sökte sig till Sverige efter 2008. Inkomstskillnaderna mellan svenska och utländska företagare i landet minskade också under flera år. Det visar en ny avhandling.

Mediciner förändrar fiskars beteende

Läkemedel som påverkar viktiga signalsystem i hjärnan gör fiskar djärvare, enligt en studie på arten storspigg gjord av LiU-forskare. Fynden stärker bilden av att signalämnena serotonin och dopamin spelar viktiga roller för variationen i beteende mellan individer och att läkemedel som hamnar i naturen kan få konsekvenser för djurlivet.

Kompakt boende a la Malmstens

Studenter i möbeldesign vid Malmstens Linköpings universitet antog utmaningen att inreda en ungdomsbostad på 23 kvadrat. Resultatet är en finurlig fönsterbänk, ett klurigt list-system för väggen och en smart rumsavdelare.

Jättelikt brädspel ska ge insikter om klimatförändringarna

I april nästa år kommer LiU-forskaren Ola Leifler att ordna ett spel med omkring 100 deltagare som ska ge insikter om vad klimatförändringarna kommer att innebära.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-10-18