Göm menyn

LiU-forskare på topplista över lantisar

Porträtt av Josefina SyssnerJosefina Syssner, forskare och föreståndare för Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) hamnar på femte plats över tidningen Lands topp 100-lista ”Årets lantis”.

Tidningen Land utser varje år ”Årets lantis”, ett pris som också är en topp 100-lista över de personer i Sverige som hjälpt till att lyfta landsbygdsfrågor under året och satt landsbygden på kartan. Bland journalister, debattörer, landsbygdsbor och ministrar rankas Josefina Syssner högt och hamnar på femte plats. Del av motiveringen lyder: ”Ett respekterat namn som det refereras allt oftare till i landsbygdsdebatten”. Hennes forskning handlar om lokal utveckling och om krympande kommuner.

Hur känns det att vara på listan?

– Det är jätteroligt att får vara med i ett sådant här sammanhang som forskare. Jag ser det som ett bevis på att vetenskaplig kunskap efterfrågas. Det är också ett tecken på att den forskning vi gör här hos oss på CKS är relevant.

Varför tror du att ditt namn är med och att du kommer så högt upp på listan?

– Jag tror att jag bidragit till att öka förståelsen för att Sveriges kommuner har väldigt olika förutsättningar. En del har starka tillväxtområden, men många kommuner brottas med helt andra frågor: att befolkningen minskar och blir äldre. Jag har också varit ute väldigt mycket och pratat och deltagit i konferenser, samtidigt som jag försöker skriva så begripligt som möjligt, också i kanaler utanför akademin.

Vilken är den viktigaste frågan inom ditt forskningsområde just nu?

– Att öka förståelsen för vad som skapar ojämna befolkningsförändringar. Det är inte enskilda beslut som gör att folk flyttar från landsbygden, utan det finns en rad faktorer som påverkar. Det är viktigt att inte späda på motsättningarna mellan stad och land. Ojämlikheten kan bli grogrund för populism, missnöje och politikerförakt.

Vad händer under ditt 2017?

– Jag jobbar vidare med kommuner som krymper, tanken är att det ska bli en bok. Sedan studerar jag hur beslutsfattare kan kommunicera med medborgarna i långvariga och besvärliga förändringsprocesser, till exempel när befolkningen blir mindre och äldre. Och i ett pågående projekt inom lokal utveckling, tillsammans med doktoranden Albin Olausson, tittar vi på hur kommuner kan göra för att bli attraktiva att bo och verka i. Och så firar CKS 20 år – det är ett fantastiskt förtroende vi får av kommunerna. I vår tid känns vetenskapligt grundad kunskap oerhört viktig.

 

Årets lantisar 2016 

Topp fem:

  1. Po Tidholm, Trönö, journalist och författare
  2. Tin Gumuns, Rättvik, fäbodsägare och osthantverkare.
  3. Karin Jonsson, Östersund, kulturredaktör.
  4. Malin Ackermann, Lycksele, fick Skatteverket att skrota flyttplanerna och stanna kvar i Lycksele.
  5. Josefina Syssner, Norrköping, forskare.

Läs mer: Hela listan


Anna Valentinsson 2017-01-17Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nytt studenthus firas med festivalvecka

Linköpings universitet firar det nya Studenthuset med en hel festivalvecka, som inleds med en invigningsceremoni den 30 augusti och avslutas med Kalasmottagningen av nya studenter på Campus Valla den 5 september.

Här sitter forskningen i väggarna

Fukt är ett problem som kan bli både dyrt och besvärligt för fastighetsägare. I Studenthuset finns 750 inbyggda fuktsensorer som i ett tidigt skede upptäcker eventuell fukt. Tekniken bygger på universitetets egen forskning inom tryckt elektronik.

Gamla möbler får nytt liv i Studenthuset

Miljö och hållbarhet har varit en ledstjärna för Studenthuset redan från idéstadiet. Det innebär också återbruk av möbler. Närmare 1 500 olika möbler har fått ny design och nytt liv i Studenthuset.

Lönnspringare tar form

En del av golvytan på plan 3 i Studenthuset utgörs av ett stort schackspel. Pjäserna har formgivits av två studenter som under sommaren fått tillverka sin egen idé, Lönnspringare.

Ärftlig risk för diabetes kopplad till bakteriefloran

Barn med hög risk att utveckla typ 1-diabetes har delvis en annan bakterieflora i tarmen jämfört med individer med låg risk, enligt en ny studie. Fynden, som publicerats i Nature Communications, tyder på att ärftlig risk kan forma hur individen reagerar på miljöfaktorer vid uppkomsten av autoimmuna sjukdomar.

Stora utmaningar för hållbara transporter

Östergötland står inför en rad stora utmaningar om de klimatpolitiska målen ska nås för länets transporter. Det måste bli svårare att ta bil och lättare att åka kollektivt samtidigt som nya bränslen ersätter gamla. Kanske måste vi också resa mindre i framtiden.

Digitala tvillingar hjälpmedel för skräddarsydd medicinering

Avancerade datormodeller av sjukdomar kan användas för att förbättra diagnos och behandling. Målet är att utveckla modellerna till ”digitala tvillingar” av enskilda patienter för att kunna prova ut den bästa medicinen för just den patienten.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-08-23