Göm menyn

Möte med fristadsförfattare

Fristadsförfattaren och poeten Housam Al-Mosilli talade på Vallabiblioteket om livet i Syrien, flykten som förde honom till Linköping och yttrandefriheten som ständigt måste värnas.

Fristadsförfattaren Housam Al-Mosilli på VallabiblioteketHousam Al-Mosilli inledde med att läsa ur sin essä om mötet med Sverige. Där liknas svensken vid en solros som dras till ljuset och värmen. Han läste på arabiska, förstebibliotekarie Anneli Friberg översatte:

– Tur är att jag behärskar engelskan och kan tillräckligt mycket om fotboll. På så vis kan jag tala obehindrat med de flesta svenskar och kan omedelbart få kontakt.

Publiken som mest bestod av medarbetare vid Linköpings universitet skrattade lite när han beskrev hur han våndades över källsorteringen.

Skratten ersattes sedan av allvarlig, uppmärksam tystnad då Housam Al-Mosilli började berätta om sitt liv. I Syrien var han verksam som poet och journalist, men det blev allt farligare och 2012 flydde han. Då hade han blivit fängslad och torterad i flera omgångar för att han rapporterat om Assadregimens övergrepp.

Han tog ”den vanliga vägen” via Libanon och Egypten till Turkiet. I Istanbul levde och arbetade han i två och ett halvt år, men även där var det farligt. Vännen och journalisten Naji al-Jarf blev mördad strax innan han skulle ha flytt från Turkiet till Frankrike.

Housam Al-Mosilli fick tipset att söka skydd som fristadsförfattare via organisationen ICORN (International Cities Of Refuge Network). När ICORN och Linköpings kommun tillsammans bestämde vem som skulle bli Linköpings första fristadsförfattare, var det Housam Al-Mosilli som blev utvald. Sedan 25 februari i år bor och arbetar han i staden.

Fristadsförfattaren Housam Al-Mosilli på Vallabiblioteket– Första intrycket var mycket välkomnande. Jag hade bara varit här en vecka när en man hejdade mig på gatan och sade välkommen hit, jag läste din text i DN och tyckte verkligen om den.

Han är tacksam över att ha fått komma till Sverige och Linköping. Men även här måste yttrandefriheten försvaras.

– Jag har läst att var tredje författare och konstnär i Sverige någon gång har utsatts för hot, sade Housam Al-Mosilli.

En av deltagarna frågade vad vanliga människor kan göra för att stärka yttrandefriheten.

– Det enklaste sättet är att fortsätta uttrycka er. Censurera inte er själva.

Evenemanget den 8 december var öppet för alla men fungerade också som årsavslutning för universitetets bokstafett. Flera som var där hade bidragit till stafetten med texter om böcker som betytt mycket för dem av olika skäl.

– Stafetten fortsätter nästa år och vi vill gärna ha nya deltagare, sade Kristin Krantz, biträdande överbibliotekarie.

Att delta i stafetten är kanske ett sätt att följa Housam Al-Mosillis råd, att fortsätta uttrycka sig.

Housam Al-Mosillis dagbok från de sista dagarna i Istanbul, publicerad i DN

Housam Al-Mosillis essä i Corren om första tiden i Linköping

Mer om bokstafetten vid Linköpings universitet


Maria Karlberg 2016-12-09Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18