Göm menyn

20 miljoner till hållbar utveckling

Åtta LiU-forskare får cirka tre miljoner vardera från Formas för forskning för en hållbar utveckling. Ett av forskningsprojekten ska ge svar på frågan om det är bäst och billigast att renovera eller att bygga nytt.

HållbartAv de 1100 ansökningar som kom in till formas i våras har 220 beviljats, varav sju vid Linköpings universitet. Formas öppna utlysning är uppdelad i tre delar, forsknings- och utvecklingsprojekt, mobilitetsstöd – ett stöd som ska uppmuntra nydisputerade forskare att besöka nya forskningsmiljöer samt forsknings- och utvecklingsprojekt för framtidens forskningsledare. De 220 beviljade projekten delar på 654 miljoner kronor.

Professor Bahram Moshfegh, Avdelningen energisystem, får cirka tre miljoner kronor för att hjälpa staten, landstinget och kommunerna att fatta kloka beslut om sina så kallade ändamålsfastigheter - byggnader som inhyser skolor, förskolor, äldreomsorg med mera.

Huvudparten av fastigheterna är byggda före 1980, energianvändningen är hög och lokalerna är ofta slitna, omoderna och ganska illa anpassade efter verksamheternas respektive behov.  Forskningen ska bistå fastighetsägarna med en metod som ger svar på hur livscykelkostnaderna ser ut Bahram Moshfeghför renovering respektive att bygga nytt. Såväl ekonomiska och miljömässiga som tekniska aspekter ska in liksom även konsekvenserna för verksamheten.

– Utvecklingen och moderniseringen av verksamheterna ställer även krav på organisation, nya arbetssätt, fysisk miljö, logistik och inte minst image och här kan det behövas okonventionella lösningar. För att kunna ta hänsyn till fastighetens möjligheter till anpassning behövs en ny analysmetod, säger Bahram Moshfegh.

Professor Victoria Wibeck, Tema Miljöförändring får cirka tre miljoner för analyser kring svenska initiativ för hållbarhetsomställningar och Sveriges roll som föregångsland och etologiprofessor Per Jensen för att förstå stressreaktioner hos höns genom att integrera genetik, beteende och fysiologi.

I utlysningen för mobilitetsstöd till unga forskare fick tre LiU-forskare medel: Björn Berglund, postdoktor på Avdelningen för mikrobiologi och molekylär medicin, för att studera gener och bakterier som associeras med antibiotikaresistens i Kina. Sepehr Shakeri Yekta, postdoktor vid Tema Miljöförändring, för att studera sulfidens roll vid nedbrytningen av lipider för att förbättra utbytet av biogas i kommunala avloppsreningsverk. Martin Johnsson, postdoktor vid Avdelningen för biologi, fick närmare fyra miljoner kronor för att vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, studera genetiska grunder för egenskaper hos grisar och höns.

I utlysningen för forsknings- och utvecklingsprojekt för framtidens forskningsledare gick medel till Jianwu Sun, förste forskningsingenjör vid Avdelningen för halvledarmaterial och till Anders Hansson, universitetslektor vid Tema Teknik och social förändring. Jianwu Sun ska studera en innovativ fotoelektrod som omvandlar koldioxid och vatten till bränsle med hjälp av solenergi och Anders Hansson ska studera utmaningar och möjligheter med en storskalig implementering av koldioxidlagring från biomassa.


Monica Westman Svenselius 2016-11-17
monica.westman@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nio av tio LiU-studenter har jobb ett år efter examen

Linköpings universitet toppar statistiken när det gäller etablering på arbetsmarknaden. 88 procent av studenterna med examen från LiU har jobb efter drygt ett år. Det visar en färsk rapport från Universitets- och högskoleämbetet, UKÄ.

Matchning i Mjärdevi kan ge jobb

Det är 70 procent av ingenjörsjobben som förmedlas via nätverk. Ett sånt nätverk kan vara examensarbetet. På Science Park Mjärdevi arrangeras exjobbsmässa för att matcha teknikföretagen i Mjärdevi med LiU-studenter.

Tre forskare får bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap

Carin Franzén, Maria Brandén och Jonathan Josefsson tilldelas bidrag från riksbankens jubileumsfond. Jonathan Josefsson som ska undersöka ungas närvaro inom globala institutioner, som exempelvis FN.

Lagändring lockade utländska entreprenörer till Sverige

Förändringar i den svenska invandringspolitiken ledde till att fler utländska entreprenörer sökte sig till Sverige efter 2008. Inkomstskillnaderna mellan svenska och utländska företagare i landet minskade också under flera år. Det visar en ny avhandling.

Mediciner förändrar fiskars beteende

Läkemedel som påverkar viktiga signalsystem i hjärnan gör fiskar djärvare, enligt en studie på arten storspigg gjord av LiU-forskare. Fynden stärker bilden av att signalämnena serotonin och dopamin spelar viktiga roller för variationen i beteende mellan individer och att läkemedel som hamnar i naturen kan få konsekvenser för djurlivet.

Kompakt boende a la Malmstens

Studenter i möbeldesign vid Malmstens Linköpings universitet antog utmaningen att inreda en ungdomsbostad på 23 kvadrat. Resultatet är en finurlig fönsterbänk, ett klurigt list-system för väggen och en smart rumsavdelare.

Jättelikt brädspel ska ge insikter om klimatförändringarna

I april nästa år kommer LiU-forskaren Ola Leifler att ordna ett spel med omkring 100 deltagare som ska ge insikter om vad klimatförändringarna kommer att innebära.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-10-18