Göm menyn

Miljonanslag från Vetenskapsrådet till medicinsk forskning

kvävgastank för förvaring av prover

Åtta forskare vid Linköpings universitet får tillsammans drygt 26 miljoner kronor. Det står klart när Vetenskapsrådet, VR, har beslutat om forskningsbidrag inom medicin och hälsa.

Fredrik Elinder vid institutionen för klinisk och experimentell medicin, IKE, får det största anslaget om totalt sex miljoner kronor fördelat över fyra år. Han får anslaget till sin forskning om modulering av cellulär elektrisk retbarhet.

Anders Blomqvist vid IKE har beviljats fyra miljoner kronor under fyra år för sin forskning om mekanismer för immunsignalering till hjärnan.

Även Sasan Zandi, i dag i Kanada, får fyra miljoner kronor för forskning om de cellulära och molekylära mekanismerna bakom akut myeloisk leukemi.

Tiny Jaarsma vid institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV, har beviljats 3,9 miljoner kronor fördelat på tre år för en studie om förbättrad fysisk funktionsförmåga hos patienter med kronisk hjärtsvikt genom användning av Nintendo Wii.

Följande forskare har fått 2,1 miljoner kronor var fördelat över tre år: Anna Fahlgren, Maria Jenmalm och Xiao-Feng Sun, samtliga vid IKE, och Dick Wågsäter vid institutionen för medicin och hälsa, IMH.

Totalt delar VR ut nästan 980 miljoner kronor i denna utlysningsomgång.

 

Läs mer i VR:s bidragsbeslut.

 

Bild: En kvävgastank som används för kylförvaring av prover. Foto av Thor Balkhed


Karin Söderlund Leifler Fri Oct 28 13:39:41 CEST 2016Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

3,3 miljoner euro till elektroniska växter

De elektroniska växterna har väckt stort intresse världen över. Eleni Stavrinidou, forskningsledare inom området vid Laboratoriet för organisk elektronik får nu 3,3 miljoner euro för att driva Horisont2020-projektet HyPhOE.

Uppmärksammad polisforskare blir professor i Oslo

Stefan Holgersson, polis och docent i informatik på LiU, har fått en professur i polisvetenskap vid polishögskolan i Oslo.

"Ingen idé att kommunicera om klimatet om människor inte lyssnar"

Vad tycker allmänheten är trovärdig information om klimatet? Det frågade sig Therese Asplund. I stället för att studera vad som är trovärdig information om klimatförändringar, undersökte hon vad människor uppfattar som trovärdig information. Resultatet har publicerats i The International Journal of Climate Change.

Ny teknik kan få LiU att sticka ut

Hur kan Linköpings universitet se ut i framtiden och vad är det som lockar forskare, forskningsmedel och studenter? Det var ett av de uppdrag studenterna på årets Demola-kurs fick. Demola som sedan mars i år heter Ingenious.

Forskning om geopolitik efterfrågas

Den tunga internationella organisationen OECD visar intresse för svensk geopolitisk forskning. ”Väldigt roligt att vår forskning efterfrågas internationellt”, säger Björn-Ola Linnér som leder forskningsprogrammet Mistra Geopolitics.

Hög tid att fortbilda lärare

Programmering blir från hösten 2018 obligatoriskt inslag i grundskolan och gymnasiet. Förståelsen för en digitaliserad värld är nödvändig. Men hur förberedda är skolorna? Visionerna kommer att stöta på hinder, menar LiU-forskare.

Ledarskap med plats för det personliga

– Det har verkligen utvecklat mig som ledare, jag är mer ’här och nu’ och jag upplever att jag har en lägre stressnivå.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu May 24 14:13:24 CEST 2018