Göm menyn

Nya kurser i samhällsplanering

Samhällsplanering är aktuellt ämne både i pågående stadsbyggnadsprojekt som Vallastaden och LiU:s forskning om bland annat klimatanpassning. Under höstterminen 2016 ger Tema fyra nya kurser i samhällsplanering.

Bild: Byggprojektet Vallastaden. Foto: Thor Balkhed
Tankar och planer på utbildning i samhällsplanering har funnits på Tema i flera år. Parallellt har också LiU:s framtida utbildnings-och forskningsutbud utretts i den så kallade Fuf-utredningen, där samhällsplanering pekas ut som ett av fyra nya profilområden.
- Tema är en forskningstung institution, men vi vill gärna föra ut vår kunskap via grundutbildningen, säger Wiktoria Glad, universitetslektor på Tema Teknik och social förändring som varit med och tagit fram de nya kurserna. Av ekonomiska och en del andra skäl har det inte varit möjligt att göra förrän nu.

Bild: Wiktoria Glad, universitetslektor på Tema Teknik och social förändring.Samhällsplanering handlar övergripande om framtidsfrågor och hur vi kan utveckla miljöer för att förbättra för människor och natur. Tidigare har främst fysiska miljöer och vad vi bygger hamnat i fokus, men på senare år har sociala frågor blivit allt mer framträdande.
- Spännande är hur sociala frågor speglas i vad som byggs, menar Wiktoria Glad. I dag kan växthus byggas med tanke på att ge möjlighet att odla lokalt, till gemenskap mellan grannar och för att bidra till uppvärmningen av bostadshus.

Särskilt frågor om miljö och hållbarhet har studerats i många olika forskningsprojekt vid Tema. Projekten har ofta skett i samverkan med kommuner, företag eller föreningar och därmed gett avtryck i praktiken. Vallastaden är ett exempel på hur forskning, undervisning och pågående stadsbyggnadsprojekt kan gynna varandra.

Under höstterminen 2016 ger LiU fyra kurser i samhällsplanering:

  • Visualiseringsstöd för hållbar och klimatsäker stadsplanering, 7,5 hp, halvfart (Campus Norrköping).
  • Stadsdelsutveckling och hållbarhet, 7,5 hp, halvfart (Campus Valla)
  • Hållbara städer och infrastrukturella förändringar, 7,5 hp, helfart (Campus Valla)
  • Gräsrotsinitiativ för ett hållbart samhälle, 7,5 hp, helfart (Campus Valla)

Samtliga kurser är öppna för sen anmälan.

Inför höstterminen 2017 planeras för ett nytt kandidatprogram i samhällsplanering. Programmet startar samtidigt som Bo- och samhällsexpot genomförs i Vallastaden, så det kommer att vara många aktiviteter relaterade till att bygga och bo nästa år.
- Arbetsgivare såsom kommuner och teknikkonsultbolag har stort behov av samhällsplanerare och våra studenter kommer att kunna bidra med ny kunskap både under utbildningen och efter examen, säger Wiktoria Glad.

Läs broschyr om fyra fristående kurser i Samhällsplanering höstterminen 2016 (pdf)

 

Foto Vallastaden: Thor Balkhed

 


Elisabet Wahrby 2016-08-16Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nu kan du åka med i framtidens bussar

Nu börjar Linköpings första självkörande buss att rulla på Campus Valla. Från och med idag finns möjligheten att åka med i detta rullande forskningsprojekt.

Här rullar forskningen fram

För fem år sedan skrev LiU och VTI under ett strategiskt samarbetsavtal. Nu rullar de självkörande bussarna på Campus Valla – projektet ELIN är ett konkret och synligt resultat av avtalet.

Klimatmecka under en vecka för LiU-forskare

FN:s klimatkonferens är igång och har samlat världens länder. Bland nästan 30 000 delegater finns också två forskare från Linköpings universitet.

Tre LiU-forskare blir Wallenberg Academy Fellows

Tre LiU-forskare, Emil Björnson, Magnus Jonsson och Marcin Szczot, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Genom femåriga forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.

Trådlös kommunikation på metervara

Är det dålig täckning för mobilerna? Köp då några meter radioremsa och sätt upp den där den inte syns. Forskare vid LiU och Ericsson har tillsammans tagit fram en patenterad teknik som kommer att göra detta möjligt; antenner på metervara.

Kastrering av män byggde på kunskap om kvinnans kropp

För män med prostataproblem var kastrering länge en behandlingsmetod. Men besluten om kastrering i början av 1900 grundade sig i att man trodde att mannens prostata motsvarade kvinnans livmoder. En ny avhandling från Linköpings universitet vänder på föreställningen om mannen som norm i medicinhistorien.

Kan idrott för tjejer bidra till bättre integration?

Kan satsningar på idrott riktade speciellt till tjejer i utsatta bostadsområden bidra till minskad segregation? Det ska Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, undersöka i ett nytt forskningsprojekt.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-12-06