Göm menyn

Prins Daniel föreläste om entreprenörskap

Prins Daniel med flera

Våga starta eget. Det var prins Daniels uppmaning när han föreläste för studenter på Campus Norrköping. Det stora flertalet av de närvarande studenterna kunde tänka sig det.

– Vi tror på det goda exemplets makt. Och vi vill möta er studenter. Vi vet att många av er kan tänka sig att bli entreprenörer, men få blir det.

Prins Daniel, tidigare entreprenör inom gymbranschen, var huvudtalare när han besökte Campus Norrköping på onsdagen. Han är initiativtagare till projektet Prins Daniels Fellowship som vill inspirera unga till entreprenörskap och stötta dem.

För att ge olika infallsvinklar på företagande var en panel samlad med erfarna entreprenörer: Stina Honkamaa Bergfors, tidigare Sverigechef för Google, som för två år sedan startade företaget United Screens som hjälper kreatörer på Youtube, Renée Voltaire som skapat ett varumärke inom mat och hälsa samt Johan Skarborg, grundare av Academic work som hyr ut studenter och unga akademiker i början av sin karriär.

– Då, på 90-talet, trodde jag att jag och mina två kompisar var ensamma om vår affärsidé. Det var vi inte, upptäckte vi. Vi hade åttahundra konkurrenter. Men det var bra för då fanns det uppenbarligen en marknad. Vi bestämde oss för att bli bättre än de andra, berättade Johan Skarborg.

Idag finns företaget i hela Norden, Tyskland och Schweiz.

Prins Daniel och publikDet är mycket blod, svett och tårar att bygga upp ett företag, konstaterade panelen. Men också otroligt mycket glädje och kreativitet. Stina Honkamaa Bergfors valde att kliva av jobbet som Googlechef för att hon och en kompanjon upptäckte en ny trend för dryga två år sedan.

– Folk valde rörligt material via nätet istället för teve, därför satsade vi på Youtube. Det vi såg stämde. Idag har vanlig teve tappat en femtedel av tittarna på två år.

Panelen var överens om att utbildning alltid lönar sig men också att entreprenörskapets möjligheter behöver göras mer synliga i alla utbildningar.

– Ni gör helt rätt som utbildar er, det är en bra grund, inte minst för unga idag, framhöll prins Daniel.

Han lyfte också fram vikten av att våga göra misstag, att det inte behöver ses som ett misslyckande.

– Man kämpar på. Ibland har man flyt, ibland inte. Man lär sig av sina erfarenheter. Se på Skypes grundare Niklas Zennström. Han gjorde en lång rad misstag med sina tidigare företag men tack vare det kunde han sedan grunda Skype.
– Alla motgångar tar en till nästa steg när man verkligen tror på sin idé, konstaterade Renée Voltaire.

Prinsen betonade också entreprenörskapets möjligheter att påverka samhällsutvecklingen.

– Ni som blir egna företagare kan göra bra saker inom till exempel miljö- och hållbarhetsfrågor och ni kan anställa folk med olika bakgrund.

Några av studenterna deltog efter seminariet på runda bordssamtal med panelen.

Linnea RothinLinnea Rothin som läser medieteknik var en av dem.

– Det är jätteinspirerande att få höra vilka olika ingångar man kan ha in i företagandet och att man kan se motgångar som ett steg i processen mot ett mål.

Hon kan tänka sig att starta eget någon gång.

– Jag måste fundera på vad jag vill göra. Sen ett år tillbaka driver jag föreningen CoderDojo som lär ut programmering till barn. Där gäller det att sätta upp mål och tänka lite företagsmässigt så på ett sätt är jag redan inne i tänket.

Niklas AldénNiklas Aldén läser teknisk fysik och har drivit företag sedan högstadiet, ett med inriktning mot medieproduktion och reklamfilm och ett e-handelsföretag inom träningsbranschen.

– Jag blir inspirerad av att träffa folk som berättar om sin egen resa och att få deras olika synpunkter på ett och samma problem.

Han efterlyser mer entreprenörskap i sin utbildning.

– Ännu så länge, jag läser första året, är det väldigt lite av det. Framför allt skulle jag vilja ha fler ekonomikurser.

Arrangör var IVA, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, som driver Prins Daniels Fellowship.

Foto: Magnus Andersson


Eva Bergstedt 2016-04-07Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14