Göm menyn

De historiska arkiven får en egen kurs

Känslan av att öppna en bok och förstå att det är flera hundra år sedan någon gjorde det senast, den är häftig. Eller att läsa ett privat brev från 1700-talet. Det finns hur mycket som helst att upptäcka!

Kvinnor söker i historiska arkivClaes Westling är förste arkivarie vid Riksarkivet, Landsarkivet i Vadstena och en av lärarna i kursen ”Att arbeta med historiska arkiv” som Linköpings universitet ger för första gången i höst.

Kursen är ett samarbete mellan historiska avdelningen vid Linköpings universitet och Riksarkivet, Landsarkivet i Vadstena. Idén om att forma en sådan här kurs har funnits under flera år. Det finns många utbildningar för arkivarier, men de har ofta fokus på nutida och framtida arkiv.

Det finns ett stort behov av att få kunskap om hur historiska arkiv är uppbyggda och hur man söker i dem. De historiska arkiven är i vissa fall organiserade på ett annat sätt än vad vi är vana vid idag och det krävs både teoretiska kunskaper och praktisk vana att leta i arkiven för att hitta rätt, säger Björn Ivarsson Lilieblad, studierektor i historia vid Linköpings universitet.

All undervisning sker på plats i landsarkivet där närmare sex hyllmil arkivhandlingar, från medeltiden fram till våra egna dagar förvaras. Här samlas arkiv från Östergötland, Småland och Öland. Materialet har stor bredd. Här finns exempelvis kyrkoarkiv, domstolsarkiv, statliga skol- och sjukhusarkiv och arkiv från domkapitel, länsstyrelser och kronofogdar. Men även gårdsarkiv, privata arkiv och företagsarkiv.

– Arkiven berättar mycket av samhällets historia och vi vill med den här kursen ge en översikt över hela området: hur förvaltningen fungerat och vad som finns att hitta. Tanken är att ge en helhetsbild för att kursens studenter ska förstå sammanhanget och hitta nya vägar i sitt arbete, säger Claes Westling.

Kursen ger grundläggande kunskaper om det offentliga arkivväsendets framväxt och organisation och vilka lagar och regler som styrt. Den belyser också hur olika tiders arkiv, som en del av vårt kulturarv, ska förstås och tolkas. Kursen ger även kunskaper om hur arkiven kan användas för att söka svar på frågor om det förflutna. Ett kursmoment handlar om att läsa och tolka gammal handstil. Inom kursen arbetar studenterna med ett utvalt projekt under handledning av historiker och arkivarier. 

Trots att allt fler källor digitaliseras och läggs in i databaser, är det fortfarande bara en bråkdel som gjorts tillgängligt digitalt. För Riksarkivets samlingar är det ungefär tre procent som digitaliserats och resterande 97 procent finns bara i pappersform.

Kursen vänder sig till lärare inom grund- och gymnasieskolan, forskare, studenter, historiker och arkivarier, men också till personer som släktforskar eller är verksamma inom hembygdsföreningar och lokalhistoriska projekt.

– De som är intresserade av samhället och hur det fungerar idag och gjorde förr, hittar något om nästan allt i arkiven, säger Claes Westling.

Länk till kursens hemsida.

Vadstena slott


Anna Valentinsson 2016-03-09Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14