Göm menyn

Varför köpte du din traktor?

Den frågan har studenter vid kursen ”Marketing and consumer behaviour” ställt till konsumenter som just köpt en. Vid ett seminarium vid Vreta kluster deltog ett trettiotal representanter, från bland annat traktorbranschen och intresseorganisationer, för att få del av värdefull kunskap.  

Studenterna i en traktorEn traktor är en stor investering och kan kosta mellan 800 000 och 4 miljoner kronor. Genom att ringa upp personer som nyss köpt en traktor letade studenterna efter avgörande faktorer till köpet.

Sammanlagt har de samlat ihop 60 stycken fallstudier från hela världen.

– Vi har bara talat med ett fåtal och vi kan redan se vissa mönster. Vissa saker som vi trodde var oviktiga har visat sig vara viktiga, säger Maggie O´Neill som är en av kursdeltagarna, hon har undersökt marknaden i Frankrike och Peru.

Tillsammans med kurskamraterna Sabrina Layachi, Alexia Creancier, Ireney Tung och Jaime Huivin har hon identifierat ett par faktorer kopplade till kundbeteende. Lojalitet till specifika varumärken och relationen till återförsäljaren är avgörande faktorer. Men också underhåll av produkten, vissa i deras undersökning har valt bort högteknologiska alternativ för mekaniska, då det senare är lättare att sköta underhållet på själv.

Genom att lyssna på kunderna, hur de fattar beslut men också om hur produkterna ska fungera, hoppas de att företag ska bli bättre på att stå ut i konkurrensen. 

– Om du arbetar ut på fältet varje dag kommer du till slut komma på riktigt bra idéer, säger Maggie.

Trots att ingen av dem var intresserade av traktorer innan har de fått med sig viktig kunskap.

– Den här metoden kan du egentligen använda på vilken bransch som helst, och till och med personligen. Vissa produkter köper jag bara för att min mamma köper dem. Men bara för att mamma köper dem innebär inte alltid att det är det bästa alternativet, säger Sabrina Layachi. 

Per Frankelius under seminarietEn stor drivkraft bakom arrangemanget är Per Frankelius, lärare och lektor i företagsekonomi vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling,  som understryker vikten av att låta studenter komma i kontakt med näringslivet, och att bjuda in representanter. Han hoppas också att det ska öka lärandet och inspirationen hos studenterna.

– Det finns de som betraktar universitetets samverkan som att sprida universitetets resultat, men det är minst lika viktigt att vi lär av näringslivet och övriga samhället, säger han.

– Det här är ett experiment att knyta ihop forskning, utbildning och samverkan. Vad händer när man kopplar ihop studenter med verkligheten, och får dem att kliva ur klassrummet och ut i ett skarpt läge?

Vid seminariet ”Varför köpte du din traktor” möter studenter från Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling näringsliv och intresseorganisationer. Arrangemanget är ett samarbete mellan samverkansprojektet Grönovation, utvecklingsarenan Vreta kluster och intresseorganisationen Lantmännen maskin. Ungefär 50 procent av studenterna är internationella.

Foto: Emma Edström


Emma Edström 2016-02-23Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

77 nya doktorer på akademiska högtiden

På lördag, den 25 maj, är det dags för årets stora akademiska högtid på Linköpings universitet. 18 nya professorer, 77 doktorer och sju hedersdoktorer äras vid en ceremoni med åtföljande bankett i Louis de Geer Konsert & Kongress i Norrköping.

Förtjänstmedalj till framgångsrik projektledare

Anders Berg, projektchef på Akademiska Hus, får universitetets förtjänstmedalj i samband med promotions- och installationshögtiden den 25 maj. Anders Berg har spelat en avgörande roll för byggandet av Studenthuset på Campus Valla, som invigs efter sommaren.

Stora mervärden när industrin sparar energi

Energieffektiviseringar i industrin ger ofta upphov till stora positiva bieffekter. Ibland är dessa väl så viktiga som energibesparingen i sig. Trots detta vägs dessa mervärden sällan in i besluten om att sänka energianvändningen.

Deras podcast vann kontrakt

Tre poddar tävlade om ett kontrakt på tio avsnitt i ett samarbete mellan Linköpings universitet och poddplattformen Radioplay. Nu är vinnaren korad.

Internationella studentutbyten ger värdefulla perspektiv

Kunskap om hiv och fascination över att lärarna lyssnar på studenterna. Svenska och kenyanska vårdstudenter lär för livet när de under några månader byter land med varandra.

Forskning hjälper aluminiumindustrin att spara energi

Support från ledning och ägare och att företaget har en långsiktig strategi för energieffektivisering står högt upp på önskelistan när aluminiumindustrin arbetar för att minska sin energianvändning. LiU-forskare har undersökt hinder och drivkrafter.

LiU-alumner på lista över supertalanger

LiU-alumnerna Kin-Bond Wu och Erik Gutwasser hamnar högt när Veckans Affärer presenterar sin årliga lista över 101 supertalanger.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-23