Göm menyn

Brännskadevård i toppklass

Brännskadecentrum i Linköping visar världsledande överlevnadsdata för vuxna med omfattande brännskador. Resultaten som bygger på en ny analysmodell presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Burns.

Bild från BrännskadeavdelningenSom en av två enheter i Sverige bedriver Brännskadecentrum vid Universitetssjukhuset i Linköping rikssjukvård för patienter med svåra brännskador.

Undersökningen, som läggs fram av Brännskadecentrum och Institutionen för klinisk och experimentell medicin vid Linköpings universitet, bygger på tjugo års forskning och jämför alla överlevnadsdata som hittills har presenterats internationellt från stora sjukhus med avancerad brännskadevård. För att resultaten ska kunna jämföras har de riskjusterats för skadans storlek och patientens ålder, faktorer som påverkar utgången när det gäller dödlighet, vilket höjer kvaliteten i jämförelsen.

Den nya justeringsmodellen gör det möjligt att jämföra vården på ett mer exakt sätt. Det är av stort intresse inom brännskadevården där sådana analyser har varit svåra att genomföra med de varierande förutsättningar som vården har.

Undersökningen och resultaten har fått internationell uppmärksamhet och kommer att få ett seminarium på världsmötet i brännskadevård, International Society for Burn Injuries, i Miami i USA i september.

Resultaten gäller vuxna patienter. Barn överlever oftast brännskador om de kommit till sjukhus, och överlevnadsmöjligheten är starkt kopplad till patientens ålder. Sedan början av 1990-talet har dödligheten minskat med 70 procent inom brännskadevården vid Universitetssjukhuset i Linköping. Alla patienter som har vårdats för brännskador på Universitetssjukhuset mellan 1993 och 2012 ingår i studien.
 

Artikel: Standardised mortality ratio based on the sum of age and percentage total body surface area burned is an adequate quality indicator in burn care. An exploratory review av Ingrid Steinvall, Moustafa Elmasry, Mats Fredriksson och Folke Sjöberg. Burns 2015 Dec 14. doi: 10.1016/j.burns.2015.10.032.

Text: Maria Carlqvist, Region Östergötland
Foto: Staffan Gustavsson/Redakta
 


2016-01-19
ake.hjelm@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Forskning om psykisk ohälsa får 3,9 miljoner kronor

Hälsan hos barn på flykt är i fokus för det projekt som tilldelats medel från forskningsfonden Forte. Projektet syftar till att bättre kunna koordinera insatser för barnen och därmed förbättra förutsättningar för en god hälsa.

Vård efter behov – hur svårt ska det vara?

Vem ska få vård när resurserna är begränsade? Frågan löper som en röd tråd under den nationella Prioriteringskonferensen som äger rum 20–21 november i Stockholm. Här möts forskare, politiker och personer som jobbar med frågan i kommuner och regioner för att diskutera och lära sig mer om en av välfärdens ödesfrågor.

Två simulatorlabb invigda i Norrköping

Två fullständiga simuleringsmiljöer, en för sjöfart och en för flygledning, har byggts upp vid Avdelningen medie -och informationsteknik. ”För oss kan det verka som spel, men för lotsar och flygledare som kommer hit är detta på riktigt”, säger Jonas Lundberg.

Tolv steg för bättre kostnadsanalyser

Vad innebär det att göra en korrekt totalkostnadsanalys? Och hur ska undervisningen utformas för att lära studenter detta på ett bra sätt? De frågorna besvaras i en ny doktorsavhandling på LiU.

Många LiU-studenter på väg hem från Hongkong

I förra veckan rekommenderade Linköpings universitet de 38 utbytesstudenterna i Hongkong att resa hem. De flesta har avvaktat den vidare utvecklingen, men i takt med att de allt mer eskalerande demonstrationerna har många valt att nu lämna Hongkong.

Nya material höjer gasturbinernas effektivitet

Nya ytbeläggningar kan öka effektiviteten och minska utsläppen från framtidens gasturbiner. En ny avhandling vid LiU visar hur några av de nya materialen fungerar och hur livslängden kan beräknas.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-21