Göm menyn

LiU-forskare till COP21 i Paris

Fyra LiU-forskare och två studenter kommer att finnas på plats i Paris för att bevaka COP21 och inte minst fortsätta arbetet med den deltagarenkät som LiU ansvarat för sedan 2007.

Logga för COP21 i ParisRedan två dagar innan Parismötet öppnas den 30 november landar Eva Lövbrand, lektor på Tema Miljöförändring. Med sin forskningsinriktning på icke-statliga aktörers roll i klimatarbetet tar hon sikte på civilsamhällets mobilisering kring mötet.

- Terrorattentaten i Paris har varit olyckliga på många sätt. Det är väldigt sorgligt om säkerhetsläget att säkerhetsläget påverkar civilsamhällets möjligheter att göra sin röst hörd inför klimatförhandlingarna, säger hon.

Eva Lövbrand har dels följt Svenska kyrkans och Diakonias Ekovandring från Uppsala, dels Riksteaterns initiativ Run for Your Life där hon själv också deltagit som löpare.

- Målet för bägge aktionerna har bland annat varit just Global Climate March, som på grund av säkerhetsläget tyvärr har ställts in.

Det tas nu flera initiativ för att hitta alternativa sätt att göra icke-statliga aktörers röster hörda.

- Klimataktivister och icke-statliga klimataktörer av olika slag har fått en förändrad och allt större roll i klimatarbetet. De har en stark förväntan på att kunna påverka utgången av förhandlingarna och jag hoppas verkligen att de kommer att kunna komma till tals.

Under förhandlingarna med sina alla sidoaktiviteter kommer Eva Lövbrand också göra djupintervjuer med aktörer, observatörer och aktivister.

– Som forskare är jag intresserad av att veta varför det är så viktigt för dem att mötas i samband med klimatförhandlingar. Vad är deras syfte? Hur ser de på sin roll?

Delvis inne på samma spår är Naghmeh Nasiritousi, doktorand vid Centrum för klimatpolitisk forskning vid LiU, också hon ackrediterad för LiU på COP21. Hon har sin forskningsinriktning mot transnationella klimatinitiativ och det multilaterala klimatsamarbetet med dess olika nätverk som samlar allt större skaror deltagare vid sidan av det mellanstatliga samarbetet inom FN.

Även Björn-Ola Linnér, professor vid Tema Miljöförändring, tar upp de icke-statliga klimataktörernas, Non-State Actors, förändrade roll under forskningsseminarierna. Han finns också på plats för att lansera forskarrapporter kring NAMAs, nationellt anpassade åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser i utvecklingsländer.

Lite annan ingång har Madelene Oswald, lektor på Centrum för klimatpolitisk forskning (CSPR), med sitt bevakningsområde: skogs- och jordbruksfrågor samt marknadsanvändning. På söndagen, mitt i klimatförhandlingsveckorna, hålls ett Landscape Forum där hon kommer att delta.

För LiU och Tema Miljöförändring ger Parisveckan även tillfälle att uppmärksamma två nya böcker, The political economy of climate adaptation (Björn-Ola Linnér) samt Climate Governance after Copenhagen (Eva Lövbrand).

Den största arbetsuppgiften för studenterna på plats, Maria Jernnäs och Natacha Klein, blir att få ut och samla in deltagarenkäten för International Negotiation Survey som initierades av LiU-forskarna på CSPR för åtta år sedan.

– Vid det här laget har vi fått in över 8 000 enkäter och vi räknar med att kunna få in minst 500 till under Parismötet. Det har gett många forskare, inte bara på LiU, underlag till en rad forskningsprojekt, säger Mathias Fridahl, projektansvarig för COP21 på Tema Miljöförändring.

Förutsättningarna för ett globalt avtal ser bättre ut än på länge, konstaterar han.

- Det finns fyra stora knäckfrågor. Ansvarsfördelningen, vilken insyn i de utlovade nationella klimatåtgärderna länderna kommer att acceptera, den rättsliga utformning av åtaganden och så finansieringsfrågan – och den är oerhört komplex.

Förhandlingstexten på kompakta 51 sidor visar tydligt oenigheterna.
– Där finns cirka 200 alternativa skrivningar för olika paragrafer och inte mindre än 1250 hakparanteser, alltså små eller stora förändringar inuti meningar där länderna vill ändra.

Det finns alltså ett tungt förhandlingsarbete som ska klaras av under två decemberveckor, kort efter det terrordåden lagt en förlamande hand över Paris.

– Säkerhetsarbetet för COP21 har varit en prioriterad fråga ända från det Paris fick uppdraget att leda klimatkonferensen. Terroristernas mål är att slå in kilar i samhället, min förhoppning är att världens länder nu tar chansen att visa att de står eniga i en fråga som berör alla globalt.

 

Läs mer på LiU-nytt:
Några minuter med Maria Jernnäs, student på COP21

Run for your life-stafetten ämne för masteruppsats

LiU-student springer för miljön

Komplex politik bakom trögt klimatarbete

Tema Miljöförändring
International Negotiation Survey


Gunilla Pravitz 2015-11-19Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Konferens om vårdens svåra val

Vem ska få vård när samhällets resurser är begränsade? Den frågan diskuteras på konferensen ”Prioritering på tvärs – att tänka brett och nytt” den 20-21 oktober.

Kreativt maraton för en bättre värld

En spännande utmaning och ett bra sätt att knyta kontakter. Och dessutom en chans att visa vad man kan för framtida arbetsgivare. Se där, flera viktiga skäl att ställa upp i ECIU Creathon 13–14 november.

Terapiutbildning för sjukvårdspersonal ledde till att färre patienter sjukskrevs

Sjukvårdspersonal inom primärvården har utbildats i terapiformen ACT för att stärkas i sin egen yrkesroll och kunna fatta bättre medicinskt motiverade beslut. Utbildningen har lett till att sjukskrivningarna för deras patienter minskat med 21 procent. Studien har letts från Linköpings universitet.

Susanna Alakoski och Per Holmberg installerade som gästprofessorer

Humanism och det skrivna ordets kraft, lekfullhet och disciplin. Det var ledorden när Susanna Alakoski och Per Holmberg föreläste och välkomnades som gästprofessorer i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn.

"Han visar vad exil och migration gör med människan"

Författaren Abdulrazak Gurnah, född i Tanzania och verksam i England, får årets Nobelpris i litteratur. Litteraturforskaren Ann-Sofie Persson, på Institutionen för kultur och samhälle (IKOS), kommenterar en pristagare som hon tycker är ett bra val, även om hon hellre sett att Maryse Condé fått priset.

Pristagaren: ”Jag inser vilken förödande sjukdom epilepsi är”

Fredrik Elinder, professor i molekylär neurobiologi, har utsetts till 2021 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.

Forskning för lugnare klassrum

Många lärare kämpar med att få till en lugn klassrumsmiljö. Marcus Samuelsson vid LiU medverkar i en rapport om hur lärare kan arbeta för att upprätthålla studieron i klassrummet. Rapporten är framtagen på uppdrag av Skolforskningsinstitutet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-10-15