Göm menyn

Populär vecka lockade många

Vad sägs om ett dataspel som kan styras med kroppen, en formel 1 bil eller en dansande robot? Årets Populärvetenskapliga vecka lockade fler än 2000 gymnasieelever som under tre dagar fick ta del av universitetets forskning.

Populärvetenskaplig vecka publikFörutom de många föreläsningarna kunde besökarna under dagarna även ta del av utställningar. Forskare, studenter och studievägledare fanns på plats för att visa upp sin forskning och svara på frågor.

Populärvetenskaplig vecka publikTisdagens utställning bjöd bland annat på en dansande robot, ett dataspel som kan styras med kroppen, en formel 1 bil och ett experiment med flytande kväve och en ballong. Besökarna kunde även testa sina kunskaper kring djurförsök samt prova visualiseringsbordet.

– Utställningarna fungerar lite som en paus från föreläsningarna och ger även en chans att på ett mer handgripligt sätt få uppleva forskningen, förklarar Ann-Kristine Järrendahl, kommunikationsansvarig på Tekniska fakulteten.

Populärevetenskapliga veckan anordnas av en arbetsgrupp som består av representanter från samtliga fakulteter, det är alltså inga studenter som är med i arbetsgruppen.

Bil– Studentintresset är inte så stort vilket nog beror på att veckan infaller under en tentaperiod, men vi har några studenter som hjälper till vid utställningarna, säger Ann-Kristine Järrendahl.

En av dessa studenter var Mattias Köpsén som blev tillfrågad i våras om att hjälpa till med arbetet kring utställningarna, ett erbjudande han gärna tackade ja till.

– Jag tyckte det verkade spännande att få vara med och anordna och leka lite projektledare sådär, berättar Mattias Köpsén (bilden nedan) som går femte året på Teknisk biologi.

Han har under veckan hjälpt till att ställa upp allt inför utställningarna, ett arbete som han tycker har varit både stressigt och roligt men inte helt problemfritt.

Mattias Köpsen– Det har varit några problem som vi har fått lösa, till exempel så var Geodomen som vi har inne i A-huset mycket större än vad jag väntat mig så då fick vi tänka om lite där men annars har arbetet flutit på bra, säger han.

Populärvetenskapliga veckan anordnades för första gången 2002. Då stod biologi på schemat men evenemanget har med åren utvecklats och innefattar nu även teknik, kemi, data, matematik, samhälle och humaniora. Att detta kan komma att utökas ytterligare är inget Ann-Kristine Järrendahl utesluter.

– Popveckan är ytterligare ett sätt att sätta universitetet på kartan och visst vore det intressant att kunna visa upp mer av det vi har. Det skulle vara jätte roligt om Malmstensutbildningarna kunde vara med och visa upp möbler till exempel.

Text: Marlén Karlsson, studentreporter

Foto: Cecilia Olsson, studentfotograf

Racerbygge på sex minuter

LiU-robot bäst på matlagning 


2015-10-22Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Här skapas nästa generations kontrastmedel

Genom att integrera gadolinium in i ceriumoxidens kristallstruktur går det att få fram kontrastmedel som är både skonsammare för kroppen och ger en bättre kontrast vid avbildning med magnetresonanskamera, MRI, visar Peter Eriksson i sin avhandling.

Hudnära vård gav inte mamma bättre samspel med det för tidigt födda barnet

Vid för tidig födsel är det viktigt att föräldrar och barn snabbt etablerar en god relation utanför magen. Forskare vid Linköpings universitet har studerat relationen mellan mödrar och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. Resultatet visar att kontinuerlig vård hud-mot-hud inte gav ett bättre samspel mellan mor och barn.

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-24