Göm menyn

Heidenstam i nytt ljus genom okända dagböcker

Kate Bang och Verner von Heidenstam

Kate Bangs tidigare okända dagböcker kastar nytt ljus över henne och livet med Verner von Heidenstam. Dagböckerna har varit gömda i 80 år och en stor donation gör det nu möjligt för professor Martin Kylhammar vid Linköpings universitet att ge nya dimensioner åt ett nobelpristagarpars vardagsliv. Dag för dag, nästan timme för timme, under tjugo år.

Förutom dagböckerna innehåller materialet Heidenstams brev till Bang, flera andra viktiga korrespondenser som den med prins Eugen samt privata fotografier. Fram träder en annan bild av nationalskalden Verner von Heidenstam och hans vardagsliv med sin danska sambo. Materialet omfattar omkring 1 000 sidor och professor Martin Kylhammar vid Tema Kultur och Samhälle, Linköpings universitet arbetar sedan några månader tillbaka med att gå igenom texterna och bilderna som kommer att resultera i en bok om nobelpristagarparet.

– Heidenstam blev ju något av ett emblem, en superkändis, med pampigt hus och berömmelse.  Men där bakom döljer sig förstås en människa, säger Martin Kylhammar. 
 

Martin Kylhammar är forskningsledare vid The Heidenstam Chair, en doktorandstol som finansieras av Linköpings universitet och Stiftelsen Övralid. Martin Kylhammar har under många år forskat och skrivit flera böcker om författaren, poeten, nobelpristagaren och ledamoten av Svenska Akademien. Kylhammar beskriver dagböckerna och breven som sensationellt material.

– Det finns så mycket fördomar om Heidenstam så man baxnar. Med det här materialet kommer man honom riktigt nära honom som människa där han skriver om sin kärlek, längtan, rädsla, döden. Man får en inblick bakom den offentliga ytan och får följa med in i vardagslivet. Och Kate, som överhuvudtaget inte är känd, visar sig vara en självständig och klok människa med integritet och som också hade inflytande på dåtidens kulturliv, säger Martin Kylhammar.

 

Det är på våren 1916 de träffas. Hon är 24 år, han 56. En kärlekssaga tar sin början. Det de inte vet är att han några månader senare ska få Nobelpriset i litteratur vilket förändrar deras liv för alltid. Verner von Heidenstam blir en superkändis och något av en ikon och paret lever sitt gemensamma liv på resa de första tio åren.

­– De spelade ett dubbelspel och kunde, ville, aldrig leva ut sin kärlek i offentligheten. Verner von Heidenstam trodde heller inte på äktenskapet, delvis förstås för att han hade tre kraschade bakom sig, men också i princip: de tu skall aldrig bli ett utan två personer med egna identiteter. Men de hade ett lyckligt och äventyrligt liv tillsammans, säger Martin Kylhammar.

Efter tio år på resa skapar de sig ett hem och bygger gården Övralid norr om Motala. Där lever de ytterligare tio år tillsammans. Verner von Heidenstam insjuknar gradvis i demens och avlider 1940. Under hans sista levnadsår uppstår en strid om Övralid och Kate Bang kastas ut.

Arbetsnamnet för den kommande boken om nobelpristagarparet är Ett nobelpristagarpars vardagsliv: en kärlekssaga och kommer att ges ut på Bonniers förlag.

 

Bilden: De här fotografierna bar Kate Bang alltid med sig. Bilden av henne själv är tagen när hon är 24 år, samma år som hon träffar Verner von Heidenstam. På fotografiet av paret syns också den älskade schäfern Vaps.

 

Fotnot: Martin Kylhammar kommer att presentera sitt forskningsprojekt under rubriken ”Vardagsliv  på Övralid: Bangs borttappade berättelser" vid Övralidseftermiddagen som äger rum i Linköping fredag den 16 oktober 2015. Det är ett samarrangemang mellan Stiftelsen Övralid och Linköpings universitet. Se LiU-kalendariet.


Anna Valentinsson 2015-10-13Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Hög kvalitet på lärarutbildningar på LiU

Linköpings universitet kommer mycket väl ut i en ny granskning som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, gjort av lärarutbildningar i landet. Samtliga granskade lärarprogram vid LiU bedöms hålla hög kvalitet.

När det skandinaviska flög över världen

Företag som Volvo och Ikea använder ”det svenska” som en viktig del av sin marknadsföring och identitet. För flygbolaget SAS har ”det skandinaviska” varit en bärande del av reklamen, ofta mycket framgångsrikt.

De vill ge äggläggande damer en bättre miljö

Metoder som används för att beräkna luftflöden inom flyg- och fordonsindustrin har testats för att beräkna luftflöden i djurstallar, i detta fall fjäderfästall med tiotusentals äggläggande hönor. Med gott resultat.

LiU samarbetar med förskolor kring hållbarhet

Forskare ska tillsammans med förskolor i Norrköping arbeta med globala och nationella hållbarhetsmål. Syftet är att ihop med barnen skapa förståelse för ett hållbart samhälle.

Ökad jämlikhet – hjärtefråga för ministern

När ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans (s) besökte Linköpings universitet var hennes budskap bland annat att Sverige behöver stärka sin position som utbildnings- och forskningsnation, både genom en fortsatt utbyggnad och satsning på redan etablerade och framstående universitet. Hon framhöll höjda basanslag och en fortsatt kamp för jämlikhet som viktiga frågor.

Cirkulär ekonomi ger hopp om framtiden

Cirkulär ekonomi är inte lösningen på världens alla problem, men flera av dem. Och vad är egentligen alternativet? Att snabbt förbruka jordens resurser leder mänskligheten mot katastrof.

Uppgifter om boklån exponerade på nätet

Sedan 2012 har information om låntagare och deras lån av tryckta böcker via LiU-bibliotekens utlåningsautomater exponerats på internet. En felaktig implementering av automaternas administrativa gränssnitt hos leverantören är orsaken. Automaterna är tagna ur bruk och biblioteket ser allvarligt på händelsen.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-04-18