Göm menyn

Studenter skapar skolprojekt i Guatemala

Civilingenjörsstudenterna Sabina Nordén och Sofie Folkesson har tagit ett sabbatsår för att stötta en byskola i Guatemala. Lärorikt både på ett personligt och professionellt plan, tycker de.

Sabina Nordén och Sofie Folkesson– Vi ville bidra på något sätt, vi i Sverige har det så bra och lever så skyddat. Och vi vill inte bara sitta och tycka en massa, utan också agera. Så vi sa till varandra att vi testar på och gör något från grunden, säger Sofie Folkesson, th på bilden.

Både hon och Sabina Nordén läser industriell ekonomi och har ett år kvar på sina studier. Men nu har de alltså tagit tillfällig paus från studierna och lever för projektet som går ut på att ekonomiskt och praktiskt bidra till ombyggnation av en gymnasieskola i en mayaby i Guatemala. Fram till nyår jobbar de hårt med att samla ihop pengar till projektet, efter nyår åker de till Guatemala för att på plats vara med i byggandet tillsammans med volontärer från byn.

Sin egen försörjning under sabbatsåret klarar de genom att ha flera olika jobb, däribland lager- och restaurangjobb, men i stort sett all övrig tid går åt till projektet.

För att få ihop pengar till skolans upprustning har de designat ett armband som tillverkas i Kina och börjar säljas i mitten av november.

– Vi söker också stipendier och bidrag från fonder och har även kontakt med en rad företag som vi hoppas kunna sponsra vår idé, påpekar Sabina Nordén.

Skola byggd av petflaskorGenom privata kontakter med Guatemala fick de kännedom om skolans behov av upprustning. Miljö, jämlikhet och utbildning står nu i fokus i projektet. Skolan kommer att rustas upp med återanvändningsbart material. Petflaskor fylls med oorganiskt material, de staplas i hönsnät på ram, och täcks med cement. Skolan är en gymnasieskola för flickor och utbildning till just flickor från mayakulturen är en bristvara.

På plats i Guatemala efter nyår räknar de med att praktiskt ha nytta av sin utbildning. Sofie är inriktad på maskin och konstruktion, Sabina på energi och miljö. Tillsammans med arbetet som byns volontärer gör räknar de med att upprustningen ska vara klar till sommaren.

– Vi hoppas kunna bidra till något bra för byn samtidigt som vi lär oss en massa själva, säger Sofie Folkesson.

Vad lär ni er?

Massor, konstaterar de. Och mer lär det bli när de är på plats i Guatemala.

Skolelever i mayabyMen så här långt handlar lärdomarna till exempel om att allt förberedelsearbete tar så mycket längre tid än vad de kunde ana, att en lång rad myndighetskontakter både i Sverige och Guatemala är ett måste och att kontakten med människor från olika kulturer gör att arbetet ibland försvåras.

– Ta bara det här med att skapa en produkt, vårt armband. Det ska designas, vi ska ha en fabrik som tillverkar det, en leverantör, vi ska ha tullkontakter och sedan nå ut med det så att folk köper det. Vi lär oss massor om marknadsföring och business, konstaterar Sofie.

Sabina Nordén tror de kan ha stor nytta av det när de sista året på utbildningen gör sina exjobb.

– Och om vi i framtiden vill starta egna företag så har vi fått en försmak om vad som väntar. Jag tror vi båda kan tänka oss det.

Guatemalaprojektet

Mittenbilden: Konstruktionen med petflaskor används redan i skolan. Bilden tillhör Hug it Forward.

Nedre bilden: Flickor i skolan som ska rustas upp.


Eva Bergstedt 2015-10-06Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Studenthuset invigs 30 augusti

Universitetets nya mötesplats, Studenthuset, står nästan klart och efter sommaren invigs huset på Campus Valla.

Hur kan maten vi äter produceras mer hållbart?

Maten vi äter påverkar inte bara vår egen kropp, utan har också stor påverkan på världen vi lever i. Forskare vid LiU har tittat på möjliga åtgärder för att öka hållbarheten inom svensk matproduktion. En av slutsatserna är att det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket.

Miljonstöd till Parkinsonforskning

Åtta forskare vid Linköpings universitet har fått stöd av Stiftelsen för Parkinsonforskning på totalt 2,6 miljoner kronor. Under de sex år stiftelsen verkat har forskningen vid LiU därmed fått anslag på över 10 miljoner kronor.

Framgångar för LiU-idrottare

LiU-doktoranden Anna Wehlin tog hem segern när årets SM i ultralång orientering avgjordes i hälsingeskogarna på nationaldagen. Herrklassen vanns av tidigare LiU-studenten Olle Kalered. Och på söndagen vann LiU-studenten Emma Varga SM i triathlon.

"Arbetslivsforskningen är viktigare än någonsin"

Förändringarna i arbetslivet går så snabbt att forskningen på området är viktigare än någonsin. Det sade LiU:s rektor Helen Dannetun när hon invigde arbetslivskonferensen FALF 2019 på måndagen.

Sociala företag bättre än traditionellt bistånd

Sociala företag kan spela en viktig roll för att minska fattigdomen och utveckla länder i tredje världen. Ja, i själva verket når företagen ofta bättre resultat än det traditionella biståndet. Samtidigt är utmaningarna stora.

Hunden speglar ägarens stress

Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra över tid, enligt en ny studie från Linköpings universitet. Forskarna tror att hundarna speglar sina ägares stressnivåer, snarare än tvärtom. Studien är publicerad i tidskriften Scientific Reports.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-06-14