Göm menyn

Lokal bokmässa med LiU-forskare

Lördagen den 19 september arrangeras Östergötlands bokmässa. Flera forskare från Tema Barn föreläser.

Logga Östergötlands bokmässaDet är fjärde gången som bokmässan arrangeras i Linköping men första gången som så många LiU-forskare deltar.

– Årets tema är ”Barnet i dig” och det kändes naturligt att fråga forskare från Tema Barn om deras medverkan, de får en egen scen. Vi tror allmänheten är nyfiken på vad de gör, säger Emma Stockman Jonsson, en av styrelsemedlemmarna i Östergötlands bokmässa.

Totalt medverkar åtta forskare från Tema Barn. De föreläser bland annat om barns rättigheter och värde ur ett historiskt perspektiv, om vem som är en god förälder med utgångspunkt i forskning om adoptionsutredningar, fosterbarn och deras förhållanden, vad tandreglering berättar om ungas normer och ideal samt barns kommunikativa utveckling.

Disa Bergnéhr, lektor vid Tema Barn, ska berätta om flyktingfamiljer och deras erfarenhet av mötet med Sverige.

– Jag har följt mödrar från Irak som kommit hit efter 2003, hur de pratar om sitt föräldraskap och hur det är att leva i Sverige på gott och ont. De får inte arbete trots ansträngningar och kan därmed inte försörja sig själva. Flertalet kommer från medelklassen och har levt ett gott liv i sitt hemland, men tvingats fly. De vill ge sina barn ett bra liv, men ekonomin hindrar dem. Vissa ångrar sitt val att komma till Sverige och råder andra att ta sig till Storbritannien, Australien eller USA där de kan få jobb. Just detta att de inte kan försörja sig här är ju otroligt aktuellt idag, kanske lovar vi människorna som kommer hit för mycket, säger Disa Bergnéhr.

Johanna Sjöberg, även hon lektor vid Tema Barn, talar om reklam som riktas till barn och om barns plats i den rådande konsumtionskulturen. Hon ska bland annat visa reklam som riktas till barn i tidningar som Bamse, Barbietidningen, Prinsessan, Pokémon och Musse Pigg.

– Min presentation ställer frågor om hur lagstiftningen ser ut och hur barn skyddas. Jag kommer att visa med vilken komplexitet som reklam riktas till barn och då inte bara i annonser, utan även på andra platser, i redaktionellt material och leksaker, säger Johanna Sjöberg.

Bokmässan hålls i Linköpings stadsbibliotek.

Östergötlands bokmässa


Eva Bergstedt 2015-09-15Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU-doktorand möter Nobel-pristagare

Tim Cornelissen, doktorand på IFM, är en av de unga forskare som bjudits in till årets Nobelmöte i tyska Lindau. 580 studenter, doktorander och postdoktorer få här möjlighet att träffa och diskutera vetenskap med Nobel-pristagare.

Hållbar matproduktion och konsten att expandera naturen

Behovet av mat ökar stadigt. På kort sikt behövs bättre förutsättningar för lantbruket, på lång sikt behöver vi transformera samhället med hjälp av gröna tjänster. Tjänster som till och med expanderar ekosystemet, enligt fyra LiU-forskare i företagsekonomi.

Biogasproduktion kan effektiviseras med rätt val av organiskt material

Hittills har produktionsökning av biogas varit förknippat med en rad problem. Luka Šafarič vid Linköpings universitet har undersökt problemet med att rötslam tjocknar i biogasreaktorn. Hans avhandling visar att vilket organiskt material man matar in i reaktorn påverkar rötslammets tjocklek och i förlängningen effektiviteten.

Blomsteräng i B-huset för biologisk mångfald

Fyra kullar med kortklippt gräs. Innergården i B-huset är rätt tråkig, både för människor och vilda pollinatörer. Ett gäng LiU-biologer beslöt sig för att istället anlägga en blomsteräng och plantera lockande odlade växter.

Fokus på globala frågor i samarbete med Sydafrika

Ett nytt svenskt samarbete med Sydafrika ska stärka globala forskningsfrågor och underlätta för forskare att få kontakt med varandra. På sikt planeras för gemensamma forskningsprojekt bland annat inom klimat, sjukvård och utbildning.

Ny vicerektor på LiU

Universitetsledningen utökas med en vicerektor från den 15 augusti. Det är Per-Olof Brehmer som får ansvar för forskningsområdet.

Forskare vill hjälpa oss höra även som äldre

Va? Vad sa du? De flesta kan nog känna igen sig i hur jobbigt det är att inte höra ordentligt. Denna känsla ökar med åldern då hörseln försämras och det blir svårare att kommunicera. Ett nytt forskningsprojekt ska förbättra livskvaliteten för de miljontals människor som lider av hörselnedsättning på ålderns höst.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-06-18