Göm menyn

De blir årets hedersdoktorer

Fyra utländska forskare, två svenska företagsledare och en folkbildare blir hedersdoktorer vid Linköpings universitet. De promoveras vid en ceremoni i maj.

Till medicine hedersdoktorer har utsetts Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer, den nuvarande och tidigare koncernchefen för Sectra. Med huvudkontor i Linköping försörjer företaget idag tusentals sjukhus världen över med medicinteknisk utrustning och expertis. De båda hedersdoktorerna uppmärksammas för banbrytande insatser inom medicinsk bildteknik. Sectra var med och grundade CMIV vid Linköpings universitet, som rönt stor internationell uppmärksamhet för sin verksamhet inom medicinsk bildvetenskap och visualisering. Tillsammans med LiU-forskare och Interactive Institute har företaget även utvecklat det så kallade visualiseringsbordet samt tekniker för digital patologi som bland annat ger snabbare diagnoser av bröstcancer.

Medicine hedersdoktor blir även cancerforskaren Linda Penn vid University of Toronto, Kanada. Hon samarbetar med flera forskare vid Linköpings universitet och har spelat en viktig roll vid uppbyggnaden av ett universitetsövergripande forskningsnätverk kring cancersjukdomar (LiU Cancer). 

Jon ElsterFilosofiska fakulteten har till hedersdoktor utsett den norske sociologen och politiske filosofen Jon Elster (bilden), knuten till Columbia University i USA. Han är en av de nordiska samhällsvetare som under de senaste decennierna fått störst internationellt erkännande. Som brett inriktad samhällsvetare har Elster lämnat viktiga bidrag inom ett flertal centrala områden som samhällsvetenskapliga förklaringsstrategier, rational choice-teorins begränsningar och sociala normers betydelse för samhällsutveckling. Elsters forskning har haft stor betydelse för utvecklingen av den analytiska sociologin, ett snabbt framväxande forskningsområde vid Linköpings universitet.

Till filosofie hedersdoktor har även utsetts skärgårdsforskaren och folkbildaren Per Gräslund. Han har en bred och djup kunskap om svenskt skärgårdsliv och om skärgårdsnäringarnas tillblivelse och förändring. Genom dokumentation, sammanställning och analys har Gräslund bevarat och fört vidare kunskap om livet i den östgötska skärgården och på så sätt berikat vårt kulturarv.

Till teknologie hedersdoktorer har utsetts professor Mathias Schubert vid University of Nebraska-Lincoln i USA. Han är världsledande inom spektroskopisk ellipsometri och har bland annat bidragit till utvecklingen av blåa och vita ljusdioder, snabba processorer och effektiva bio- och kemiska sensorer. Han har sedan år 2000 samarbetat med forskare vid Linköpings universitet, vilket resulterat i såväl avhandlingar, vetenskapliga artiklar och patent som student- och forskarutbyten. Professor Schubert har även haft en nyckelroll vid uppbyggnaden av laboratorier för spektroskopisk ellipsometri vid Linköpings universitet.

Teknologie hedersdoktor blir även den amerikanske forskaren Thomas L Marzetta vid Bell Laboratories, som är en internationell auktoritet inom kommunikationsteori och statistisk signalbehandling. Han är bland annat upphovsman till ett koncept för de 5G-system för trådlös kommunikation som nu är under utveckling i telekomindustrin. Dr Marzetta samarbetar med forskare inom kommunikationssystem vid Linköpings universitet, vilket resulterat i flera mycket uppmärksammade vetenskapliga artiklar.

Samtliga hedersdoktorer kommer att promoveras vid en installations- och promotionshögtid i Linköping den 23 maj.

Mer om Torbjörn Kronander och Jan-Olof Brüer

Mer om Linda Penn


Lennart Falklöf Thu Mar 26 11:39:50 CET 2015Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Effektivare bygge med rätt vald produktionsstrategi

Behovet av nya bostäder är rekordstort och byggbranschen står inför utmaningen att bygga snabbt och med hög kvalitet utan att byggkostnaderna skenar. Med Henric Jonssons doktorsavhandling får byggföretagen stöd i att utforma sin produktionsstrategi så att den möter kraven från marknaden på bästa sätt.

Jättekliv inom den organiska elektroniken

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har tagit fram världens första elektrokemiska logiska krets som är komplementär och som fungerar stabilt i vatten under lång tid. Genombrottet är av stor betydelse för utvecklingen av bioelektroniken.

”Har aldrig varit professor vid Linköpings universitet”

Den tidigare LiU-anställde forskaren som nu utreds rörande vetenskaplig oredlighet och andra oegentligheter presenterar sig fortfarande som professor med koppling till Linköpings universitet. Men det stämmer inte.

Framtidens skadeplats - hur möts utmaningarna?

Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem (CARER) anordnar tillsammans med Katastrofmedicinskt centrum (KMC) seminariedagen Framtidens skadeplats för att diskutera hur utmaningarna på framtidens skadeplats ska mötas.

Oredlighet – eller ej?

Har en doktorand vid Tema Genus gjort sig skyldig till vetenskaplig oredlighet eller inte? En expertgrupp vid Centrala etikprövningsnämnden ska nu yttra sig i frågan.

Världens svåraste tipspromenad

Med Världens svåraste tipspromenad vill Linköpings universitet rekrytera nya studenter. I tipspromenaden lyfter man fram kärnan i universitetets verksamhet, som är just kunskap.

Hållbart lärande fick tummen upp i Kina

Emilia Fägerstam, universitetslektor i pedagogik vid LiU, och Anette Nyberg, lärare vid Ekkälleskolan och Didaktikcenter fick ett spännande uppdrag: håll en kurs i lärande för hållbar utveckling, som fortbildning för lärare i Guangzhou, Kina.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Jan 18 13:10:06 CET 2018