Göm menyn

Nytt samarbete kring matematikforskning i Uganda

Matematiska institutionen går in i ett nytt Sida-finansierat samarbete med Makerere University. Utvecklingen av forskarmiljöer och forskarutbildning i matematik står på programmet.

Med ett femårigt Sida-anslag på drygt 39 miljoner har fem svenska universitet och med Linköpings universitet som huvudsökande inlett ett nytt samarbete med Makerere University i Kampala.

Formellt startar inte programmet förrän till halvårsskiftet, men planeringen av det nya samarbetet är redan i full gång.

Bengt-Ove Turesson vid samlingen av souvenirer från Östafrika i lunchrummet på MAI– Tanken är att vi ska bistå Makerere i uppbyggnaden av forskarmiljön för matematik och med utformningen av en ny forskarutbildning, säger Bengt-Ove Turesson, lektor vid MAI.

Sedan 2011 är han övergripande koordinator för ett liknande Sida-program i Rwanda, där lärare från MAI regelbundet medverkar i kurser och som handledare för masterstudenter vid National University. Inom ramen för det programmet antar LiU också doktorander från Rwanda, som alltså disputerar här.

Därutöver har Matematiska institutionen idag sju doktorander med finansiering från ISP (International Science Programme vid Uppsala universitet).

– De är från Etiopien, Rwanda, Tanzania, Uganda och Zambia, säger Bengt-Ove Turesson.

Makerere University, huvudbyggnaden.Samarbetet med Östafrika är redan väl etablerat.
I Makerere kommer insatserna främst inrikta sig på forskningen i matematik (på bilden th universitetets huvudbyggnad).

– Och särskilt uttalat grundforskning. I Östafrika har matematikforskningen i första hand annars varit inriktad mot tillämpad matematik, så det här blir lite annorlunda.

Linköpings universitet ska genom MAI tillsammans med Mälardalens högskola, KTH, Stockholms och Uppsala universitet och Makerere University stärka matematikforskningen på en rad olika sätt:

– Exakt vad och hur avgör Makerere, det är de som äger projektet.

I planerna ligger 20 doktorander, en handfull av dem kommer att verka både i Sverige och i Uganda och sannolikt också kunna få dubbel examen. Men merparten ska utbildas i Uganda och urvalet görs bland redan anställa på Makerere University och några andra statliga universitet i Uganda. Dels för att höja kompetensen bland universitetslärarna, dels för att de ska ha säkra jobb efter disputationen och bli kvar i forskarmiljön.

– Vi kommer att fungera som mentorer för handledarna i Uganda och som huvudhandledare. Ett par postdocs per år räknar vi också med, säger Bengt-Ove Turesson och berättar att även Didacticum på LiU är involverat i programmet genom Anna Bjuremark, lektor på IBL, just för utbildning av handledare och eventuellt också övrig pedagogisk verksamhet.

Men det är inte bara forskarmiljön på Makerere som ska stöttas utan även matematikforskningen i stort. Bland annat genom konferenser.

– Förhoppningsvis leder de till en ökad regional samverkan mellan de lärosäten i Östafrika som har Sida-avtal. LiU har eventuellt också ett Sida-avtal om samarbete med Tanzania på gång med ett liknande upplägg som i Uganda.

Det kommer i framtiden att bli många lärare från MAI, forskare och doktorander på resande fot mellan Östafrika och Campus Valla.

Vad ger samarbetet Matematiska institutionen och LiU?
– Ska man börja utifrån ett krasst perspektiv ger det välbehövlig externfinansiering och ett större antal doktorander, säger Bengt-Ove Turesson och fortsätter:

– Men det bidrar även till en levande, internationell miljö här. Vi räknar med att lärarna från MAI kommer att vara i Uganda i fyra veckors-perioder, de kommer tillbaka med nya erfarenheter, till exempel av kurser vi inte ger och det kommer förstås att sätta sina spår.

Fotnot. Samarbetet med Uganda ingår som en del av forskningsprogrammet Swedish Research Training Partnership Programme med en total budget på 275 miljoner kronor. Satsningen på matematikforskningen om 39 miljoner är det största delprojektet.

Länktips: Ted Talks med Paul Vaderlind, SU, som samarbetar med Bent-Ove Turesson i Rwanda och Uganda.


Gunilla Pravitz Wed Mar 18 11:34:34 CET 2015Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Förskollärarutbildning startar i Västervik, Hultsfred och Vimmerby

Från och med hösten 2019 kommer Linköpings universitet att erbjuda tre nya antagningsorter till förskollärarprogrammet. Under måndagen skrevs avtal under tillsammans med Campus i Småland.

LiU-forskare citeras allt oftare

Forskningen vid Linköpings universitet uppmärksammas alltmer av forskare världen över. Det visar en aktuell global rankning, där LiU tar ett rejält språng uppåt när det gäller citeringar per anställd. Sammantaget backar dock LiU från plats 287 till 302.

Ett digitaliserat samhälle på gott och ont

Digitaliseringen av samhällets tjänster förändrar relationen mellan det offentliga och medborgarna. Utvecklingen innebär både möjligheter och risker och borde problematiseras och diskuteras mer – både inom verksamheterna och forskningen.

Logistik kortar väntan på vård

"Vårdköerna kan kortas, men det finns inga snabba och enkla lösningar. Det handlar om hårt arbete av vårdens ledare och chefer i kombination med logistikkompetens" Det säger Malin Wiger, nybliven doktor inom vårdlogistik.

Cellsignalering och reparation

En sak de inflammatoriska tarmsjukdomarna har gemensamt är reparationsmekanismerna som hjälper tarmen att återhämta sig från skador inflammationerna har orsakat. Stefan Koch vill veta hur återhämtningen fungerar.

Boksläpp i Almedalen

Linköpings universitets medverkan i årets Almedalsvecka inleds med ett dubbelt boksläpp. Det är två böcker som tar upp konsekvenserna av två av vår tids mest genomgripande förändringar; urbaniseringen och digitaliseringen.

Miljöengagerade studenter startar företag i Kenya

Ett gäng LiU-studenter med starkt miljöengagemang har startat ett företag som satsar på eldrivna safaribilar. Nu tar de studieuppehåll och flyttar till Kenya.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Jun 21 13:44:49 CEST 2018