Göm menyn

Växande läkarutbildning decentraliseras

Läkarutbildningen vid Linköpings universitet växer och decentraliseras. Från 2018 fördelas studenterna i de avslutande fem terminerna på fyra huvudorter: Linköping, Norrköping, Jönköping och Kalmar.

Klinisk utbildningSäkrad kvalitet i den kliniska utbildningen och ökad samverkan kring biomedicinsk och klinisk forskning inom regionen. Det är huvudpunkterna i tre samarbetsavtal som Linköpings universitet idag tecknat med Landstinget i Jönköpings län, Landstinget i Kalmar län och Linnéuniversitetet.

– Ett långvarigt och mycket väl fungerande samarbete mellan oss och landstingen i Sydöstra sjukvårdsregionen kommer genom dessa nya avtal att utvecklas ytterligare och stärka läkarutbildningen vid Linköpings universitet, säger universitetets rektor Helen Dannetun.

Redan vid terminsstarten våren 2015 predestineras de nya studenterna till någon av de fyra huvudstudieorterna, där de från och med termin sju får genomföra sin kliniska utbildning. Förändringen ska ge en struktur som garanterar en verksamhetsförlagd utbildning av hög kvalitet för samtliga studerande vid läkarprogrammet i Linköping, som i år utökats med 40 nybörjarplatser.

Avtalen öppnar också för en stärkt samverkan kring konkurrenskraftig och relevant klinisk forskning. Ett separat samverkansavtal tecknas mellan Linköpings universitet och Linnéuniversitetet.

–Vid Linnéuniversitetets campus i Kalmar bedrivs utbildning, forskarutbildning och forskning av hög kvalitet inom områden som ligger nära Hälsouniversitetets, säger dekanus Johan D. Söderholm vid Linköpings universitet.

De långsiktiga avtalen träder i kraft 1 juli 2014 och kan tidigast sägas upp efter tio år.

Foto: Göran Billeson


Åke Hjelm Tue May 20 11:02:03 CEST 2014
ake.hjelm@liu.se
Kommentera artikeln: RSS med de senaste kommentarerna på den här artikeln

Stängt för nya kommentarer.

2014‑05‑21 08:46
Här kommenterar Consensus och Medicinska föreningen det här avtalet: http://consensus.liu.se/cng/blog/2014/05/20/utregionalisering/

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Guru inom molekylärmedicin till symposium

Flera internationella toppforskare talar på årets symposium vid Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning vid LiU. En av talarna är sir Tom Blundell vid Cambridge universitet. Den 7–8 december är det dags och anmälan står öppen.

Förutser skador i ekosystem som störs

Vad händer när balansen rubbas i ekologiska nätverk? Anna Eklöf kombinerar matematik och ekologi för att förutse vilka konsekvenserna blir för hela ekosystemet när en art dör ut eller klimatet förändras.

Sårläkning med ny teknik

Sår som inte läker har stor påverkan på livskvalitet för de drabbade och medför höga kostnader för sjukvården. Sårproblematiken är det dyraste sjukvårdsproblemet i Sverige i dag, enligt Johan Junker, senior forskare vid Katastrofmedicinskt centrum och Institutionen för klinisk och experimentell medicin.

Ljuset kommer från LEC

Forskare vid Linköpings- och Umeå universitet har lyckats effektivisera de ljusemitterande elektrokemiska cellerna, LEC, så att de får lika hög ljusstyrka som en panel med organiska lysdioder, OLED, och en effektivitet i samma nivå som lysrör.

Den globala hälsans spektrum presenterades

Från flyktingars hälsa, psykisk hälsa globalt och kirurgi till FN:s globala mål. Internationella medicinska programmet bjöd in till en heldag om global hälsa och många aspekter av ämnet belystes.

Missionär i möbelsnickeri

Inbjuden till en gymnasieskola, med inriktning möbelsnickeri, tog Sebastian Mateu med sig sina bästa hantverkstips från Malmstens till Chile. För att förmedla kärleken till hantverket men också för att värna traditionella, nästan bortglömda tekniker.

Jubileumskonferens för CKS

I 20 år har Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, skapat möten och kunskaps­utbyte mellan forskare, politiker och tjänstemän inom kommunal verksamhet. Med ambition att arbetet ska berika både den kommunala verksamheten och kommunforskningen.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Nov 23 14:16:55 CET 2017