Göm menyn

Priset är skillnaden

Prissättning heter en helt nyutkommen bok, skriven av fem författare, alla med bakgrund på Linköpings universitet. Boken, som handlar om ett vitt fält inom företagsekonomin, är sprungen ur ett samarbete med Ericsson.

Hur priser sätts och hur vi vill betala när vi nu allt oftare köper kombinationer av varor och tjänster, är områden som hittills inte väckt så stort intresse i forskarkretsar. När de på Ericsson sökte forskarhjälp för att vara bättre förberedda på nya affärsmodeller och nya sätt att sätta priser för tjänster i mobilnäten fanns det absolut ingen hjälp att få. Tills de fick kontakt med Alf Westelius, professor i ekonomiska informationssystem på LiU, som snabbt insåg frågans vikt och satte samman en forskargrupp.

Alf Westelius- De som utvecklar mjukvaror på Ericsson hade svårt att sätta pris på sina produkter eftersom den marknad de agerar på är van att betala för hårdvara, inte för mjukvara. De som sköter leveransen till kund kan också ge olika mycket ”handpåläggning”, beroende på hur priset sätt. De undrade helt enkelt vilka spakar det är möjligt att dra i, berättar Alf Westelius.

I nära samarbete med Ericsson startades därför ett forskningsprojekt som såväl lett till ett antal vetenskapliga artiklar i ansedda journaler som en populärt hållen bok, Prissättning, som just kommit ut på Studentlitteratur. Samt en doktorandkurs i ämnet prissättning för blivande doktorer i industriell ekonomi som lockat deltagare från sex olika universitet.

Prissättning visade sig nämligen vara en hel vetenskap.

Forskningsprojektet ledde också till en konkret metod att utgå ifrån när man diskuterar priser och prismodeller. Metoden fungerar som ljudteknikens equalizer, där man med olika reglage kan påverka ljudbilden. På samma vis kan de här placera in olika prismodeller utmed fem olika parametrar, eller reglage. Köper man enstaka varor eller ett helt paket där service ingår? Handlar det om köp, leasing eller att man betalar per använd minut? Betalar jag ett fast pris, är det förhandlingsbart eller bestäms det på en auktion? Betalar jag för att få tillgång till ett nät eller en tjänst eller betalar jag bara när jag använder den. Utgår jag ifrån den kostnad jag har eller vad konkurrenterna tar betalt, och så vidare.

Nils-Göran Olve- Kan man erbjuda något som kunder efterfrågar måste man också kunna utnyttja möjligheten till innovativ prissättning och sätta priset så att det känns skäligt, säger Nils-Göran Olve, adjungerad professor på LiU och medförfattare till boken.

- Det finns väl bara en enda tjänst som vi utan vidare köper utan att veta vad den kostar eller om vi ens har råd att betala, fortsätter Carl-Johan Petri, universitetslektor och även han medförfattare.

Det han syftar på är taxiresor där etableringen är lika fri som prissättningen och det kan kosta allt ifrån 425–9000 kronor att åka från exempelvis Stockholm city till Arlanda.

Carl-Johan Petri- Taxi Kurir har som enda taxibolag infört ett system där man kan välja att få en bindande offert innan man sätter sig i bilen, och det är klart att det ger dem en konkurrensfördel, säger Carl-Johan Petri.

Och medan man på Itunes kan köpa en låt och behålla den hela livet ger Spotify oss tillgång till en hel kanal för en fast avgift per månad. Ryan air tar lite betalt för själva resan men tar igen det på kringtjänster, medan hela paketet ingår på SAS, för att bara ta några exempel

Varianterna är många och alla går de att pricka in i modellen genom att dra lite på reglagen. På köpet har LiUs forskare fått en alldeles egen specialitet, som de ännu så länge är helt ensamma om, i alla fall i Norden.

Boken hoppas de nu ska komma till användning, såväl i undervisningen på universitet och högskolor, som i företagen, stora som små.

- Här har företag inom såväl privat som offentlig sektor viktiga frågor att ta ställning till, frågor som också borde påverka de offentliga upphandlingsmodellerna, säger Nils-Göran Olve.

PrissättningPrissättning, med undertiteln affärsekologier, affärsmodeller och prismodeller. Författare är Nils-Göran Olve, Carl- Johan Petri och Alf Westelius, Linköpings universitet samt Mattias Cöster och Einar Iveroth, som tidigare doktorerat respektive undervisat på LiU men som numera finns på Uppsala universitet, Studentlitteratur 2013.

Relaterade länkar

Avdelningen Industriell ekonomi, IEI


2013-11-20
monica.westman@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Standardiserad vård: längre väntan för vissa

Ambitionen att förenkla och förbättra vården för vissa patientgrupper
förlänger väntetiderna för andra. I allt arbete med vårdlogistik är det viktigt
att se till helheten för att undvika suboptimering och oönskade konsekvenser i verksamheten. Det visar forskning vid LiU.

Fokus på åldrande och social förändring i nytt masterprogram

Världens befolkning lever allt längre. Vilka utmaningar och möjligheter innebär det? Hur kan vi skapa hållbara samhällen och säkerställa en allt äldre befolknings välbefinnande? I det nya internationella masterprogrammet i åldrande och social förändring står de frågorna i centrum.

Ytterligare miljoner från Formas

Forskare vid LiU får ytterligare 17 miljoner kronor i utlysningar från Formas. Den här gången handlar projekten bland annat om Amazonas skogar och djurvälfärd.

Idrott och integration i den nya regeringsbildningen

I veckan presenterade statsminister Magdalena Andersson Sveriges nya regering, där ansvaret för idrottsfrågor hamnar hos den nya integrations- och migrationsministern Anders Ygeman. LiU-forskaren David Ekholm tycker det är intressant att idrotten på så vis får en tydligare koppling till dessa områden.

LiU-forskare blir Wallenberg Academy Fellows

Fyra forskare vid Linköpings universitet får ett femårigt forskningsstöd med totalt nära 36 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Ytterligare en forskare får ett förlängt forskningsstöd.

6,8 miljoner till forskning om bukspottkörtelcancer

Linda Bojmar, postdoktor vid BKV, ska utforska leverns roll i de processer som bidrar till att cancer i bukspottkörteln kan sprida dottertumörer till levern. Hon har fått 6,8 miljoner kronor till forskningsprojektet från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF.

LiU leder projekt för digitaliserade byggplatser

Formas har beviljat sex miljoner kronor till ett LiU-projekt om digitalisering av byggarbetsplatser. Projektet startar 1 december och sträcker över drygt två år.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-12-08