Priset är skillnaden

Prissättning heter en helt nyutkommen bok, skriven av fem författare, alla med bakgrund på Linköpings universitet. Boken, som handlar om ett vitt fält inom företagsekonomin, är sprungen ur ett samarbete med Ericsson.

Hur priser sätts och hur vi vill betala när vi nu allt oftare köper kombinationer av varor och tjänster, är områden som hittills inte väckt så stort intresse i forskarkretsar. När de på Ericsson sökte forskarhjälp för att vara bättre förberedda på nya affärsmodeller och nya sätt att sätta priser för tjänster i mobilnäten fanns det absolut ingen hjälp att få. Tills de fick kontakt med Alf Westelius, professor i ekonomiska informationssystem på LiU, som snabbt insåg frågans vikt och satte samman en forskargrupp.

Alf Westelius- De som utvecklar mjukvaror på Ericsson hade svårt att sätta pris på sina produkter eftersom den marknad de agerar på är van att betala för hårdvara, inte för mjukvara. De som sköter leveransen till kund kan också ge olika mycket ”handpåläggning”, beroende på hur priset sätt. De undrade helt enkelt vilka spakar det är möjligt att dra i, berättar Alf Westelius.

I nära samarbete med Ericsson startades därför ett forskningsprojekt som såväl lett till ett antal vetenskapliga artiklar i ansedda journaler som en populärt hållen bok, Prissättning, som just kommit ut på Studentlitteratur. Samt en doktorandkurs i ämnet prissättning för blivande doktorer i industriell ekonomi som lockat deltagare från sex olika universitet.

Prissättning visade sig nämligen vara en hel vetenskap.

Forskningsprojektet ledde också till en konkret metod att utgå ifrån när man diskuterar priser och prismodeller. Metoden fungerar som ljudteknikens equalizer, där man med olika reglage kan påverka ljudbilden. På samma vis kan de här placera in olika prismodeller utmed fem olika parametrar, eller reglage. Köper man enstaka varor eller ett helt paket där service ingår? Handlar det om köp, leasing eller att man betalar per använd minut? Betalar jag ett fast pris, är det förhandlingsbart eller bestäms det på en auktion? Betalar jag för att få tillgång till ett nät eller en tjänst eller betalar jag bara när jag använder den. Utgår jag ifrån den kostnad jag har eller vad konkurrenterna tar betalt, och så vidare.

Nils-Göran Olve- Kan man erbjuda något som kunder efterfrågar måste man också kunna utnyttja möjligheten till innovativ prissättning och sätta priset så att det känns skäligt, säger Nils-Göran Olve, adjungerad professor på LiU och medförfattare till boken.

- Det finns väl bara en enda tjänst som vi utan vidare köper utan att veta vad den kostar eller om vi ens har råd att betala, fortsätter Carl-Johan Petri, universitetslektor och även han medförfattare.

Det han syftar på är taxiresor där etableringen är lika fri som prissättningen och det kan kosta allt ifrån 425–9000 kronor att åka från exempelvis Stockholm city till Arlanda.

Carl-Johan Petri- Taxi Kurir har som enda taxibolag infört ett system där man kan välja att få en bindande offert innan man sätter sig i bilen, och det är klart att det ger dem en konkurrensfördel, säger Carl-Johan Petri.

Och medan man på Itunes kan köpa en låt och behålla den hela livet ger Spotify oss tillgång till en hel kanal för en fast avgift per månad. Ryan air tar lite betalt för själva resan men tar igen det på kringtjänster, medan hela paketet ingår på SAS, för att bara ta några exempel

Varianterna är många och alla går de att pricka in i modellen genom att dra lite på reglagen. På köpet har LiUs forskare fått en alldeles egen specialitet, som de ännu så länge är helt ensamma om, i alla fall i Norden.

Boken hoppas de nu ska komma till användning, såväl i undervisningen på universitet och högskolor, som i företagen, stora som små.

- Här har företag inom såväl privat som offentlig sektor viktiga frågor att ta ställning till, frågor som också borde påverka de offentliga upphandlingsmodellerna, säger Nils-Göran Olve.

PrissättningPrissättning, med undertiteln affärsekologier, affärsmodeller och prismodeller. Författare är Nils-Göran Olve, Carl- Johan Petri och Alf Westelius, Linköpings universitet samt Mattias Cöster och Einar Iveroth, som tidigare doktorerat respektive undervisat på LiU men som numera finns på Uppsala universitet, Studentlitteratur 2013.