LiU-forskare löser knutar i Stockholmstrafiken

Med hjälp av stora mängder mobildata ska resandeströmmarna i Stockholmstrafiken kunna förutses och trafiken styras i realtid. Om tre år ska systemet finnas framme, leder projektet gör LiU-professorn Di Yuan.

Vi är ständigt uppkopplade via mobilen, vi skickar sms, ringer, twittrar och facebookar, vi googlar och vi använder olika navigationstjänster.  Allt detta innebär också att vi genererar stora mängder data i mobilnäten om hur vi rör oss

- Det är minst tio år sedan vi insåg att all mobildata kan vara användbar och komma till nytta, säger Di Yuan, professor i mobil telekommunikation på Linköpings universitet, campus Norrköping.

David Gundlegård, Clas Rydegren och Di YuanDi Yuan är koordinator för ett treårigt forskningsprojekt som finansieras av Vinnova med närmare 4,9 miljoner kronor. Deltar gör David Gundlegård, universitetsadjunkt, gruppen för mobil telekommunikation, Clas Rydergren, universitetslektor vid gruppen för trafiksystem, forskare på SICS i Stockholm och på Ericsson i Kista. Tillsammans ska de ta fram modeller där man med hjälp av mobildata både kan förutse resandeströmmar och styra trafiken i realtid.

- Vi samarbetar även med Trafik Stockholm och  Stockholms stad för att kunna skatta efterfrågan på resor dynamiskt. Det krävs för att kunna motverka trafikstockningar och är dessutom en viktig input för miljöarbetet i Stockholms stad, säger David Gundlegård.

Även för den långsiktiga stads- och infrastrukturplaneringen är informationen viktig. Det blir möjligt att bättre förutse vad som händer om man exempelvis bygger en ny trafikled för ett antal miljoner, vilka effekter det får på resandeströmmar, framkomlighet och miljö. Det ger också helt nya möjligheter att i efterhand följa upp resultatet av investeringen. Inom detta område är också Sweco Infrastructure med som en partner i projektet.

En viktig del är naturligtvis också att slå vakt om integriteten hos den enskilde mobilanvändaren.

- I vårt projekt är det SICS som utvecklar metoder för att anonymisera data innan den lämnar teleoperatören. Målet är att informationen ska kunna användas på ett helt integritetssäkert sätt, säger David Gundlegård.

Ericsson har en viktig del i projektet för att ta fram en plattform som kan hantera stora mängder data, där det också blir möjligt att i realtid analysera hur transporter och människor rör sig.

LiU-forskarna å sin sida ska nu utveckla modeller och metoder för att skatta resandeströmmar i realtid. Informationen ska också användas i kombination med trafikmodeller, geografiska data, mätningar av restider och flöden samt aktuell information om incidenter, för att bättre kunna förutsäga läget i trafiken. Till en början får modellerna testas på simulerad data, men om tre år, när projektet avslutas, är målet att det ska fungera med anonymiserad och integritetssäker data från mobilnät i hela Stockholmsområdet.

- En ytterligare fördel med att använda mobildata är att vi täcker in alla transportslag, vilket ger bättre möjlighet att även planera och styra transporter, säger Di Yuan.

Att principerna fungerar vet redan forskarna. Ett projekt de drivit i Elfenbenskusten, med data från Orange, har visat på goda möjligheter att planera och styra transportsystemet med hjälp av mobildata.

- De här systemen kommer att ha stor betydelse även i utvecklingsländer där det inte finns så många sensorer i trafiken, men desto flera mobiltelefoner, konstaterar Di Yuan.

- Vi har stor kompetens inom projektet och förväntar oss stora framsteg. Används mobildata på rätt sätt kan vi få ett paradigmskifte inom området styrning och planering av transportsystem.