Deras blompinnar tog hem bronset

Små pinnar i jorden skickar en signal till din mobil att nu är det hög tid att vattna.  Av 22 tävlande lag på CDIO Academy på MIT kom Victor, Fredrik och Victor på tredje plats! (uppdaterad 20130614)

Tävlingen, som är öppen för studenter från alla CDIO-anslutna universitet, annonserades på Y-linjen (civilingenjörer i teknisk fysik och elektroteknik) sent i höstas. Victor Birath, Fredrik Kvillborn och Victor Bergelin, som alla går tredje året, var snabba att haka på.

Victor Birath, Fredrik Kvillborn och Victor Bergelin

- Vi hade lite idéer och ansökte direkt om att få vara med, berättar Victor Birath.

Efter att ha lämnat in en idéskiss och en designspecifikation och fått godkänt av professor Svante Gunnarsson var det bara att sätta igång.

- Vi har nog jobbat minst 1000 timmar med det här under våren, helt vid sidan av de ordinarie kurserna, säger Victor Bergelin.

Nu är produkten i det närmaste klar och de har, tillsammans med en annan grupp, utsetts att åka till MIT och representera Linköpings universitet vid CDIO Academy.

- I CDIO-konceptet ingår att designa, utveckla, tillverka och sälja, två delar var obligatoriskt att ha med, och vi tycker att vi täckt in alla fyra. Vi kan ju visa upp en färdig produkt, säger Victor Bergelin.

Blompinnarna

Produkten, kallad Dewnote, är en smart blompinne, som försetts med en fuktsensor, en liten processor och en kommunikationsenhet. Pinnen skickar fuktstatus via radio till en nod som i sin tur har wifi-kontakt med en dator. Är det för lite fukt i någon blompotta skickas en signal till din mobil och du kan också via ett webbgrässnitt se hur läget är i odlingarna.

- Jag odlar tomater och de behöver ofta vatten så jag ser verkligen behovet av en sådan här produkt, säger Victor Birath.

Nästan hur många plantor som helst kan kopplas till samma nod och räckvidden är, i alla fall teoretiskt, 70 meter inomhus och 300 meter utomhus.

- Vi har inte testat så hårt, men fyra betongväggar går signalen i alla fall igenom, säger Victor Birath.

Lösningen kan kanske verka enkel, men det är en mängd olika kunskaper som har behövt för att få ihop en helhet: analog- respektive digital teknik, sensorteknik, kommunikationselektronik, webbprogrammering, databashantering och mycket mer. En del av det har ingått i kurserna hittills, men de har också fått hämta in och läsa på sådant som ingår i kurserna under fjärde och femte året.

- Kurserna är ju väldigt teoretiska, men här har vi kunnat smälta ihop allt det vi kan och har lärt oss till en kommersiell produkt och det känns ju fantastiskt. Plugga kan man göra till elva på kvällen, men det här kan man hålla på med till tre på natten, säger Victor Birath.

Ännu så länge är Dewnote en prototyp och blompinnarna kanske kostar en hundring styck.

- Men vi har börjat titta lite på tillverkningstekniken också och kan nog få ner kostnaden en hel del, säger Victor Bergelin.

Dewnote trea

5 juni bar det av till Boston och den 11 juni avgjordes själva tävlingen. Alla tävlande lag presenterar sina bidrag på en mässa och ett domarlag går runt och bedömer.

- Det ska bli spännande att få feedback, att få se vad alla andra har gjort och att få vara i MITs lokaler – det är inte säkert man får den chansen fler gånger, sa Victor Birath före avresan.

Efter något dygnt i oviss väntan kom så resultatet: en hedrande tredjeplats för blompinnen Dewnote och killarna från Linköpings universitet!

Fakta CDIO

CDIO, Conceive, Design, Implement och Operate är ett initiativ taget av MIT, KTH, Chalmers och Linköpings universitet för att stärka de kreativa inslagen i ingenjörsutbildningarna. 50 universitet i 25 länder har hakat på initiativet. CDIO-kurser finns på i stort sett alla LiUs ingenjörsutbildningar.