Göm menyn

Deras blompinnar tog hem bronset

Små pinnar i jorden skickar en signal till din mobil att nu är det hög tid att vattna.  Av 22 tävlande lag på CDIO Academy på MIT kom Victor, Fredrik och Victor på tredje plats! (uppdaterad 20130614)

Tävlingen, som är öppen för studenter från alla CDIO-anslutna universitet, annonserades på Y-linjen (civilingenjörer i teknisk fysik och elektroteknik) sent i höstas. Victor Birath, Fredrik Kvillborn och Victor Bergelin, som alla går tredje året, var snabba att haka på.

Victor Birath, Fredrik Kvillborn och Victor Bergelin

- Vi hade lite idéer och ansökte direkt om att få vara med, berättar Victor Birath.

Efter att ha lämnat in en idéskiss och en designspecifikation och fått godkänt av professor Svante Gunnarsson var det bara att sätta igång.

- Vi har nog jobbat minst 1000 timmar med det här under våren, helt vid sidan av de ordinarie kurserna, säger Victor Bergelin.

Nu är produkten i det närmaste klar och de har, tillsammans med en annan grupp, utsetts att åka till MIT och representera Linköpings universitet vid CDIO Academy.

- I CDIO-konceptet ingår att designa, utveckla, tillverka och sälja, två delar var obligatoriskt att ha med, och vi tycker att vi täckt in alla fyra. Vi kan ju visa upp en färdig produkt, säger Victor Bergelin.

Blompinnarna

Produkten, kallad Dewnote, är en smart blompinne, som försetts med en fuktsensor, en liten processor och en kommunikationsenhet. Pinnen skickar fuktstatus via radio till en nod som i sin tur har wifi-kontakt med en dator. Är det för lite fukt i någon blompotta skickas en signal till din mobil och du kan också via ett webbgrässnitt se hur läget är i odlingarna.

- Jag odlar tomater och de behöver ofta vatten så jag ser verkligen behovet av en sådan här produkt, säger Victor Birath.

Nästan hur många plantor som helst kan kopplas till samma nod och räckvidden är, i alla fall teoretiskt, 70 meter inomhus och 300 meter utomhus.

- Vi har inte testat så hårt, men fyra betongväggar går signalen i alla fall igenom, säger Victor Birath.

Lösningen kan kanske verka enkel, men det är en mängd olika kunskaper som har behövt för att få ihop en helhet: analog- respektive digital teknik, sensorteknik, kommunikationselektronik, webbprogrammering, databashantering och mycket mer. En del av det har ingått i kurserna hittills, men de har också fått hämta in och läsa på sådant som ingår i kurserna under fjärde och femte året.

- Kurserna är ju väldigt teoretiska, men här har vi kunnat smälta ihop allt det vi kan och har lärt oss till en kommersiell produkt och det känns ju fantastiskt. Plugga kan man göra till elva på kvällen, men det här kan man hålla på med till tre på natten, säger Victor Birath.

Ännu så länge är Dewnote en prototyp och blompinnarna kanske kostar en hundring styck.

- Men vi har börjat titta lite på tillverkningstekniken också och kan nog få ner kostnaden en hel del, säger Victor Bergelin.

Dewnote trea

5 juni bar det av till Boston och den 11 juni avgjordes själva tävlingen. Alla tävlande lag presenterar sina bidrag på en mässa och ett domarlag går runt och bedömer.

- Det ska bli spännande att få feedback, att få se vad alla andra har gjort och att få vara i MITs lokaler – det är inte säkert man får den chansen fler gånger, sa Victor Birath före avresan.

Efter något dygnt i oviss väntan kom så resultatet: en hedrande tredjeplats för blompinnen Dewnote och killarna från Linköpings universitet!

Fakta CDIO

CDIO, Conceive, Design, Implement och Operate är ett initiativ taget av MIT, KTH, Chalmers och Linköpings universitet för att stärka de kreativa inslagen i ingenjörsutbildningarna. 50 universitet i 25 länder har hakat på initiativet. CDIO-kurser finns på i stort sett alla LiUs ingenjörsutbildningar.

Relaterade länkar

Läs mer på om Dewnote och CDIO Academy på bloggen

CDIO Academy (utanför LiU-webben)


Monica Westman Svenselius 2013-05-31Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18