Göm menyn

Genusperspektiv på klimatdebatten

Förhåller sig män och kvinnor olika till klimatfrågan? Och hur blev Arnold Schwarzenegger egentligen miljöhjälte? Den 9 april hålls konferensen Nakna sanningar om klimat & genus på Visualiseringscenter C.

Del av affisch, nakna människor vid en smältande glaciär– Frågan om klimatproblematiken också har en genuskoppling har genom åren till och från tagits upp  i massmedia. Det ska bli intressant att nu få lyfta den frågan på en konferens, säger Ingrid Leo, Centrum för klimatpolitiska studier (CSPR) som är koordinator för konferensen Nakna sanningar om klimat & genus.

Redan i februari fick arrangörerna CSPR och Forum för genusvetenskap och jämställdhet dra ett streck för anmälningarna och sätta upp en väntelista.
– Vi har fått begränsa deltagarantalet till hur många som ryms i Visualiseringsdomen, knappt hundra. Å andra sidan är det en fantastisk lokal att hålla konferens i, säger Åsa-Karin Engstrand, föreståndare för Forum för genusvetenskap och jämställdhet.

Åsa-Karing Engstrand, porträttTemat har lockat en bred publik, med deltagare från kommuner, landsting, länsstyrelse, studenter och forskare.
– Konferensen har också ett praktikerfokus och riktar sig till dem som vill se miljöfrågan på ett nytt sätt och handla utifrån det, säger Åsa-Karin Engstrand (bilden th)

Idén till konferensen har legat och grott ett bra tag, berättar hon:
– Vi gjorde ett temanummer om genus och klimat i Tidskrift för Genusvetenskap som har sin redaktion här vid LiU hösten 2011. Sedan tog vi idén vidare.

På konferensprogrammet står till exempel hur man ur ett kommunperspektiv kan integrera genus i klimatanpassningen, om det föreläser Karin Edvardsson Björnberg, KTH och LiU-forskaren Malin Henriksson tar i sin föreläsning planerares syn på resenärers olika möjligheter att resa hållbart.
Och Martin Hultman forskare från Umeå universitet, tar upp ekomodern maskulinitet med utgångspunkt från Arnold Schwartzenegger, som förutom att bli en drivande politiker också ses som en av vår tids miljöhjältar.

Nya och aktuella böcker på temat klimat och genus står också på programmet.
– Birgitta Rydhagen från Blekinge tekniska högskola och Shora Esmailian, författare och journalist kommer att berätta om sina böcker ”Genus och miljö” och ”Ur askan - om människor på flykt i en varmare värld”.

Som sig bör med en konferens som hålls i Visualiseringsdomen visas på förmiddagen filmen En varmare värld av Ola Uhrqvist, forskare på tema Vatten i natur och samhälle och  knuten till CSPR och dagen avslutas med en paneldebatt med Shora Esmailian som moderator.

Nakna sanningar. En konferens om mijlö & genus.

LiU-nytt: Några minuter med Malin Henriksson om hållbara resenärer.


Gunilla Pravitz 2013-04-03Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Dålig kondition och fetma som ung kopplat till kronisk sjukdom som vuxen

Personer som i övre tonåren har dålig kondition eller fetma löper ökad risk att som vuxna ha så svår hjärt-kärlsjukdom att de får sjukersättning på grund av kroniskt nedsatt arbetsförmåga. Detta enligt en studie som pekar på att även en mindre förbättring av konditionen är kopplat till lägre risk.

Inte barn, utan ”superglada familjer” målet med assisterad befruktning

Forskaren Judith Lind har undersökt hur personal på fertilitetskliniker ser på de bedömningar som barnlösa par och kvinnor genomgår för att få rätt till assisterad befruktning. I intervjuerna framgår att det som ligger till grund för bedömningen av de potentiella föräldrarna är barnets framtida välfärd samt ett ansvarsfullt användande av skattepengar.

Helt ny LiU-vagn i årets Delsbo Electric

Delsbo, here we come! Med ett helt nyutvecklat tåg – och lite intern experthjälp – spänner LiU musklerna i tävlingen om världens lägsta energiförbrukning. Målet är högt satt.

Rollspel om FN engagerar statsvetarstudenter

"En annorlunda form av lärande". "Engagerande och jätteroligt". Det är några av omdömena från statsvetarstudenter som nyligen deltog i ett FN-rollspel arrangerat på LiU.

Första kursboken om hållbar marknadsföring

Två forskare och lärare vid Linköpings universitet har skrivit den första svenska kursboken som kopplar ihop marknadsföring och hållbarhet. Boken är delvis en kritik mot den kurslitteratur som i dag dominerar utbildningen i marknadsföring.

Succé när konferenser fick flyttas ut på nätet

De två stora konferenserna inom visualisering, Eurographics och Eurovis, skulle samla 1000 deltagare i Norrköping men istället blev det 2300 registrerade deltagare, 100 streamade videosessioner och närmare 38 000 visningar. Hittills.

Coronakrisen förändrar industrin i grunden

Coronakrisen kommer att förändra tillverkningsindustrin i grunden. Digitaliseringen skyndas på, affärsmodeller förändras och tjänstefieringen ökar. Krisen innebär stora svårigheter men också möjligheter för företagen.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-04