Göm menyn

Bra respons för hörseltest på nätet

illustration med apor. checklista tänder, syn, hörselKolla tänderna årligen? Eller synen? Få backar för det. Gå på hörselkontroll när hörseln börjar svikta – det gör få. Men hundratals har nappat på erbjudandet att göra ett helt nytt slags hörseltest på nätet i en ny LiU-studie.

Ett tusental försökspersoner behövs för att testresultaten ska bli tillförlitliga. Den siffran kan forskarna förmodligen räkna in redan innan januari är slut.

– Vi annonserade i dag- och kvällspressen i början av december och fick gensvar direkt, säger Thomas Lunner, adjungerad professor på Institutionen för beteendevetenskap och lärande, IBLThomas Lunner vid datorn.

Trots att det brukar sägas att det tar tio år från det någon börjar tycka att de hör dåligt, tills de inser att de faktiskt gör det och söker hjälp, blev det alltså snabb respons på forskarnas inbjudan till allmänheten om hörselscreening på nätet.
Allt som behövs är tillgång till dator och helst också hörlurar.

Det är dessutom en helt ny typ av hörseltest som forskarna efter en pilotstudie med 300 deltagare erbjuder allmänheten.
Testets olika delar visar till exempel hur hörseln samspelar med kognitionen och hur väl en person hör i situationer där det finns mycket bakgrundsljud.

– De kompensatoriska förmågorna har stor betydelse för den subjektiva upplevelsen av en hörselnedsättning. Som hur bra vi är på att lista ut ord vi inte riktigt uppfattar, hur lätt vi har för att fokusera på relevant information och sortera bort störande ljud och intryck.
Genom screeningen hoppas forskarna kunna få veta mer om sambandet mellan människors kognitiva förmågor och hur de uppfattar sin hörselnedsättning.

Och för första gången mäts nu i stor skala något som kallas temporal finstruktur:
– Det rör hur vi uppfattar de fina detaljerna i ljudet. I praktiken avgör det till exempel att vi hör skillnad på röster vi hör samtidigt. Sådana tester har gjorts internationellt, i labmiljö, men det ska bli spännande att se hur det går att genomföra i en hörselscreening på nätet, berättar Thomas Lunner.

Det är viktigt att få människor att snabbt reagera när de upptäcker att hörseln börjar svikta. Det får nämligen stora konsekvenser, det leder bland annat till att arbetsminnet får jobba för högtryck. Hjärnan blir helt enkelt uttröttad – vilket förstås påverkar vardagslivet och arbetsförmåga. Den som hör illa drar sig ofta undan, behöver vila mer, undviker sociala sammanhang och det är vanligt att nedsatt hörsel även leder till olika grader av depression.

Men varför har vi så svårt att acceptera att vi börjar höra sämre?
– Hörseln hänger intimt samman med identiteten. Förlorad hörsel blir ett hot, något som kräver förändring av oss. Man kan se hur människor går igenom olika faser när hörseln börjar svikta. Från det första steget – när man börjar tycka andra talar otydligt – till det sista, när man faktiskt söker hjälp, säger Thomas Lunner.

1,4 miljoner svenskar uppskattas ha sådan hörselnedsättning att det påverkar deras vardag. Och hur internet kan användas som stöd för att upptäcka hörselskador på ett tidigt stadium är ett av målen för forskningsprojektet bakom www.hörselscreening.se.
Om och hur internet och smartphones kan användas för hörselrehabilitering, är ett annat mål med projektet.
– Det behövs mer forskning kring hur vi kan få människor att gå vidare efter ett test. Studier från Australien visar att bara tre av hundra personer som efter ett test fått klart för sig att de har nedsatt hörsel gör något det.

Huvudansvarig för projektet, som finansieras bland annat av med medel från FAS, är Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, IBL. Resultaten från hörselscreeningen kommer att ligga till grund för åtta delstudier med nio LiU-forskare inkopplade, bland annat från Linnécentrum Head (Hearing and Deafness) vid Institutet för handikappvetenskap. Med i projektet är också Hörselbron och Eriksholm Research Centre.

Här kan man göra testet


Gunilla Pravitz 2013-01-21Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Konferens om vårdens svåra val

Vem ska få vård när samhällets resurser är begränsade? Den frågan diskuteras på konferensen ”Prioritering på tvärs – att tänka brett och nytt” den 20-21 oktober.

Kreativt maraton för en bättre värld

En spännande utmaning och ett bra sätt att knyta kontakter. Och dessutom en chans att visa vad man kan för framtida arbetsgivare. Se där, flera viktiga skäl att ställa upp i ECIU Creathon 13–14 november.

Terapiutbildning för sjukvårdspersonal ledde till att färre patienter sjukskrevs

Sjukvårdspersonal inom primärvården har utbildats i terapiformen ACT för att stärkas i sin egen yrkesroll och kunna fatta bättre medicinskt motiverade beslut. Utbildningen har lett till att sjukskrivningarna för deras patienter minskat med 21 procent. Studien har letts från Linköpings universitet.

Susanna Alakoski och Per Holmberg installerade som gästprofessorer

Humanism och det skrivna ordets kraft, lekfullhet och disciplin. Det var ledorden när Susanna Alakoski och Per Holmberg föreläste och välkomnades som gästprofessorer i Moa Martinsons och Tage Danielssons namn.

"Han visar vad exil och migration gör med människan"

Författaren Abdulrazak Gurnah, född i Tanzania och verksam i England, får årets Nobelpris i litteratur. Litteraturforskaren Ann-Sofie Persson, på Institutionen för kultur och samhälle (IKOS), kommenterar en pristagare som hon tycker är ett bra val, även om hon hellre sett att Maryse Condé fått priset.

Pristagaren: ”Jag inser vilken förödande sjukdom epilepsi är”

Fredrik Elinder, professor i molekylär neurobiologi, har utsetts till 2021 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.

Forskning för lugnare klassrum

Många lärare kämpar med att få till en lugn klassrumsmiljö. Marcus Samuelsson vid LiU medverkar i en rapport om hur lärare kan arbeta för att upprätthålla studieron i klassrummet. Rapporten är framtagen på uppdrag av Skolforskningsinstitutet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-10-15