Unik civilingenjörsutbildning startas på LiU

En helt ny civilingenjörsutbildning i mjukvaruteknik utvecklas på LiU. "Det finns ingen liknande utbildning i Sverige och vi har kunnat tänka helt nytt" säger Fredrik Heintz, som leder arbetet med det nya programmet.

Hösten 2013 ska de första studenterna på civilingenjörsutbildningen i mjukvaruteknik finnas på plats. 30 platser finns det till att börja med.

Fredrik Heintz

- Det ska verkligen bli spännande att se vilka som söker och hur stort intresset är, säger Fredrik Heintz, forskare i datavetenskap på Institutionen för datavetenskap, IDA.

Självklart hoppas han få många sökande eftersom behovet i industrin är så gigantiskt stort av den här typen av kompetens.

- Det sägs att mjukvaran är själen i svensk industri, säger han.

Och visst är det så, för vad skulle en mobiltelefon, en personbil, en robot, en lastbil eller ens ett pappersbruk vara utan mjukvara som kopplar samman, styr system, kommunicerar med omvärlden och hjälper operatörerna att fatta rätt beslut.

En central del av programmet är projektkurser, där de teoretiska delarna varvas med praktisk problemlösning och programmering – även i samarbete med företag.

- Civilingenjörer är ju problemlösare, påpekar Fredrik Heintz.

De stora mjukvaruspråken i dag, C++, C# och Java kommer studenterna naturligtvis att få arbeta i, men även i flera andra, som Python för integrering av system och JavaScript för webbutveckling.

- De ska få en förståelse för att olika programmeringsspråk är uppbyggda på olika vis för att enkelt kunna sätta sig in i just det språk som används på det företag där de så småningom hamnar. De ska också kunna välja rätt språk givet en viss applikation. Inget språk är bäst på allt.

Mjukvaror är också ofta mycket långlivade system, som på Saab eller Scania.

Viktigt är därför också att veta hur man skriver en mjukvara så att den går att underhålla i 30-40 år. Och hur man sätter sig in i en existerande mjukvara och får den att fungera ännu bättre.

- Här kan vi arbeta med öppen källkod, de kanske får i uppgift att lägga in en ny funktion i Firefox och måste då först lära sig hur koden är uppbyggd. Som inom konsten finns det mycket att lära genom att först kopiera mästarna, säger han.

En annan viktig del i utbildningen är att skapa en beredskap för förändring och en nyfikenhet på att testa och lära nytt.

- Utvecklingen går så snabbt i den här branschen. iPhone kom 2007 och Androidtelefoner året efter och idag är efterfrågan gigantisk på folk som utvecklar appar. På fem år, lika lång tid som det tar att utbilda en civilingenjör, har det växt fram en helt ny industri.

Entreprenörskap och innovation kommer därför att finnas med i kursutbudet. Vägen från idé till färdig produkt är kort i branschen. Det finns heller inga stora produktionskostnader att ta hänsyn till, här handlar det istället om hjärnkraft och teknisk kompetens. Fredrik Heintz tar Instagram, en bildtjänst på Facebook, som exempel:

- Från idé till produkt tog det åtta veckor och i våras köpte Facebook upp dem för en miljard dollar - eller cirka 7 miljarder kronor.

Men det är inte bara inom mobilutvecklingen de nya ingenjörerna ska ha kompetens. Gruppen som utvecklar den nya utbildningen, på uppdrag av programnämnden för data och medieteknik vid Tekniska högskolan, ser fyra viktiga områden där det finns stora behov av kompetenta mjukvaruingenjörer:

Datadrivet beslutsfattande; det vill säga hur man kan hitta och sortera ut det viktiga ur gigantiska mängder data och få informationen hanterlig och begriplig.

Storskaliga distribuerade system, alla de distribuerade och inbyggda system som finns i bland annat personbilar, flygplan, lastbilar, robotar med flera. ”Själen i svensk industri”.

- Här måste vi kunna förse svensk basindustri med kompetens, säger Fredrik Heintz.

Mobila och sociala applikationer. Är här för att stanna, i världen i dag finns 1,5 miljarder mobila internetabonnemang och antalet växer exponentiellt.

AI och robotik – ett av LiUs spjutspetsområden som blir allt viktigare, såväl system som kan planera och fatta komplexa beslut själva som robotar som naturligt kan samarbeta med människor för att till exempel kunna ta hand om en åldrande befolkning. Förarlösa bilar och andra farkoster är också centrala:

- Det finns förarlösa bilar som är certifierade att köra på vägarna i USA redan i dag, säger Fredrik Heintz.

Eftersom det är en civilingenjörsutbildning ingår så klart traditionella baskunskaper i matematik och naturvetenskap. Den nya civilingenjörsutbildningen i mjukvaruteknik ersätter C-linjen, kandidatutbildningen i datavetenskap, som drabbats av ett allt lägre söktryck sedan den fick göras om från en fyraårig magister till en treårig kandidatutbildning på grund av Bologna-överenskommelsen.

Ett tiotal personer från tre institutioner, ISY, IDA och MAI, är nu engagerade i att göra programplaner och utveckla kurser, och fler kommer att dras in efter hand.

- Det är verkligen spännande att få bygga upp ett nytt program helt från grunden och tänka nytt. Vi hoppas också nå helt nya kategorier av studenter. Vill man förändra världen ska man ju välja att arbeta inom mjukvaruteknik, säger Fredrik Heintz.