Göm menyn

... Christina Zackrisson,

Christina Zackrisson

adjunkt på Institutionen för kultur och kommunikation, IKK, som undervisar utländska studenter i svenska på en ettårig utbildning. Kursen ger behörighet att studera på grundutbildningar på alla högskolor i landet.

Är intresset för den svenska grundutbildningen så stort så att studenter verkligen vill satsa ett helt år på den här förberedande utbildningen i svenska?

- Ja, vi har massor av sökande. Till hösten 2010 har 245 internationella studenter sökt hit till LiU. De kommer hit och kan ingen svenska. Studierna är på heltid och de måste bli godkända för att vara behöriga att studera vidare på högskolorna sedan. De har förstås samma behörighetskrav på sig som alla svenska studenter, det vill säga de ska ha godkänt i motsvarande Svenska B, vilket innebär att de ska kunna svenska bra. Så de får slita rejält under året de läser.

Är LiU det enda universitetet som har en sådan här utbildning?

- Nej, det är sju universitet som genomför samma utbildning. Och vi samarbetar kring innehåll och sluttest. Utbildningen har funnits länge men bytt namn under åren. Numera heter den Collegeutbildningen, tidigare hette den preparandutbildningen. Studenterna genomgår samma behörighetsgivande sluttest oavsett var de läser.

Är det svårt för studenterna att få godkänt?

- Nej, vi lyckas ganska bra i Linköping. De flesta klarar sig. Vi stöttar och hjälper. Det är verkligen roligt och utvecklande att vara lärare på en sådan här utbildning.

Beror det stora intresset för svensk högskoleutbildning på att den ännu så länge är gratis?

- Det spelar säkert in. Men vad gäller LiU så tror jag också att vi är kända för att ha bra kvalitet på våra utbildningar. När de internationella studenterna läser här och är nöjda så blir de ju ambassadörer för universitetet och sprider ryktet i sitt hemland.

Tror du att intresset avtar när avgifter införs 2011 för utomeuropeiska studenter?

- Det är ingen som i dagsläget kan svara på det. Kanske minskar intresset under några år, men jag hoppas samtidigt att det goda ryktet ska hålla i sig och locka flera hit. Dessutom är det många utländska studenter som redan befinner sig i Sverige som söker till just Collegeutbildningen.

Är det några nationaliteter som är mer representerade än andra?

- En period var det många från Iran. Just nu har vi många kineser. Men också studenter från Turkiet, USA och Pakistan.

Vad är svårast för studenterna när det gäller att lära sig svenska?

- Ordföljden. Och uttalet. Det ligger mycket kultur i ett språk så beroende på var man kommer ifrån så kan svårighetsgraden variera.

Hur länge har du jobbat med att undervisa internationella studenter i svenska?

- Sedan 1976. Och sedan 1986 på LiU

I över 30 år alltså. Då kan man ana att du trivs med det. Vad tycker du är roligast?

- Allt! Jag går i pension om ett och ett halvt år. Det blir lite sorgligt för mitt jobb är jätteroligt. Just detta att jobba med människor från andra kulturer, att se att världen inte är så fyrkantig. Varje människa har sina nyanser och sin identitet och det är verkligen givande att få jobba med var och en av dem.

Foto: Jenny Ahlgren


Eva Bergstedt 2009-12-09Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20