Göm menyn

... Marie-Louise Johansson Skålberg,

Marie-Louise med guldhatten på!

ytterback i guldlaget LFC och snart färdig arbetsterapeut. Hur känns det att stå mitt i segeryran?

– Helgen har varit helt underbar. Det var i och för sig lite surt att lördagens match mot Örebro slutade med 2-0, jag är ingen bra förlorare. Riktigt stort kändes guldet först när vi var hemma i Linköping och såg tusentals människor som kommit för att fira. Det var smått chockartat. En fantastisk upplevelse.

Och sedan blev det vanlig studentmåndag med makaroner?

– Nej, då var det fotbollsgala i Malmö. Idag tisdag har vi varit på lunch i Cloetta, onsdag är det hemmamatch i Norrköping mot Duisburg, årets sista i Champions League.

– Sedan blir det plugg torsdag-fredag, jag håller på med min C-uppsats. Förresten, på fredag ska jag ju på anställningsintervju. Och torsdag kväll är vikt för middag på Slottet, fredag kväll bjuder kommunen på middag …

Och du tror du ska hinna med C-uppsatsen? Vad handlar den om?

– Den handlar om betydelsen av fysisk aktivitet i rehabiliteringen av stressrelaterade besvär. Nej, veckan verkar försvinna. Men att ta hem allsvenskan gör man väl bara en gång i livet – så det får man väl ta.

Du fick in första målet i första matchen i årets omgång av allsvenskan. Dessutom var det ditt första i allsvenskan. Hur betydelsefullt var det?

– Ha, ha, det var kul och helt otippat. Man kan väl säga att jag visade vägen. Sedan fick de andra ta över, jag är ju faktiskt back.

Hur har det gått att kombinera elitidrott och universitetsstudier, du har läst arbetsterapeutprogrammet?

– Det har funkat ganska bra, det kan jag bara rekommendera. Självklart har det varit bökigt att få ihop det ibland. Vi läser problembaserat, det har underlättat. Jag har kunnat planera min tid.

– Men jag lade C-uppsatsen åt sidan nu sista året för att koncentrera mig på allsvenskan. Allt annat blev jag klar med i januari. Nu tar jag examen efter jul.

Hur kommer det sig att du blivit så himla bra på fotboll?

– Jag började spela hemma i Lesjöfors när jag var jätteliten, bara fyra-fem år. Jag tyckte det var jättekul och det tycker jag fortfarande. Resultatet är väl en kombination av hård träning och målmedvetenhet, antar jag.

Hur blir det med fotbollen i framtiden? Proffskarriär?

– Fortsätter jag i LFC får vi visserligen betalt för heltid, men lönen motsvarar väl en knapp halvtid. Den klarar man sig inte på.

– Fotbollen är här och nu, men jobbet som arbetsterapeut handlar om resten av livet. Men jag inser att jag står inför en brytpunkt och kanske måste välja. Men det vill jag inte. Jag hoppas att det ska gå att kombinera fotbollen med halvtid som arbetsterapeut.

Foto: privat mobil på väg till söndagens mottagning på Stora torget i Linköping.


Gunilla Pravitz 2009-11-10Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14