Kenyaentusiast och lärarutbildare
Östafrikakännaren Per-Olof Hansson undervisar LiU:s lärarstudenter i samhällsvetenskap och ger dem möjligheter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.
Förra året kom din avhandling som handlar om mobilt lärande i Kenya. Hur kom du in på det området?
– När jag började som doktorand 2010 hade jag redan jättebra kontakter i Kenya. Jag ville göra något som har praktisk nytta där. Mobiltekniken i Kenya är mycket avancerad – de har till exempel haft swish i tio år – och jag ville ta reda på hur tekniken kan gynna lärandet.
Vad ledde avhandlingsarbetet till?
– Jag följde 30 lågutbildade personer som fick var sin smartphone att göra vad de ville med. Mobiltekniken öppnade en helt ny värld för dem. Plötsligt kunde de ta till sig kunskap om omvärlden, läsa Washington Post, lära sig språk – någon lärde sig spanska till exempel. De kunde starta företag, ta bilder, marknadsföra sig, bli insatta i det som hände i det kenyanska samhället. Vi ställde frågan till dem att om vi skulle göra en kurs i telefonen, vad skulle de helst vilja ha för kurs? 90 procent svarade en kurs i mänskliga rättigheter. Så vi gjorde en sån i samarbete med lokala krafter och med FN. Kursen är gratis och öppen för alla kenyaner, hittills har 250 deltagit. Nu ska den börja ges även i Zimbabwe. Vi har fler kurser på gång i ämnen som är efterfrågade, som freds- och konfliktvetenskap och entreprenörskap. Vi ska också göra en kurs i sexualitet och reproduktiv hälsa där vi lyfter frågor om kvinnors situation när de har mens, men även om relationer, våld i hemmet, könsstympning och barnäktenskap.
– Dessutom planerar vi för en hel gymnasieutbildning i alla skolämnen. Alla har inte råd att gå i skola, men alla har en telefon. Jag var i Etiopien i förra veckan. Myndigheterna där är också intresserade av det mobila lärandet, vi planerar att starta kurser i yrkeskunskaper som biodling och kycklinguppfödning där.
– Det mobila lärandet skulle också kunna användas i flyktingläger så att flyktingar kan fortsätta sin skolgång via telefoner, laptops eller läsplattor, även på universitetsnivå.
Du är också engagerad i Kenya och Östafrika på andra sätt och driver skolprojekt där, bland annat tillsammans med LiU:s lärarstudenter.
– Ja, för 20 år sedan startade jag den ideella föreningen Global relations. Vi driver en fyraårig gymnasieskola med lokala lärare i slummen i Nairobi och startar snart en även i Etiopien. Fattiga barn och ungdomar får gratis utbildning, mat, böcker och skoluniformer. Pengarna kommer bland annat från lärarstudenter och numera har vi också med sponsrande kändisar som Måns Zelmerlöw och tennisspelaren Jonas Björkman. Det finns också en lokal organisation kring verksamheten och på sikt hoppas vi att myndigheterna på plats tar över så att vi kan garantera långsiktigheten.
Och så har du upparbetat kontakter som gör att blivande lärarstudenter i samhällskunskap kan åka till Kenya och Etiopien för att lära sig mer om skola och samhälle där. Varför?
– Jag tycker det är viktigt att lärarstudenterna får perspektiv. Bilden av Afrika behöver nyanseras. Bilden är ensidigt väldigt negativ vilket är helt obegripligt för mig. På plats får studenterna skaffa sig en egen, mer nyanserad bild som de sedan kan förmedla i sin undervisning.
Är studenterna intresserade av att åka dit?
– Ja, intresset är stort. Fler söker sig idag till ämneslärarutbildningen i samhällskunskap just på grund av den möjligheten så det blir samtidigt en slags marknadsföring för LiU. Vi utvecklar projekt och utbyten hela tiden. Just nu har vi till exempel två lärarstudenter på plats på FN i Nairobi. De gör sitt examensarbete där och har intervjuat människor i slummen om hur de använder sig av mobilt lärande i sina telefoner.
Du lägger ner mycket jobb både privat och professionellt på ditt samarbete med Östafrika. Vad driver dig?
– Det är meningsfullt.
Foto på Per-Olof Hansson: Eva Bergstedt
Foto på den svenska gruppen: Lärarstudenter på sommarkurs i Eldoret (västra Kenya). De gör ett besök på ett ”community project” på landsbygden. Foto: Privat
Foto på massajer: Avslutning på gymnasieskolan som drivs i projektform och där skolans första årskull tar examen. Massajerna medverkar vid ceremonin. Foto: Privat
Lika intresserade
Heligt maktlustspel
Snart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.
Akademisk bojkott mot USA
Riskfylld perfektionism
social hållbarhet
Kritiserar socialstyrelsen
träffade ÖB
klimatvänligare bränsle
äger rockscenen
när forskare möter sårbarhet
Malin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.
spelkurs gav AF-pris
LinTek på Nobelfest
Kårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.
Ger studenter ny bild av afrika
global mediahit
Hälsa som religion
Svart i Sverige
sista filmen
Revolutionerande ordvrängeri
Upprättelse för vanvård
succé för Master i migration
Följ LiU-nytt
Notiser
Nya vägar att vässa ingenjörsutbildningen
Användandet av fysiska föremål i undervisningen och digital mätning av studenternas arbete är två sätt att utveckla framtidens ingenjörsutbildningar. Behovet av utveckling ökar i takt med att industrin förändras. Det är slutsatser i en ny doktorsavhandling vid Linköpings universitet.
Robotar underlättar återtillverkningsprocesser
Återtillverkning är ett sätt att ta tillvara på värdet hos redan tillverkade produkter. Forskare vid Linköpings universitet, LiU, har lyckats visa potentialen för automation inom reparation och återtillverkning.
Forskning på distans: Camilla Forsberg
I snart ett år har LiU:s lärare och forskare arbetat på distans, helt eller delvis. Hur är läget i dag? Vilka erfarenheter har de dragit, vilka fördelar och nackdelar kan finnas? I den här serien får åtta LiU-medarbetare berätta om sin forskning respektive undervisning.
Män hindras att ta sig in i kvinnodominerade yrken
Mäns jobbansökningar sorteras bort när de söker jobb i kvinnodominerade yrken. Svårast är det för män att få komma till intervju när de söker jobb som lokalvårdare. Det visar en studie, ledd av forskare från bland annat Linköpings universitet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS One.
LiU-studenter vinner SM i företagsvärdering
Vad är byggkoncernen Skanska värd? Ska den som handlar i företagets aktier köpa, sälja eller behålla? Svaren på de frågorna har gjort fem
ekonomstudenter från LIU till svenska mästare i företagsvärdering.
Undervisning på distans: Mattias Ekstedt
I snart ett år har LiU:s lärare och forskare arbetat på distans, helt eller delvis. Hur är läget i dag? Vilka erfarenheter har de dragit, vilka fördelar och nackdelar kan finnas? I den här serien får åtta LiU-medarbetare berätta om sin forskning respektive undervisning.
Medicinsk teknik är en stark profil
I gränsområdet mellan teknik och medicin pågår en febril forskningsaktivitet runtom på Linköpings universitet. Tillsammans utgör det en viktig LiU-profil med goda förutsättningar att ytterligare stärkas – det framgick under en digital konferens som Institutionen för medicinsk teknik bjudit in till.
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-02-26