Göm menyn

Fem minuter med Diana Saleh …

… DPU-student som nyligen träffade gymnasieminister Anna Ekström och i samma veva höll ett anförande för Nationalkommittén för Raoul Wallenberg på Sveriges riksdag. Hur kom det sig?

– Det är en spinn-off av utmärkelsen Ungt Kurage av Raoul Wallenberg Academy jag fick förra året. Priset gav mig en slags plattform att arbeta vidare ifrån och sedan dess har jag blivit tillfrågad att vara med i olika projekt, säger Diana Saleh, andraårsstudent på civilingenjörsutbildningen i design och produktutveckling.

Diana Saleh hos ministern. Foto Nils Larsson.I oktober, mitt under tenta-p, reste du till Stockholm för att överlämna en bok till gymnasie- och kunskapsministern. Som du själv medverkat i?

– Ja, det är en metodguide som organisationen Ashoka Skandinavien och Raoul Wallenberg Academy står bakom; den ger konkreta råd hur skolor och lärare kan stötta unga som vill verka som sociala entreprenörer. Tillsammans med nio andra ungdomar satt jag i ett råd som gav förslag till bokens upplägg och utformning.

”Det har aldrig varit lättare att förändra världen” – det låter som en hoppfull boktitel?

Första uppslaget i boken med texten Allt börjar med dig– Poängen med metodguiden är att nå ut till ungdomar som på olika sätt vill bidra till social förändring. Av egen erfarenhet vet jag att det är många unga som har idéer om hur samhället kan förändras till det bättre, men de vet bara inte hur de ska gå vidare och få sina idéer att växa. Och så är det många som inte vågar ta steget. Förhoppningsvis kan metodguiden bli ett verktyg som kan användas i skolan. Det behövs ett större fokus på sådant som tolerans, empati, kreativitet, ledarskap och handlingskraft.

Du fick dessutom hålla ett anförande om Ungt kurage för Nationalkommittén för Raoul Wallenberg, där en lång rad politiker och höjdare i näringslivet sitter med. Hur gick det?

Diana Saleh med bok– Ja, det blev många resor till Stockholm under tenta-p. När jag inte pluggade flervariabelanalys eller dynamik så var jag i Stockholm. Det var lite nervöst men ändå spännande. Där stod jag och pratade om mina initiativ, engagemang och utmärkelsens betydelse för mig inför människor som jag själv ser upp till. Och som sedan kommer fram till mig och berättar att jag inspirerat dem! Personer som tar upp mobilerna för att sedan uppmärksamma mitt tal på sociala medier. Det var en rolig upplevelse.

– Jag fick också äran att bli inbjuden till Investors 100-årsjubileum, så det var som sagt många bollar i luften.

Du började läsa till civilingenjör i design- och produktutveckling förra hösten. Tar du med dig ditt engagemang för civilkurage och socialt entreprenörskap in i studierna?

– Ja, eller jag antar att jag gör det indirekt. Jag brukar inte sätta attribut på mina handlingar utan jag gör det som känns rätt i stunden. Det absolut inte förvåna mig om jag i framtiden kommer att arbeta med socialt entreprenörskap yrkesmässigt.

Foto: Nils Larsson (på departementet) övriga Gunilla Pravitz

 

Mer om Raoul Wallenberg Academy och den nedladdningsbara boken


Gunilla Pravitz 2016-11-07Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20