Göm menyn

Café med succé

Dörte Bernhard och Tove Mattsson på IBL, arrangerade World Café.

Några minuter med Dörte Bernhard och Tove Mattsson på IBL som arrangerat ett gemensamt seminarium i form av World café för 60 ämneslärarstudenter och 30 studenterna i Snabbspåret för lärare. Hur gick det?

- Jättebra! Vi har tidigare haft World café i kursen specialpedagogik för ämneslärare och i våras också tillsammans med utbytesstudenter. Men de är så få i förhållande till ämneslärarna och läser ingen kurs i specialpedagogik på hösten. Det här mötet, mellan erfarna lärare från Syrien och lärarstudenter som kan det svenska skolsystemet, blev helt rätt. I snabbspåret finns de som arbetat som lärare i 30 år och varit rektorer. De poängterade för studenterna vilket viktigt arbete lärare är.

Vilka deltog?

- Det var 60 ämneslärarstudenter i kursen specialpedagogik och 30 studenter på snabbspåret för lärare, alla från Syrien. Vi använde två salar i Key-huset och läsplatser utanför för gruppdiskussioner.

Studenter på seminariet World café.Hur var upplägget för seminariet?

- World café är en etablerad samtals- och problemlösningsmetod som används över hela världen för att få människor att samarbeta ihop. Deltagarna får frågor som de diskuterar i små grupper. Sen byter alla deltagare bord, utom ”bordsvärden”, och så berättar man för varandra i de nya grupperna vad man diskuterat.

Temat för diskussionerna var ”en skola för alla”. Samtalen kom snabbt igång och alla pratade. Studenterna på snabbspåret hade fått frågorna i förväg så de kunde förbereda sig. Vi hade också hjälp av arabiska språkstödjare och studentföreningen Elimu som ordnade fika till försäljning.

Varför ville ni arrangera det här?

- För oss är det självklart att jobba med kursutveckling. Vi försöker få lärarstudenterna att tänka sig in i lärarprofessionen. Att möta elever från andra länder är en realitet när man kommer ut i skolan. Och det här klickade väldigt bra med frågor som handlar om specialpedagogik ur ett historiskt och internationellt perspektiv

Vilken respons fick ni efteråt av studenterna?

- Många sa att de kände sig upplyfta efteråt. Studenterna fick ta större ansvar för diskussionen, det kändes mer ”på riktigt”. Vi hoppas att det ska leda till bättre kontakt mellan våra studenter och studenterna på snabbspåret.

Dörte Bernhard leder World café.Blev det som ni tänkt er eller var det något som överraskade?

- Det blev bättre än vi tänkt, rent av succé. Det enda som blev lite fel var att översättningen till arabiska av frågorna blev fel när det fördes över till vårt word-dokument, det blev något annat än arabiska. Man ser en del kulturella olikheter, studenterna på snabbspåret är inte lika vana vid gruppdiskussioner. Men man hittar också många likheter. Skolsystemet med nioårig grundskola är till exempel det samma i Syrien. Pojk- och flickskolor finns i Syrien. Men tittar man på gymnasiet i Sverige är det också ganska könsuppdelat, även om det är andra normer som styr det.
- Och det blev också diskussion mellan studenter från snabbspåret, de höll inte alltid med varandra.

Kommer ni gå vidare med det här?

- Vi kommer att fortsätta nästa termin. Det här är jätteroligt och det behöver ju inte vara så komplicerat även om det är bra att ha en metod. World café är ett väldigt bra sätt.

Läs också lärarstudenten Elin Nilssons blogg från World café!

 


Elisabet Wahrby 2016-10-06Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13