Göm menyn

Fem minuter med Sofie Abrahamson …

… adjunkt på IKK och engagerad i fallet Syed Latif, som läste svenska på LiU och utvisades för att han fått jobb via Linkedin.

 

Sofie AbrahamsonFör några år sedan hade du en driftig student som efter examen i företagsekonomi kom till LiU för att lära sig svenska. Det var Syed Latif, som nu är utvisad och tillbaka i Bangladesh efter att ha fått jobb utan Arbetsförmedlingens inblandning.
– Det känns helt absurt. Det är klart att vi lärare på IKK har diskuterat det här fallet många gånger. Det är många här som är förfärade, säger Sofie Abrahamson.

Du är en av de referenter som Syed Latif hänvisar till. Hur kommer det sig?
– Det händer att studenterna som intensivläser svenska frågar oss om vi vill stå som referenter. De befinner sig i ett nytt land där de inte vet hur systemen fungerar eller har några fungerande nätverk. Vi brukar ställa upp.

Och det gjorde du när Syed Latif frågade. Du har också hållit kontakten med honom sedan dess och följer hans kamp för att komma tillbaka till Sverige.
– Syed hörde av sig till mig när han fick beskedet att han inte skulle få stanna. Han bad om råd. Jag och några kollegor drog i de trådar vi kunde. Försökte få fram information via våra kontakter på Migrationsverket och genom våra egna bekantskapskretsar. Tyvärr var det inte mycket vi kunde bidra med.

Som lärare på den behörighetsgivande kursen i svenska kommer ni studenterna nära. Är ni alltid lika engagerade – eller är Syed Latif speciell?
– Varje student bär sin historia, de är alla speciella. Vi får följa deras språkliga utveckling och hur de bygger upp ett liv i ett nytt hemland. Det är fantastiskt att få bli en del av det och kunna hjälpa till. Studenterna kommer hit av många olika anledningar.

– Men ja, Syed Latif är speciell. En otroligt driftig människa. Som student var han oerhört ambitiös, alltid påläst och sökte jobb redan från start. Vid ett par tillfällen ursäktade han sig: Sofie, om en kvart behöver jag gå ifrån, då väntar jag ett jobbsamtal … Det var lite ovanligt, men så fick han också jobb redan efter halva utbildningen.

Syed Latif hemma i BangladeshSayed Latifs fall har fått stort genomslag i massmedia, på sociala medier och har hamnat som exempel i en centerinterpellation i riksdagen. Han har betalat sin utbildning själv, etablerat sig väl med fast jobb och omnämns i princip som en mönstermedborgare.
Hur märkte du det?

– Syed Latifs engagemang för andra visades direkt. Han hjälpte ofta sina kurskamrater och engagerade sig i Röda Korsets läxhjälp här i Linköping. Jag minns hur glad han var när han där fått chansen att förklara grammatiska regler för andra: nej, det där är en bisats, då kommer satsadverbet före verbet …
När han fått jobb i Malmö startade han språkkafé i Skurup. Typiskt honom. Han är en person som gör så mycket för andra.

Syed Latif nekades uppehållstillstånd för att han fått ett jobb som var utlyst på Linkedin och inte på Arbetsförmedlingen och den europeiska jobbportalen Eures.
– Det är bisarrt. Hur ska man som arbetssökande kunna känna till sådana föreskrifter? För oss som jobbar med studenter från jordens alla hörn känns det bara märkligt att den största jobbportalen på nätet inte skulle godkännas av Migrationsverket. Nu straffades Syed efter att ha jobbat här i 1,5 år och byggt upp ett liv i Sverige.

– Men jag är ganska övertygad om att Syed Latif kommer tillbaka. Han är inte den som ger upp.

 

Läs också om projektet Framtidens nobelpristagare

Text: Gunilla Pravitz
Foto: Gunilla Pravitz (Sofie Abrahamson) samt privat (Syed Latif)


2016-06-09Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18