Göm menyn

Med tigern i fokus

Bild på tigerBiologen och masterstudenten Rebecka Le Moine befinner sig just nu i Satpuda Maikal-området i Indien och gör praktik på Världsnaturfonden WWF. Tigern står i fokus för hennes projekt.

Hur kommer det sig att du hamnat där?
– Jag gjorde min kandidatuppsats om WWF-projekt i Indien och har hållit kontakt med dem sedan dess. Nu läser jag masterprogrammet i ekologi, miljö- och naturvård och behövde praktik, så då tog jag kontakt med min gamla handledare för att höra om det fanns nåt lämpligt projekt för mig i Indien, och det fanns det.

Vad gör du?
– Mitt huvudprojekt är att undersöka om det går att säga något om biodiversiteten i landskapet här i centrala Indien, alltså hur olika arter klarar sig, alltifrån blommor till insekter och tigrar. För att få fram uppgifter sammanställer jag en massa insamlad information. Tigrarna spelar en stor roll i det här arbetet därför att det finns mycket data kopplat till dem. Om man kan kartlägga hur det går för tigrarna i det här landskapet så går det också att prioritera naturvårdsinsatser. Om vi lyckas bevara tigrarna så måste man behålla deras skog och mark och det innebär också att andra arter som finns där skyddas.

Finns det andra skäl till varför ni fokuserar på tigern?

Rebecka Le Moine– Ja. Det slöts till exempel ett internationellt avtal 2010 att fram till 2022 fördubbla antalet tigrar i världen, 13 länder slöt avtalet. Många känner ett behov av att bevara dem. Tigern är en nationssymbol i Indien, betyder mycket historiskt och kulturellt, och symboliserar makt och respekt. Den har stor betydelse för ekosystemen och är också viktig för turismen, här där jag befinner mig finns Kahna tigerreservat som är känt för sina tigrar.
– För mig själv symboliserar tigern biologisk mångfald, som är det allra viktigaste för mig som biolog. 

Kartlägger ni också tigrarnas rörelser utifrån faran för de som bor i deras områden?
– Ja, på sätt och vis. Jag hjälper till i olika projekt när det kommer till kartläggning, och tigerns rörelse i landskapet är viktig att känna till. Men tiger–människakonflikter finns inte i det område jag jobbar i, och det har varit bebott av både människor och tigrar under en lång tid. Däremot är det hög fattigdom där och om en tiger tar en ko eller en get så har det stor effekt på böndernas ekonomi. WWF jobbar med att ekonomiskt ersätta dem som drabbas av det. Jag intervjuar också lokalbefolkningen och medverkar i fältstudier där det kan handla om att sätta upp kamerafällor där tigrarnas rörelse kartläggs.
– En annan säkerhetsaspekt rör kvinnorna som är ute och samlar ved i skogen, de vistas där det finns tigrar och det skapar oro och rädsla. WWF försöker hjälpa till med att skapa biogasanläggningar för att på så vis få ner tiden de spenderar i skogen.

Du har varit ute i skogarna och sett flera tigrar, från bilflak då. Hur är det att se dem på så nära håll?
– Helt fantastiskt. Att se och uppleva det som jag brinner och kämpar för, ger mig otroligt mycket energi! Jag hade tur och fick se tre tigrar på två dagar, så jag känner förstås en stor tacksamhet för mina möten. Men det ger också en förståelse för naturen och tigrarna, att vistas i deras hemtrakter. Som biolog är det viktigt att få en känsla för vad de kräver för slags natur, och det bästa sättet att få det är att se och uppleva, snarare än att läsa om det. Vacker natur och möten med djur är det bästa jag vet, och den fina känslan som det ger mig, vill jag att kommande generationer också ska få uppleva. 

Du bloggar om din sex veckor långa praktik och lyfter fram en del reflektioner du får under den här tiden. Kan du berätta om dem?
WWF i Indien– Allt är extremt annorlunda från det trygga Sverige, där de stora problemen händer "nån annanstans". De pågår här, rakt framför näsan på mig. Här är fattigdom, förorening, överpopulation och korruption ständigt närvarande. De stora klyftorna och kontrasterna får mig att fundera över den här världen, och vår roll som människor i den. Allt händer i så stor skala och i en sådan rasande takt dessutom, här i Indien. Om man vill jobba med hållbarhet så tror jag att det är viktigt att se frågorna ur ett helhetsperspektiv, och där kommer även de sociala och ekonomiska aspekterna in. Här i Indien blir det så konkret. Går det verkligen att jobba med alla dessa frågor samtidigt, i praktiken? Vad vill vi uppnå, på kort och lång sikt? Ingenting är svartvitt, och allt hänger ihop. Jag tror absolut att det är möjligt, men alla fält måste mötas. Inte minst måste man som biolog inse hur viktigt det är att arbeta tvärvetenskapligt, tillsammans med samhällsvetare och ekonomer till exempel. Det gäller att våga testa nya vägar framåt snarare än att köra Foto på Khanaland park"business as usual", för i så fall kommer vi inte kunna bryta de negativa trenderna. 

Foto på tigern: Rebecka Le Moine

De två mellersta bilderna: Navinder Pal Singh

Nedre bilden: Rebecka Le Moine


Rebeckas blogg


Eva Bergstedt 2016-05-23Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

VR viktig del i framtidens testkörningar

Virtual reality (VR) kan i framtiden bli ett viktigt komplement till testkörningar och körsimulatorer vid utprovningen av bilars säkerhetssystem. Men tekniken har brister och kan inte användas till vad som helst. Det visar en ny doktorsavhandling som tagits fram i samarbete mellan LiU och VTI.

Matematiken visar hur fistlar kan förebyggas

Det är mer lönsamt att investera i åtgärder som stärker kvinnors möjlighet att uppsöka läkare under en graviditet än att åtgärda förlossningsskador i efterhand. Det visar två matematikforskare vid LiU, med exempel taget från Uganda.

LiU-alumn debuterar som författare

Suad Ali, Årets alumn på Linköpings universitet 2016, debuterar som skönlitterär författare om en kvinnas flykt från Somalia till Sverige.
– Jag vill ändra narrativet om att kvinnor på flykt alltid är hjälplösa offer, säger hon.

Svenska bilder och Landsmodern visas under Norrköpings kulturnatt

Tage Danielsson och Hasse Alfredssons komedifilm Svenska bilder tar med tittaren på en jakt genom Stockholm där allt kan hända. Maj Wechselmanns Moa Martinson - Landsmodern är dokumentären om en av Sveriges mest lästa författare och hennes liv. Under Norrköpings kulturnatt visar LiU filmerna i samarbete med Cnema.

Energi och innovationer kan lyfta svensk pappersindustri

Svensk pappers- och massaindustri har stora möjligheter att stärka sin konkurrenskraft genom att koppla ihop innovationsarbetet med energibesparingar. Det visar ett nyligen avslutat forskningsprojekt där forskare på LiU samarbetat med kollegor på Chalmers och RISE.

Gängvåld i fokus för ny rapport

Polisens arbete med gängskjutningar beskrivs i en ny rapport av forskaren Stefan Holgersson. I rapporten efterfrågas bättre användning av polisens resurser, mer analys och ett mer problemorienterat arbetssätt.

Korkade hönshjärnor och stress i hår

Varför finns det dumma höns? Går det att se hur stressad en person har varit genom att analysera personens hår? Det är två exempel på frågor som avhandlades under förra årets populärvetenskapliga vecka, som arrangerades av Linköpings universitet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-09-18