Göm menyn

Framtidsvecka för hållbarhet

Några minuter med Elinor Forsberg, masterstudent i kultur- och mediegestaltning, som inom ramen för utbildningen arrangerar Framtidsveckan i Norrköping 20-27 april.
Vad är Framtidsveckan för något?

Elinor Forsberg– Det är ett koncept som handlar om hållbar utveckling och det startade 2009 i Studiefrämjandets regi. Starten var i Söderhamn, sedan har sådana här veckor spridit sig över Sverige till flera städer. När man pratar om hållbar utveckling blir det mest fokus på det ekologiska perspektivet. Tanken i Norrköping är att lyfta fram hållbar utveckling utifrån alla tre perspektiven, alltså både ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.  Alltifrån källsortering och klädbytardagar till mer övergripande frågor om mänskliga rättigheter och möjligheter till jobb och boende.

Du håller i planeringen av veckan som en del i din utbildning?
– Ja, det här är mitt masterprojekt som omfattar 90 poäng, alltså tre terminers arbete. Jag började konkret med arbetet för ett år sedan, dessförinnan la jag ner tid på att fundera på vad för slags projekt jag ville och kunde göra. Frågor som rör hållbarhet har länge intresserat mig men jag har inte vetat hur jag själv skulle kunna engagera mig. När jag insåg att möjligheten fanns inom min utbildning så kom jag på det här med Framtidsveckan och kontaktade Studiefrämjandet. Det är en stor uppgift, det har jag nog inte insett förrän nu, jag lägger ner väldigt mycket tid.

Vad lär du dig?
– Så himla mycket! Jag får till exempel erfarenhet av att vara projektledare, jag har ingen projektledningsutbildning i grunden. Framtidsveckan är ett slags paraply, sedan ska företag, organisationer, myndigheter och andra arrangera program. Som projektledare gäller det att hänga i, förstå och förmedla kommunikation dels mellan de olika aktörerna, dels till allmänheten. Det i sig är två olika saker. Vår målgrupp är i första hand barn och ungdomar mellan sju och 25 år. Hur ska vi nå ut till den målgruppen, som dessutom är så bred? Just den frågan är svårast och det som också lärt mig mest. Hur når man en sjuåring? Eller en 17-åring? Det gäller att vara där de är och visa upp sig.
Jag har också lärt mig att det är viktigt att dokumentera det man gör, för att ha koll. Sen har jag förstås lärt mig mer om hållbar utveckling.

Kommer folk från Linköpings universitet att medverka under veckan?
– Ja, det kommer bland annat att vara ett science jam på Visualiseringscentret, alltså korta presentationer av forskarna om aktuella hållbarhetsfrågor. Vi kommer att ha flera forskare som föreläser om klimatpolitik, och ha en paneldebatt om kultur och integration. Men programmet är inte klart ännu och jag hoppas vi får fler från LiU som deltar. Det finns så mycket forskning och utbildning kring hållbarhetsfrågorna som kan lyftas fram under Framtidsveckan så det vore verkligen roligt om universitets forskare och studenter vill göra det.

Framtidsveckan i Norrköping 20-27 april


Eva Bergstedt 2016-03-09Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14