Göm menyn

Från LiU till Kolmårdens djurpark

Efter 14 år med miljö- och hållbarhetsfrågor på Linköpings universitet blir Anders Carlsson hållbarhetschef på Kolmårdens Djurpark.

Vad ska du göra på ditt nya jobb?

Anders Carlsson– Jag ska hålla samman arbetet med den miljörelaterade hållbarheten, Kolmården satsar på att få en ledande roll inom området natur, miljö och hållbarhet, både regionalt och nationellt. Utöver traditionellt miljöarbete som att se över transporter, energi i byggnader och vad som inhandlas, så inkluderar hållbarhetsarbetet förstås även djuren, där ska jag samarbeta med den zoologiska chefen. Djuren och deras miljö är en bra utgångspunkt för att inspirera till ett engagemang för hållbarhet. Den biologiska mångfalden och hur vi påverkar naturen kommer naturligt in här.

Du kommer från ett universitet. Vad tar du med dig därifrån?

– Kolmården har ett utbildningscenter och ett konferenscenter, de jobbar både mot skolungdomar, parkbesökare och konferensgäster. Jag ska vara med och bygga upp utbildningar i hållbarhet för alla åldrar – ofta med utgångspunkt från djurperspektivet. Förhoppningsvis ska de leda till en spännande upplevelse i lärandet. Vi ska också arbeta med erbjudanden mot företag där vi hoppas på samarbete med LiU:s miljöforskare. Och så vill vi inspirera fler barn och ungdomar att bli intresserade av natur och miljö så att de söker till naturvetenskapliga utbildningar.

Har du fler idéer om hur du vill jobba?

– Jag vill nå ut brett med kunskap om miljö och natur, inte minst kring de lösningar som finns på miljöproblemen. I Kolmården finns möjlighet att gestalta det, att sprida hopp och få människor att känna delaktighet i hållbarhetsarbetet. Vi har en enorm samhällsomställning framför oss som ofta framställs som ett hot, men som även innebär fantastiska möjligheter. I Östergötland ligger vi till exempel långt framme med vår miljöteknik, länet är ett levande laboratorium för hållbarhet där man lyckats kombinera miljö- och affärsnytta. Här tycker jag Linköpings universitet skulle göra mycket mer än vad som görs för att lyfta fram den samlade forskningsmiljö som finns kring de frågorna. Det är en missad möjlighet, tycker jag.

– Jag har också tankar kring miljöanpassning av transporter och resandet till Kolmården. Varför inte en Bamseexpress – biogasbussar som går från storstäderna till Kolmården där man ser till att resan blir en del av äventyret genom olika överraskningar på vägen. Och maten – det vore bra att hitta miljöanpassade och spännande alternativ till nöjesparkernas traditionella snabbmatsutbud.

Hur kommer du själv att transportera dig till din arbetsplats?

– Det blir bil från Linköping, något annat alternativ finns inte. Men det blir i alla fall med alternativt bränsle, haha.

Du har ju pluggat och tagit en licentiatexamen vid universitetet också.  Hur känns det att byta jobb efter så lång tid vid LiU?

– Omtumlande. Det är med viss saknad jag lämnar arbetskamrater. Men jättekul att börja med något nytt, på en arbetsplats som satsar. Jag får ett tydligt mandat. Och det blir bra att inte bara jobba med miljö i mötesrum där bara den intellektuella delen av hjärnan är påkopplad. Nu sker jobbet mitt bland djuren och i naturen.

Foto: Peter Modin


Eva Bergstedt 2016-02-08Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.

Studentsångarnas tävling Composition Award har nått ut i världen

26 bidrag från tonsättare från fjorton länder i fyra världsdelar. Linköpings Studentsångare utlyste Composition Award 2016 för att inspirera kvinnliga tonsättare att skriva musik för manskör och intresset för årets tävling är rekordstort.

Hållbara marknader måste skapas och försvaras

Att bygga upp marknader för hållbara produkter ställer speciella krav, den hållbara marknaden behöver ständigt skapas och återskapas. Det visar tre LiU-forskare inom företagsekonomi och innovation som studerat exemplet biogas.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-22