Göm menyn

Han förklarar Sveriges syn på föräldraskap

Den 1 januari infördes ytterligare en pappamånad i föräldraförsäkringen – något som gett eko runt om i världen. Forskaren Roger Klinth har fått ta emot några av frågorna från världspressen och hans svar kring Sveriges syn på jämställdhet går nu att läsa i tidningar i Brasilien, England, Mexiko och en rad andra länder.

Sedan årsskiftet uppmuntras fäder att spendera 90 dagar av de 480 dagar som föräldrar får för att vara hemma med sina nyfödda barn. Syftet, enligt regeringen, är att åstadkomma ett mer jämställt uttag av föräldrapenning, vilket stärker barns rätt till båda sina föräldrar. Men förslaget är kontroversiellt – både i Sverige och utomlands.Roger Klinth

Roger Klinth har skrivit en avhandling i ämnet samt ett antal böcker och artiklar om pappor och föräldraledighet. Så när världen ställde sig undrande kring Sveriges senaste påhitt vad gäller könsrelationer och föräldraskap, har han fått göra analysen.

Varför har det här fått sådan stor spridning?

– Från början var det BBC som kontaktade mig för ett reportage de skulle göra. Jag gissar att det har spritt sig över världen utifrån det. Men faktum är att detta är en kontroversiell fråga - även för en del svenskar. Så det är inte konstigt att man reagerar i länder där den könsbaserade ansvarsfördelningen mellan män och kvinnor är mer traditionell än i Sverige. Normen i många länder är att mamman tar hand om barnen, så Sverige uppfattas i den här frågan som annorlunda och exotiskt.

Hur tas den här förändringen emot i andra länder?

– Man både hyllar och förfasas. I amerikansk debatt används ofta Sverige som slagträ i den interna politiska debatten. Vissa lyfter fram Sverige som skräckexemplet – ”titta så här illa kan det gå!” – medan andra använder Sverige som det eftersträvansvärda exemplet.

Det handlar också om den status som Sverige under en lång tid haft utomlands som någon form av experimentverkstad vad gäller könsrelationer och föräldraskap. Den här extra pappamånaden förstärker bilden av ”landet annorlunda”. Det bör också framhållas att Sverige under perioder aktivt har bidragit till att sprida bilden av sig själv som en jämställdhetspolitisk stormakt.

Tror du att fler fäder kommer att vilja spendera mer tid med sina nyfödda barn, på grund av en extra månad?

– Hittills har kvotering visat sig vara det mest verkningsfulla styrmedlet för att öka uttaget av pappaledighet. 1995 då den första kvoterade månaden introducerades såg man över en natt att fäderna började vara hemma mer med sina barn. Antagligen berodde det på den ”use-it-or-lose-it”-mekanism som fanns i reformen. Tog inte pappan ut månaden frös den inne, och det gav effekt.

Om jag minns rätt är det idag ungefär 20 procent av fäderna som inte är hemma någon dag alls med sina barn under de första två åren. Men, den gruppen krymper.

Hur ser framtiden ut på det här området, tror du? Kommer internationell press att skriva om ytterligare en svensk pappamånad om några år?

– Politiskt sett så är de konservativa strömningarna i svensk politik starkare än på länge och de dessa krafter har som regel inte gått i bräschen i jämställdhetsfrågor. Därför är det inte säkert att den utveckling vi hittills sett kommer att fortsätta. Jag tror dock att bilden av det ”konstiga” landet i norr kommer att bestå under överskådlig framtid.

 

Foto: Vibeke Mathiesen


Therese Ekstrand Amaya 2016-01-20Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.

Studentsångarnas tävling Composition Award har nått ut i världen

26 bidrag från tonsättare från fjorton länder i fyra världsdelar. Linköpings Studentsångare utlyste Composition Award 2016 för att inspirera kvinnliga tonsättare att skriva musik för manskör och intresset för årets tävling är rekordstort.

Hållbara marknader måste skapas och försvaras

Att bygga upp marknader för hållbara produkter ställer speciella krav, den hållbara marknaden behöver ständigt skapas och återskapas. Det visar tre LiU-forskare inom företagsekonomi och innovation som studerat exemplet biogas.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-22