Göm menyn

Några minuter med Victoria Manfred ...

... en av flera studenter på programmet Kultur, Samhälle, Mediegestaltning, KSM. Ni har startat projektet Mansvar för att lyfta frågan om mäns sexuella våld mot kvinnor. Vad vill ni åstadkomma?

Victoria Manfred– Vi läser en kurs som heter Modernitet och rörelsefrihet. I den ingår ett projektarbete och vår grupp har valt att titta på våldtäktsstatistik. Utifrån den började vi diskutera de stereotypa uppfattningar som finns om manlig sexualitet, till exempel att män alltid vill ha sex och inte kan kontrollera sina lustar. Så vi startade Mansvar som ett försök att få fler män att öppet våga diskutera manlig sexualitet och uppmärksamma de destruktiva normer som finns kring den. Alldeles för få män hörs i debatten kring våld och övergrepp mot tjejer och kvinnor, vi vill att det ska bli fler.

Hur går ni tillväga för att få respons?

– Det vi gör inom ramen för vårt projekt är en pilotkampanj. Vi satsar på sociala medier – facebook, twitter och instagram. Där går det att lägga upp egna berättelser, tankar och erfarenheter kring när den stereotypa bilden av manlig sexualitet inte stämt överens med den man är.  Det är främst män vi riktar oss till, som ett sätt att få dem delaktiga och börja diskutera frågorna. Men kvinnor är förstås också välkomna med sina erfarenheter. När själva kursen är över så hoppas vi kunna fortsätta, vår förhoppning är att det ska bli en större rörelse av det här.  Vi har en film som sammanfattar vårt projekt, den är inte klar ännu men läggs ut på facebook när den är det. Och om man ska drömma stort så vore det fantastiskt att få makthavare att reagera så att till exempel mycket mer preventiva åtgärder lades i grundskolan på frågor kring genus, normer, samtycke och respekt. Vi hoppas få med fler män i vår grupp, om någon är intresserad så får han jättegärna höra av sig.

Projektet ingår ju i er utbildning. Vad tycker du ni har lärt er av det?

– Jag tror vi alla i gruppen känner oss jämställda och upplysta. Men vi har märkt hur djupt rotade våra egna föreställningar är kring manligt och kvinnligt. Så vi har börjat reflektera över våra egna fördomar, vi har suttit och pratat hur många timmar som helst om det. Så det har varit en läroprocess, jag tror aldrig man slutar lära sig i de här frågorna. Ju mer man lär sig desto mer inser man vad man inte vet.

Frågan kring mäns våld och trakasserier mot flickor och kvinnor är ju alltid aktuell men just nu högaktuell med tanke på händelserna i bland annat Köln och Stockholm. Har ni diskuterat dem i er projektgrupp?

– Ja lite. Mäns sexuella våld mot kvinnor finns i hela världen. Det är därför det är så viktigt att män gör sig synliga i debatten. Våldsuttrycket i de här fallen är kulturellt betingat men fenomenet är ju globalt.

De andra studenterna i gruppen heter Jennifer Gast, Mathias Lind, Anna Samuelsson, Hannah Giddens och Emma Rangdal.

Foto: Victoria Manfred

Mansvar facebook

Mansvar instagram


Eva Bergstedt 2016-01-13Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Här skapas nästa generations kontrastmedel

Genom att integrera gadolinium in i ceriumoxidens kristallstruktur går det att få fram kontrastmedel som är både skonsammare för kroppen och ger en bättre kontrast vid avbildning med magnetresonanskamera, MRI, visar Peter Eriksson i sin avhandling.

Hudnära vård gav inte mamma bättre samspel med det för tidigt födda barnet

Vid för tidig födsel är det viktigt att föräldrar och barn snabbt etablerar en god relation utanför magen. Forskare vid Linköpings universitet har studerat relationen mellan mödrar och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. Resultatet visar att kontinuerlig vård hud-mot-hud inte gav ett bättre samspel mellan mor och barn.

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-24