Göm menyn

Några minuter med Victoria Manfred ...

... en av flera studenter på programmet Kultur, Samhälle, Mediegestaltning, KSM. Ni har startat projektet Mansvar för att lyfta frågan om mäns sexuella våld mot kvinnor. Vad vill ni åstadkomma?

Victoria Manfred– Vi läser en kurs som heter Modernitet och rörelsefrihet. I den ingår ett projektarbete och vår grupp har valt att titta på våldtäktsstatistik. Utifrån den började vi diskutera de stereotypa uppfattningar som finns om manlig sexualitet, till exempel att män alltid vill ha sex och inte kan kontrollera sina lustar. Så vi startade Mansvar som ett försök att få fler män att öppet våga diskutera manlig sexualitet och uppmärksamma de destruktiva normer som finns kring den. Alldeles för få män hörs i debatten kring våld och övergrepp mot tjejer och kvinnor, vi vill att det ska bli fler.

Hur går ni tillväga för att få respons?

– Det vi gör inom ramen för vårt projekt är en pilotkampanj. Vi satsar på sociala medier – facebook, twitter och instagram. Där går det att lägga upp egna berättelser, tankar och erfarenheter kring när den stereotypa bilden av manlig sexualitet inte stämt överens med den man är.  Det är främst män vi riktar oss till, som ett sätt att få dem delaktiga och börja diskutera frågorna. Men kvinnor är förstås också välkomna med sina erfarenheter. När själva kursen är över så hoppas vi kunna fortsätta, vår förhoppning är att det ska bli en större rörelse av det här.  Vi har en film som sammanfattar vårt projekt, den är inte klar ännu men läggs ut på facebook när den är det. Och om man ska drömma stort så vore det fantastiskt att få makthavare att reagera så att till exempel mycket mer preventiva åtgärder lades i grundskolan på frågor kring genus, normer, samtycke och respekt. Vi hoppas få med fler män i vår grupp, om någon är intresserad så får han jättegärna höra av sig.

Projektet ingår ju i er utbildning. Vad tycker du ni har lärt er av det?

– Jag tror vi alla i gruppen känner oss jämställda och upplysta. Men vi har märkt hur djupt rotade våra egna föreställningar är kring manligt och kvinnligt. Så vi har börjat reflektera över våra egna fördomar, vi har suttit och pratat hur många timmar som helst om det. Så det har varit en läroprocess, jag tror aldrig man slutar lära sig i de här frågorna. Ju mer man lär sig desto mer inser man vad man inte vet.

Frågan kring mäns våld och trakasserier mot flickor och kvinnor är ju alltid aktuell men just nu högaktuell med tanke på händelserna i bland annat Köln och Stockholm. Har ni diskuterat dem i er projektgrupp?

– Ja lite. Mäns sexuella våld mot kvinnor finns i hela världen. Det är därför det är så viktigt att män gör sig synliga i debatten. Våldsuttrycket i de här fallen är kulturellt betingat men fenomenet är ju globalt.

De andra studenterna i gruppen heter Jennifer Gast, Mathias Lind, Anna Samuelsson, Hannah Giddens och Emma Rangdal.

Foto: Victoria Manfred

Mansvar facebook

Mansvar instagram


Eva Bergstedt 2016-01-13Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13