Göm menyn

Fem minuter med Aleksandra Ålund ...

... professor i etnicitet. Du ska delta i en workshop den 12 december om civilsamhällets aktivism för att uppnå socialt hållbara städer. Vilken är din roll i detta?

Förortsrörelsen Megafonen– Det här är den tredje workshopen som hålls mellan forskare och aktivister. Den övergripande inriktningen handlar om globala och lokala erfarenheter av medborgares aktiviteter för att uppnå mänskliga och medborgerliga rättigheter. Jag är initiativtagare till de här sammankomsterna. Den första hölls i Istanbul 2013, den andra i Stockholm förra året och den tredje hålls i Stockholmsförorten Fittja. I år fokuserar vi på urban aktivism.

Aleksandra ÅlundVad kan det handla om för urban aktivism?

– I min egen forskning studerar jag urbana rättviserörelser, som exempelvis Megafonen som blev känd för allmänheten i samband med upproren i Husby 2013. Det finns flera andra liknande förortsrörelser, runt 10-20 i Sverige, till exempel Pantrarna för upprustning av förorten, och Gatans röst och ansikte. Vilken roll de rörelserna har för demokratiutvecklingen är en viktig fråga i sammanhanget.  Likaså vilka förutsättningar det finns för partnerskap mellan myndigheter som polis, skola och socialtjänst för att motverka missförhållanden som lett till uppror, segregation och diskriminering. Många ungdomar i förorterna är politiskt vakna även om de inte väljer vägen att gå via politiska partier. Megafonen, till exempel, har protesterat mot utförsäljning av allmännyttans bostäder. Många av aktivisternas protester handlar också om en allmän nedmontering av välfärden i förorterna när vårdcentraler försvinner och bibliotek och ungdomsgårdar läggs ner.

Hur ser programmet ut när ni på träffas på Mångkulturellt centrum i Fittja?

– Vi kommer att få inblickar i hur urbant samhällsarbete ser ut i Johannesburg, Paris, New York och Stockholm. Det handlar till exempel om främlingsfientlighet – xenofobi – i Sydafrika efter apartheid, om afrikanska migranters mobilisering för medborgerliga rättigheter i Sydafrika samt om kampen för svartas rättigheter i USA och i Frankrike. Och Rami Al-Khamisi, grundaren av Megafonen och juridikstudent, reser frågan om juridiken kan användas för progressiv samhällsförändring. Kan juridiken spela roll för att stärka människors situation och utmana rådande samhällsstrukturer? Kan sociala rörelser samarbeta med progressiva jurister för att uppnå viktiga sociala och politiska mål?  De frågorna kommer att diskuteras tillsammans med tre andra jurister.

Vad tillför sådana här möten dig som forskare?

– Som forskare gäller det att ha kontakt med verkligheten, ta del av den verksamhet som ungdomar företräder och att även hjälpa till med kontaktskapande – inte minst internationellt nätverksbygge. Sociala rättvisefrågor som dessa förortsrörelser har i fokus är mer aktuella än någonsin och dialogen mellan forskare, civilsamhället och politiska företrädare är jätteviktig.

Huvudarrangör är svenska Unesco-MOST, ett samhällsvetenskapligt program inom FN-organet UNESCO. MOST står för Management of social transformations programme.

Foto övre bild: Calandrella/Wikimedia Commons


Eva Bergstedt 2015-12-08Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18