Göm menyn

Fem minuter med Per Frankelius …

… innovationsforskare som lite otippat fått Läkartidningens pris för bästa artikel i kategorin övrigt 2015. Hur känns det?

Per Frankelius utanför en konferens i Norrköping– Under alla år som forskare – jag har hållit på sedan 80-talet – har jag förstås upplevt en hel del med- och motgångar. Men jag måste säga att det här gjorde mig riktigt, riktigt glad. Att som företagsekonom och innovationsforskare få pris för en artikel i Läkartidningen känns symboliskt, jag tycker det är viktigt att forskare rör sig över gränserna mellan forskningsområden.

Under rubriken ”Innovationen som tog skruv” skriver du om en svensk idé som blev världskänd – Per-Ingvar Brånemarks epokgörande titanimplantatet. Varför?
– Därför att man så ofta och i olika sammanhang framhåller vikten av innovationer, inte minst från politiskt håll. Men få politiker tycks inse att man behöver lägga pengar på att stötta innovationsprocesser. De allra flesta innovatörer för en superjobbig kamp för att övertyga omvärlden.

– Fallet Brånemark är ett bra exempel. Han betraktades från akademiskt håll som först som ovetenskaplig, det blev öppen konflikt och Socialstyrelsen gick in med en granskning av metoden. Och när affärsprojektet väl kom igång, gick det till att börja med så dåligt att analytikerna till och med gav rådet att avveckla tillverkningen av titanskruvar.

Ser du något som kännetecknar uppförsbacken för just medicinska innovationer?
– Det här är en välreglerad bransch som dessutom präglas av försiktighetsprincipen. Sjukvården har en tendens att snarare fokusera på förbättringar av existerande koncept än acceptera nytänkande. Hoppar man på en idé för snabbt och oprövat kan det få stora konsekvenser. Å andra sidan: om man inte tar till sig innovationer kan det också få konsekvenser. Valen står ibland bokstavligen mellan liv och död.

– Men man ska också ha i minnet att de flesta nya idéer, till skillnad från Brånemarks, troligen inte är bra idéer, så det är viktigt att drivkraften för det nya balanseras mot kritisk granskning.

Inga innovationer utan motstånd och problem, med andra ord?
– Nej, att generera innovation innebär komplicerade processer. Eldsjälarna hinner både göra misstag och skapa irritation under den mödosamma processen. Oförmåga att förstå, intolerans, avundsjuka, maktspel och prestige tillhör de innovativa processernas kontext.

Vilka reaktioner fick du på artikeln?
- Det kom ett regn av telefonsamtal och mejl av människor som försöker driva idéer inom sjukvårdssektorn, som känner igen sig i berättelserna och ser ett mönster.

En tidningsläsare skriver i en direkt kommentar att ”bara vetskapen om att det finns någon som insett "helheten" är motiverande och gör det roligt att fortsätta. Oavsett hur det går i slutänden.”

Hur känns det?
– Det känns igen … Och det är få individer – även bland dem som är innovativt lagda – som har förmågan att bryta igenom barriärer och övervinna det motstånd som innovativa processer möter. Det visar inte minst hur viktigt det är med professionellt innovationsstöd. Och att alla parter har klart för sig att innovationer inte sällan växer fram i samspel mellan en utomstående aktör, en ”insider” och en användare eller brukare. Som den svenska världssensationen pacemakern, den byggde på samarbetet mellan en uppfinnare, en kirurg och en patient.

Finns det några nyckelfaktorer för en lyckad innovation som du ville belysa i artikeln?
– Betydelsen av marknadsföring. Den glömmer man ofta bort men det blir inga succéer utan ett väl insålt koncept.

 

Fotnot: I samband med Medicinska Riksstämman den 3:e december får Per Frankelius ta emot sitt pris för bästa artikel 2015 i kategorin övrigt.

Bild: Per Frankelius vid en konferens inom läkemedelsområdet, Norrköping 2011


Gunilla Pravitz 2015-12-02Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bränderna i Australien: ”Vi behöver skydda överlevande livsmiljöer”

Australiens unika växt- och djurliv drabbas hårt av de omfattande bränderna som pågår. Många arter som tillhör gruppen pungdjur riskerar att utrotas, om människor inte lyckas skydda det som återstår av de hotade arternas habitat.

Nytt forskningsprojekt granskar controllern

Energimyndigheten anslår 4,6 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om controllerns roll i omställningen till hållbara energisystem. Projektet drivs vid avdelningen för företagsekonomi på LiU.

Malmstens öppnar programmet i möbeltapetsering

Efter ett tillfälligt stopp i fjol öppnar Malmstens intagningen till programmet i möbeltapetsering för höstterminen 2020. Den nygamla utbildningen har uppdaterats och ger nu större möjligheter till individuell anpassning.

Aha i stället för aj – forskning på LiU förebygger skador inom idrotten

Handbollsspelare på elitnivå deltar i forskning som bedrivs på Linköpings Universitet. Genom appen AIM-Control får forskarna, idrottsutövarna och deras tränare samt de medicinska teamen kopplade till lagen bättre koll på spelarnas mående. Målsättningen är att främja ett hållbart idrottande och minska framtida skador.

Nyupptäckt metod ger supertåliga transistorer

En ny metod att få nanotunna lager av halvledare att passa ihop har resulterat i såväl en vetenskaplig upptäckt som i utveckling en ny typ av transistorer för kraftelektronik. Resultatet, som väckt stor uppmärksamhet, är publicerat i Applied Physics Letters.

5:2 diet kan vara en metod för att minska hungerstress hos avelshöns

Dagens broilers är avlade för att ha en enorm aptit och snabbt nå slaktvikt. Avelsdjuren har samma aptit men tillåts inte växa lika fort om de ska förbli friska och fertila. Deras tillväxt hålls tillbaka genom att ge dem mindre att äta.

Samverkan försvåras av konkurrerande målsättningar

Utbildningsnivån bland invånare i Norrköpings kommun, liksom övergångstalen från gymnasiet till universitet och högskola, är lägre än i riket i stort. Samtidigt finns det en uttalat stark ambition bland Norrköpings politiker att höja dessa siffror.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-10