Göm menyn

Några minuter med Linnea Ackerfors...

... som går tredje året på Miljövetarprogrammet och som blivit uttagen att delta i världens längsta stafettlopp Run for your Life som avslutas i Paris vid FN:s klimatkonferens. Varför springer du?

Bild: Linnea Ackerfors. Foto: Privat- Jag läser Miljövetarprogrammet och vi har studerat FN-möten som det i Paris, om hur tidigare möten misslyckats, trots påtryckningar från både enskilda och organisationer. Många har försökt påverka världens ledare utan att lyckas. Nu måste vi sätta press på det här mötet för det är oerhört viktigt att världens ledare tar de viktiga beslut som behövs kring klimatförändringar. Så när jag såg att den här stafetten skull hållas så sökte jag och kom med.

Tror du att din medverkan kan påverka världens ledare?
- Kanske inte att just jag springer. Men det här loppet är världens längsta stafettlopp, tusen personer ska springa i sammanlagt 20 dagar, från Kiruna till Paris. Där sluter stafetten an till den stora klimatdemonstrationen, Climate March. Man måste skapa debatt om miljöfrågorna för att visa hur mycket man bryr sig. Jag tror att stafetten kan fungera som en ögonöppnare, en chans att visa att vi bryr oss och kräver förändring.

Var tror du att just du blev antagen att springa?
- Det var stort söktryck för att komma med. I både Norrköping och Linköping var det väldigt många som sökte. Man fick skriva en personlig motivering i ansökan. Och jag har ett stort personlig engagemang i miljöfrågan. Ända sedan jag var liten har jag varit rädd för miljöproblem och framtiden. Nu studerar jag det som alltid varit min rädsla och jag kommer att arbeta med det. Jag ser hur otroligt viktig den här frågan är.

Hur långt ska du springa?
- Arrangören har räknat ut att varje deltagare ska springa ca 4 kilometer. Men det varierar lite från deltagare till deltagare och plats. Jag vet att det till exempel är en förskoleklass som springer kortare och så måste man ju kunna växla på en lämplig plats. Sen har vissa fått längre sträckor där det inte fanns lika många löpare. Jag startar på Campus Norrköping, det var en önskan från mig eftersom jag läser på LiU. Sedan ska jag förmodligen springa till Söder Tull. Men det är kortare än 4,6 kilometer, så vi får se vilken exakt rutt jag ska springa. Jag har också fått med mig några medlöpare som ska springa sträckan tillsammans med mig för att stötta manifestationen.

Hur vältränad är du för loppet?
- Jag tränar ett par gånger i veckan så fysiskt är det inga problem.

Stafetten kan följas live på webben. Om man vill följa dig, när ska man titta?
- Jag har fått en preliminär starttid kl. 13.57, tisdag 17 november. Men det är ännu lite osäkert. Häromdagen låg stafetten 51 minuter back, men jag tror de hämtat in lite.

Följ stafettloppet live här

Läs också LiU-nytt: Klimatstafett som konst värd att studera


Elisabet Wahrby 2015-11-13Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.

Studentsångarnas tävling Composition Award har nått ut i världen

26 bidrag från tonsättare från fjorton länder i fyra världsdelar. Linköpings Studentsångare utlyste Composition Award 2016 för att inspirera kvinnliga tonsättare att skriva musik för manskör och intresset för årets tävling är rekordstort.

Hållbara marknader måste skapas och försvaras

Att bygga upp marknader för hållbara produkter ställer speciella krav, den hållbara marknaden behöver ständigt skapas och återskapas. Det visar tre LiU-forskare inom företagsekonomi och innovation som studerat exemplet biogas.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-22