Göm menyn

Några minuter med Fredrik Gustafsson...

...professor i sensorinformatik som driver projektet Wildlife Security.

Linköpings universitet är nu upptaget som medlem i Clinton Global Initiative, i kategorin Commitment to action, vad innebär det?

Clinton global initiative_sigill- Att det nu tas krafttag mot det organiserade tjuvskyttet som hotar att utrota flera vilda djurarter, som elefanter och noshörningar. Den illegala handeln med horn omsätter nära nog lika mycket som handeln med guld och kokain på den svarta marknaden. Det finns också en tydlig koppling mellan det organiserade tjuvskyttet och global terrorism. Vi har varit med i initiativet även under året som gått, men då som teknikpartner till Stimson centre. Nu står Linköpings universitet som ägare av projektet och det innebär att ett svenskt universitet har upphöjts till medlem.

Vad betyder det mer konkret?

– Att vi stod som teknikpartner innebar att många viktiga aktörer fick upp ögonen för projektet, som FN, världsbanken och många fler. Vi får tillgång till det enorma nätverk Clinton Global Initiative har. Vi har redan fått med flera viktiga partners i projektet som bidragit både med pengar och material. Jag hoppas att vi nu får ännu större synlighet och får med än fler företag och organisationer i arbetet.

Det första projektet handlar ju om att skydda utrotningshotade noshörningar i reservatet Ngulia i Kenya, hur går det?

– Vi är inne i ett mycket spännande skede då vi precis har levererat utrustning, mobiltelefoner och läsplattor till vaktstyrkan i reservatet. De är uppkopplade mot en molnbaserad databas där de kan kommunicera såväl med varandra som med ledningen. De ser var djuren befinner sig och kan följa deras rörelser även i mörker. Vi har också startat utbildningarna av vakterna och deras befäl.

Hur har ni jobbat?Fredrik Gustafsson

–  För design, användargränssnitt och utbildning står vår Kenyanska partner, företagarnätverket iHub. De har tagit fram lösningarna i nära samarbete med användarna. Vi har i vår tur arbetat med de tekniska lösningarna som vi också testar noga i Kolmården. När det gäller hårdvaran använder vi mogen teknik, men vi tar nu fram allt smartare algoritmer som kopplar samman data från olika typer av sensorer ute i reservatet med de rapporter som vakterna skickar in så att de får en överskådlig helhet. Systemet fungerar både för övervakning och larm.

Kan besökarna i Kolmården se något av detta?

– Absolut. Vi har fått ett skyltfönster intill savannen där besökarna kan följa djuren som finns där och vi beskriver också projektet.

­Noshörning i NgulaVad händer nu?

Det är mycket spännande som händer, någon av oss i projektet åker ner till Kenya en gång i månaden för att stämma av och få återkoppling av erfarenheter. Den 3 november bjuder vi in svenska teknikföretag till en workshop i Kolmården för att visa vilken stor exportmarknad detta handlar om. Det kommer även att finnas gäster från Kenya närvarande. Vi är övertygade om att svensk teknik kan göra mycket gott, inte bara förhindra tjuvskytte av utrotningshotade djur utan även bidra till en ökad stabilitet i världen.

Lycka till!

 

Relaterade länkar

Wildlife Security

Clinton Global Initiative


Monica Westman Svenselius 2015-10-26
monica.westman@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Här skapas nästa generations kontrastmedel

Genom att integrera gadolinium in i ceriumoxidens kristallstruktur går det att få fram kontrastmedel som är både skonsammare för kroppen och ger en bättre kontrast vid avbildning med magnetresonanskamera, MRI, visar Peter Eriksson i sin avhandling.

Hudnära vård gav inte mamma bättre samspel med det för tidigt födda barnet

Vid för tidig födsel är det viktigt att föräldrar och barn snabbt etablerar en god relation utanför magen. Forskare vid Linköpings universitet har studerat relationen mellan mödrar och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. Resultatet visar att kontinuerlig vård hud-mot-hud inte gav ett bättre samspel mellan mor och barn.

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-24