Göm menyn

Några minuter med statsvetarprofessor Peo Hansen ...

... som i flyktingkrisens spår syns överallt i medierna. SVT, radion, de stora dagstidningarna, lokaltidningar och nyhetsmagasin, till exempel. Varför är just du så efterfrågad?

Peo Hansen– Jag fokuserar bland annat på EU:s migrationspolitik i min forskning och eftersom frågan varit aktuell länge så har jag även tidigare funnits med rätt mycket i mediala sammanhang. Men med utvecklingen sedan i somras så är det en helt makalös efterfrågan och den fortsätter, det är kvällar och helger och nu söker också internationell media kontakt. Jag ser det enbart som positivt. Det känns bra att nå ut med sin forskning och få möjlighet att fördjupa medias bild av flyktingfrågan. De har sin rapportering, jag kan ge en analys av det som sker i Europa och även lyfta fram det historiska perspektivet.

Vad ger du medierna för svar vad gäller EU:s roll i flyktingkrisen?

– Alla ropar efter europeiska lösningar men EU är själv en del av problemet, därför är det inte lätt att hitta någon lösning. EU har samarbetat kring flyktingpolitiken sedan 80-talet och samarbetet har gått ut på att hindra asylsökande från att ta sig till EU. Det har varit en målmedveten politik med visumtvång, transportörsansvar och taggtråd, till exempel. Så EU har varit med om att skapa den nuvarande krisen.

Men huvudorsaken till att människor flyr är ju konflikterna i deras egna länder. Kan EU ta ansvar för det?

– Världen sitter ihop. EU:s länder är djupt insyltade i konflikterna världen över. Många EU-länder deltog i Irakkriget vilket ledde till en upplöst stat. Om man är med om att avveckla en stat så måste man också vara beredd att ta ansvar för de flyktingkatastrofer som följer. Det gäller även Libyen, Jemen, Syrien och andra länder i Mellanöstern där forna kolonialmakter, som Frankrike och Storbritannien till exempel, spelat och spelar på en global arena vilket får konsekvenser, till exempel flyktingkriser.

En del medier vill ha svar på hur du ser på framtiden vad gäller EU och flyktingkrisen. Vad svarar du dem?

– Jag har en pessimistisk bild, tyvärr. Det har under flera år redan varit tillräckligt spänt EU-länderna emellan vad gäller diskussionen om EU-migranter och den fria rörligheten inom Europa. Vi ska inte invaggas i någon tro att EU är slutet på historien, att nu är det tryggt och bra här. Och vad gäller flyktingarna så talas det på ytan om att fördela dem rättvist. Det låter ju bra och människovänligt, men bakom kulisserna och bortom mediernas strålkastare pågår ett febrilt arbete med att täta de yttre gränserna. Tonläget skärps mellan EU:s länder, läget är till exempel just nu spänt mellan Kroatien och Ungern. Och militär sätts in mot flyktingar, det finns risk för att någon tappar kontrollen, att det börjar skjutas – mot flyktingar, eller länder emellan. Vi kan inte vifta bort sådana farhågor.

Hur mycket grundar du dina svar till medier på egna privata åsikter och hur mycket är grundat på din forskning?

– Jag avböjer att svara om jag inte har belägg för en ståndpunkt, det är ett ansvar man har både som forskare och intellektuell. Det är viktigt att behålla förtroendet för forskningen och jag tror forskare överlag har den grundinställningen. Men det är andras sak att bedöma om jag själv lever upp till de principerna.

Foto: Nedzad Mesic

Peo Hansen om arbetskraftsmigration till Europa


Eva Bergstedt 2015-09-24Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18