Göm menyn

Tre minuter med Anette Philipsson ...

... världens snabbaste 50+-are i simning med TVÅ färska världsrekord.

Den 22 mars slog hon till igen och gjorde sitt livs lopp på 50 meter fritt i klassen 50-55-åringar vid SM i mastersimning i Stockholm. Inte bara världsrekord, dessutom på en tid som hon aldrig, inte ens under OS-tiden som ung presterat på den distansen.

Anette Philipsson vid bassängkantenOch putsade rekordet med – vadå?
– Med 8 tiondelar, vilket faktiskt är astronomiskt mycket på så kort distans som 50 meter. Här brukar man annars tala om hundradelar.

Idag är det måndag, det måste betyda vilodag efter urladdningar under fem individuella starter med facit två världsrekord och därtill tre europarekord?
– Jo, tjena, säger kanslichefen med ett stort skratt, på språng mellan maratonmöten på jobbet och med mobilen i högsta hugg.

– Men jag är fortfarande i en bubbla. Jag har inte riktigt tagit in att jag skulle vara världens snabbaste tant på 50 meter fritt. Egentligen är det fantastiskt att man efter 50 kan peaka och simma snabbare än någonsin tidigare i livet.

Fast lite fusk är det väl, du fyller ju inte 50 förrän i maj …
– Som tur är går klasserna efter kalenderår. Men vi får väl se om jag klarar av att prestera även efter 50-årsdagen.

Två världsrekord, på 50 med tiden 26,87 och 100 meter fritt på 1.00.80. Europarekord 400 och 100 meter medley samt 50 fjäril.
Hur har du lyckats bli allt bättre med åren?

– I sanningens namn måste jag väl säga att jag kan bli snuvad på rekordet på 100 meter, det lär finnas ett franskt rekord som inte blivit registrerad än, vi får väl se. Det återstår också formaliteter, jag måste vidimera min ålder och att jag simmat i rätt baddräkt och att bassängen verkligen håller måttet.

Fjärilssim– Men, nej, jag vet inte varför det går så bra. Kanske för att jag älskar tävlandet, att utsätta mig, stå där på pallen innan loppet och veta att nu gäller det att prestera på topp, inget annat.

Under söndagen spreds en hel del rykten i Eriksdalshallen. Om dina träningsdoser på nio pass i veckan och så specialkost. Hur är det med de hemligheterna?
– Tre pass i veckan blir det, fullt öppet. Och jo, jag håller rätt på kosten, det måste jag eftersom jag är diabetiker.

Det gäller att hålla igång, alltså. När kan du härnäst stå på prispallen igen?
– Just nu känns det som om jag blivit överkörd av en ångvält – men på lördag är det tävling igen.

PS. Det fanns fler LiU-folk i SM-bassängen: Lars Nielsen, prefekt på ISY samt Fredrik Carlén på Kommunikationsavdelningens webbenhet. Och tränare för gänget är LiU:student: Anton Andersson som läser till civilingenjör i maskinteknik.

Foto: Göran Billeson med bilder från träning 2010 som återvändas ett bra tag till. Världens snabbaste tant tycks inte åldras på någon front …

 


2015-03-23Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14