Göm menyn

Veronica Andersson

Bild på Veronica Andersson

Foto: Gunilla Pravitz

Fem minuter med

Veronica Andersson, socialt ansvarig ledamot i StuFF, som driver en mångfaldskampanj kring skitviktiga frågor.

Mångfaldskampanjen för studenter och anställda kallar du "Skitfrågor?". Varför det?

- Därför att vi vill belysa frågor som blir behandlade som "skitfrågor". Jag har ofta hört folk säga: "Det där är väl ändå skitfrågor! Jag är här för att läsa mina kurser och få ett jobb". Eller så säger de att "man får väl ändå ta lite skit här i livet ?" Men jag tycker inte någon ska behöva ta någon skit.

Den som gått på dass på LiU har senaste veckan fått lite att fundera över. Där håller ni just på att sätta upp kampanjaffischer med åtta olika "skitfrågor".

- Vi vill få studenter och anställda att diskutera och ifrågasätta sitt agerande. Det här är våra frågor: Samma lön – varför det? Varför göra en stor grej av små skämt? På vår institution är det inget problem för här finns inga homosexuella. Carlo förstår att vi bara skojar lite. Vad spelar det för roll att kallas "lilla gumman"? Vad gör det ifall inte alla är med och pratar om sin helg vid måndagslunchen? Vad har egentligen arbetsmiljö med etnicitet att göra? Funktionshinderanpassning av LiU, behövs det verkligen?

Den 15 november händer det också saker på Nationernas Hus. Vad då?

- Klockan 19 börjar mångfaldskvällen, som inleds med tal av Rektor Mille Millnert. Det kommer att bli premiär på tre kortfilmer som gjorts med studenter på LiU. Jag själv har skrivit manus och vi har anlitat filmaren Errol Tanriverdi. En film har inspirerats av en debattartikel i Lithanian, om diskriminering och om att det kan drabba vem som helst. En annan film handlar om klimatet på LiU och hur öppet det egentligen är och den tredje beskriver hur stämningen i ett grupparbete förändras när tre tjejer får veta att deras manliga gruppkompis inte är heterosexuell.

- Filmerna kommer förhoppningsvis att kunna användas i andra sammanhang, till exempel vid fadderutbildningarna. Jag hoppas också att hela konceptet kan spridas vidare genom SFS, Sveriges förenade studentkårer.

Händer något mer?

- Det blir föreläsningar kring samtliga diskrimineringsgrunder, sedan slutar kvällen med mingel och musik. Ska- och reggaebandet Shanty Town och postpunkbandet Subvision spelar även.

Är det bara att dyka upp på Nationernas Hus?

- Nej, man måste anmäla sig. Men det är enkelt, bara att mejla till mig, veronica@stuff.liu.se

Vems idé var det med kampanjen?

- Det är min idé som väcktes i och med mitt engagemang på StuFF. Jag sitter mitt andra år i StuFFs styrelse och förra året jobbade jag som jämställdhetsansvarig och jag sitter också med i LiU:s strategigrupp Lika villkor. Jag har insett hur angelägna frågor det här är för de som utsätts för diskriminering.

Hur fixar ni finansieringen?

- Vi har fått projektpengar från Lika villkor, 50 000 kronor. Vi har fått snåla lite, men de har räckt.

Och vad händer efter den 15:de?

- Då hoppas jag på en levande diskussion. Det här är "PK-frågor", så politiskt korrekta att man på något sätt tycks ha tappat sugen att diskutera dem. Jag vill inte folk ska vänja sig vid att "det är som det är".


Gunilla Pravitz 2006-11-09Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.

Studentsångarnas tävling Composition Award har nått ut i världen

26 bidrag från tonsättare från fjorton länder i fyra världsdelar. Linköpings Studentsångare utlyste Composition Award 2016 för att inspirera kvinnliga tonsättare att skriva musik för manskör och intresset för årets tävling är rekordstort.

Hållbara marknader måste skapas och försvaras

Att bygga upp marknader för hållbara produkter ställer speciella krav, den hållbara marknaden behöver ständigt skapas och återskapas. Det visar tre LiU-forskare inom företagsekonomi och innovation som studerat exemplet biogas.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-22