Göm menyn

Fem minuter med Wiwi Samuelsson ...

... pensionär sedan några år, som börjat läsa på universitetet.
Hur kommer det sig?

Wiwi Samuelsson- Jag har i hela mitt liv varit nyfiken och vill lära mig mer, nyfikenhet har ju inte med ålder att göra. Och så vill jag ägna mig åt det roligaste jag vet som är att rita och måla. För några år sedan läste jag tyska på kvartsfart här och när jag irrade runt i korridorerna så upptäckte jag lite konstföremål och utställningar här och var och förstod att universitetet har en del konstnärliga utbildningar.  Så jag sökte och går nu första året på Slöjd, Hantverk, Formgivning. Innan dess gick jag två år på Lunnevads folkhögskolas konstlinje och roade mig oavbrutet.

Vad tycker du om utbildningen du går nu?

- Jag möter härliga människor och har bra lärare. Men jag saknar det ständigt pågående samtalet om det man gör, skapar, som vi hade på folkhögskolan, både med lärarna och medstudenterna. Det var väldigt fruktbart. Jag vet ju att Filosofiska fakultetetens utbildningar överlag har ganska lite lärarledd undervisning och det skulle jag verkligen vilja ha mer av. Inte så att lärarna hela tiden skulle behöva föreläsa för oss, det handlar mer om att gemensamt diskutera vad man gör, få synpunkter på vad man kanske kan ändra eller pröva för att få fram det uttryck man strävar efter. Men det är kul att gå här, annars skulle jag inte vara kvar.

Läste du på Linköpings universitet även som ung?

- Ja, jag började 1967 när LiU var en nystartad filial till Stockholms universitet. Först läste jag statskunskap, sedan sociologi och företagsekonomi.

Vilken är den största skillnaden sedan de åren, snart 50 år sedan?

- Det är svårt att jämföra, faktiskt. Utbildningen jag går nu är så praktiskt inriktad, så det jag gjorde då och gör nu skiljer sig väldigt mycket åt. Men självklart är det en stor skillnad, de andra studenterna är minst 40 år yngre - jag är ju lastgammal jämförelsevis – så vi har så olika referensramar. De håller på med en massa roliga saker, det öppnar nya luckor till verkligheter som jag inte skulle ha sprungit på annars. Sådant som cosplay och dataspel, till exempel. För övrigt, något som är sig skräckinjagande likt är den akademiska kvarten. Att man fortfarande kör med akademisk kvart är ganska absurt.

Du verkar hursomhelst uppskatta livet som student. Skulle du vilja rekommendera fler pensionärer att börja plugga?

- Absolut. Men om alla gamlingar väller in här så blir det nog problem, haha. Av det skälet är det bra om de flesta håller sig undan och det verkar de ju göra. Själv ser jag det som ett enormt privilegium att få vara här.


Eva Bergstedt 2015-01-26Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20